Šri Lanka

Vodimo vas na neobično putovanje u zemlju koju zovu „biser Indijskog oceana“.  

Šri Lanka je zemlja koja miriše na čaj i začine, a predstavlja pravi povijesni rudnik, jer ovdje možete vidjeti budističke hramove, kolonijalne crkve, kao i ostatke drevnih gradova. Šetat ćete kroz džunglu u potrazi za životinjama i hramovima, vidjet ćete kako izgleda drvo kakaa i cimeta, saznat ćete kako se pravi čaj ali i osjetiti okus najskupljeg čaja na svijetu, krstariti tuk-tukom užurbanim ulicama šrilankanskih gradova. Imat ćete priliku hraniti, maziti i kupati slonove u sirotištu za slonove (Pinnawala), kao i vidjeti kako se rađaju male kornjače na mjestu kao što je farma kornjača.

Putujući Šri Lankom, očarat će vas Sigiriya, lavlja stijena, smještena u sred džungle, koju je izgradio kralj Kasapa u 5. st., kao svoju prijestolnicu. Dok se penjemo uz stotine stepenica, uživamo u prastarim slikama i grafitima na kamenu, a nestašni majmuni pokušavaju nas zabavljati i uspjevaju ukrasti hranu koju nosite. Dambula, jedan od najsloženijih kompleksa pećina u Aziji, krije hram, brojne statue Bude u različitim fazama nirvane, statue kraljeva i raznih hindu božanstava. A popet ćete se i uz preko 5000 stepenica - Adamov vrh, najposjećenije mjesto hodočašća i mjesto koje je sveto kako za Budiste tako i za Hinduse, Kršćane i Muslimane. Iza svakog ugla ćete osjetiti različite mirise. Iz restorana će vas privlačiti mirisi i ukusi hrane sa Šri Lanke, currya, rotia, punjenog s čime god poželite, morskih plodova, ribe i riže. S tržnice će vas dozivati okusi svježeg voća i svježe cjeđenih sokova, neko od voća ćete prvi put vidjeti u životu.

Pred kraj putovanja opuštamo se na kilometrima dugim plažama Hikkaduwe. Uživajte u zavučenim beach barovima, pod suncobranom i sa sokom od cjeđenog voća u ruci. Razbacane surf daske i preplanuli momci i djevojke na valovima će upotpuniti pogled pream horizontu. Probudite se rano ujutro i s terase gledajte u najljepši izlazak sunca, a ostatak dana iskoristite u istraživanju male galerije, u kupnji suvenira i uz hranu Šri Lanke u restoranima u glavnoj ulici ovog ribarskog i turističkog mjesta.

Svuda vas pozdravljaju nasiejana lica lokalaca, koji će svoje malo koje imaju uvijek podjeliti, koji cijene svoju zemlju i poštuju majku prirodu. Doživjet ćete neki drugačji svijet, gdje vrijeme sporije teče, gdje su ljudi sretni, promet kaotičan, hrana mirisna, čaj obavezan, a ocean topao.

Putovanje na Šri Lanku je tu - nasmijano pleme te čeka!

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

1.  The Empire café, kod ulaza u Hram Budinog zuba  i za hranu i za piće.
2.  Vege restoran Sri Krishna dosai s veoma povoljnim cijenama.
3.  Kandyan King Seafood restoran- je popularan restoran koji služi najbolje specijalitete morske hrane po pristupačnim cijenama.
4.  Balaji Dosai je restoran u kojem se služi popularna Indijska hrana i odličan vegeterijanski meni.
5.  White House Restoran Kandy popularno mjesto među lokalcima i turistima s odličnim ambijentom.

1.  Juha s morskim plodovima -cijene su oko 2$.
2.  Spring Rolls/Proljetne rolice kombinacija povrća i mesa urolovano u tjesto i prženo na ulju. Cijena je oko 4 $.
3.  Goan riblji curry- popularno jelo na Šri Lanki je miks ribe, currya, povrća, chilli papričice, cimeta i kokosovog mlijeka. Cijena se kreće od 3-5$.
4. Tandoori piletina je jelo pripremljeno na tradicionalan način, veoma popularno među lokalcima. Cijena ovog obroka je od 3-5$
5. Paper Dosa nešto slično palačinkama kod nas, koje se jedu s raznim sosevima. Cijena je oko 2-3$.


U Kandy-u i na svim izletima iz Kandy-a je apsolutno sigurno. Kontrole na ulazima su pojačane od travnja 2019. godine, tako da na mjestima gdje su veća okupljanja, hramovima i slično, možete biti potpuno rasterećeni i bezbrižni. U kolovozu za vrijeme festivala su bile pojačane kontrole zbog velikog broja vjernika i turista koji su posjećivali festival i promatrali svečane povorke na ulicama. Izuzetne mjere sigurnosti!


U Kandy-u je najbolje suvenire kupovati na tržnici gdje je i najveći izbor – čajevi, začini, ajurvedski preparati, ulja, kreme i slično. Mada je shopping dobar i u supermarketima jer su cijene npr. za ajurvedske preparate odštampane na samim pakiranjima i prilagođene su lokalnom stanovništvu (tj. izuzetno su povoljne).


Masaža u Hikkaduwi je skoro obavezno iskustvo i na svakih 50 metara ima po jedan centar za masažu, uglavnom ayurvedsku. Poželjno je ići u grupi jer se dobivaju i količinski popusti, a imaju uglavnom dovoljno masera na usluzi. Preporuka su centri koji imaju i liječnika s kojim se možete unaprijed posavjetovati i koji vam mogu odrediti i neku ayurvedsku terapiju uz svakodnevnu tj. višednevnu masažu.


Cijela Hikkaduwa je shopping lokacija gdje se trgovine suvenira, zanatske, krojačke radnje smjenjuju sa salonima za masažu, kafićima i restoranima.


U Hikkaduwi je izuzetno sigurno u bilo koje doba dana i noći. Ima dosta pasa lutalica, tako da jedino na to treba obratiti pažnju, ali su izuzetno miroljubivi.


Potrebno je pokriti ramena i koljena na ulasku u hramove i Hram Budinog zuba i hramove u Dambuli.


Preporuka je da se obavezno nose kabanice jer u svako doba godine s obzirom na monsunsku klimu kiša se može pojaviti, a dobra kvalitetna kabanica je pravi izbor. Kišobran je također u redu, ali kabanica neka bude prioritet. Također za izlete u Sigiruju, na Adamov vrh obavezno ponijeti obuću za pješačenje ili čak planinarenje.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Šri Lanka

Informacije vezane za COVID-19:

Trenutno nema aktualnih Covid mjera.

Za Šri Lanku obavezna je polica putnog osiguranja s pokrićem COVID-19 koja se dobiva na sljedećem linku: https://portal.pionline.lk/covidinsurance/ ili po dolasku.   

Putnici koji imaju potvrdu koja pokazuje da su u potpunosti procijepljeni najmanje 2 tjedna prije polaska mogu dobiti Electronic Travel Authorization (ETA) po dolasku.
 

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

 

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka je otočna država u južnoj Aziji. Zauzima otok Šri Lanku (u prošlosti zvan i Cejlon) te nekoliko manjih otočića u Indijskom oceanu, jugoistočno od Indijskog poluotoka. Većinu zemlje zauzimaju nizine i brežuljkasta područja

Površina zemlje: 65.610km2, 119. po veličini u svijetu;
Broj stanovnika: 19.607.519
Glavni grad: Colombo
Nacionalnost: Dvije najveće zajednice su Singalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na otoku živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.
Službeni jezik: singaleški i tamilski

2. VIZA
Za državljane Republike Hrvatske obvezna je viza za odlazak na Šri Lanku. Cijena vize je 36 $ i vadi se online prije samog odlaska na putovanje. Putovnica u trenutku putovanja mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci, a viza je odobrena unutar 24 sata od predaje zahtjeva. Stoga, vizu je dovoljno vaditi i dva tjedna prije polaska, a sve potrebne informacije za vađenje vize dobit ćete od agencije. Usluga agencije za vađenje vize iznosi 100kn. 

3. VREMENSKA ZONA
UTC + 6, što znači 5 sati više u odnosu na Hrvatsku

4. KLIMA
Klima je monsunska. Rijeke Mahawelli, Bala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija veoma bujna, a pješčane obale obrasle su mangrovama. Godišnja količina oborina u jugoistočnim krajevima je oko 5 000 mm, a u sjevernima 1.000 mm. Prosječna godišnja temperatura na 1 000 m visine je 24.5°C, a u primorskoj ravnici 27.3°C.

5. HRANA I PIĆE
Šri Lanka je nadaleko poznata po dobroj kuhinji, naročito začinima i predstavlja mješavinu tajlandske, kineske i indijske kuhinje. Moguće je naći i zapadnjacku hranu - pizze, sendviče, paste, salate. Bitno je napomenuti da se za piće koristi isključivo flaširana voda. Svakako preporučujemo uživati u tradicionalnoj kuhinji i probati svježu ribu, curry, rotty, cotty i klasičnu azijsku kuhinju koja se bazira na riži, ribi, piletini, svježem voću i povrću. Dobro je znati da stavljaju šećer u gotovo sve i u prešano voće, i u voćne salate, a na većini mjesta, čak i u omlete pa ako niste veliki ljubitelj slatkog recite im kad naručujete da ćete bez šećera.
Od alkohola, najviše se pije piva, ledeno hladni Lion, koji posebno godi na visokim stupnjevima vlage koji vladaju na Šri Lanci.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Informirajte se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za cjepivom. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima  da za daleka putovanja ponesu probiotike, lijekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Također, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

7. OSIGURANJE
Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Surađujemo s Allianz osiguranjem, a sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Šri Lanka je zemlja gdje su stanovnici uglavnom budisti te su vrlo miroljubivi. Potrebno je paziti na vlastite stvari i imati na oku torbu i vrijedne stvari, kako biste se zaštitili od džepara. Situacija na Šri Lanci je stabilna i mirna, te nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih sukoba. Navečer se preporuča kretati u grupicama od troje ili više ljudi i ne bi smjelo biti nikakvih problema.

9. ODJEĆA
Što se tiče stvari, ponesite ljetnu odjeću i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona i obilaska hramova. Također uvijek savjetujemo da u ručnu prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. Savjetujemo da prtljagu uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.
U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu robu sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Također, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majčica pa sve do kupaćih kostima 

10. LOKALNA VALUTA
Možete nositi eure ili dolare. Odnos je 1e = 176 rupija, 1 dolar oko 130 SLR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.
Za sve fakultativne izlete potrebno vam je oko 180eur, a devizni dio koji plaćate na putovanju plaća se u eurima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Ukoliko se ipak odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inozemstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inozemstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcioniraju na Šri Lanki. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.

13. DRUGE NAPOMENE
Šri Lanka je još uvijek turstički neistraženi dragulj kojega se svakako isplati istražiti. Poznata je po začinima i zelenom čaju. Odvažite se na avanturu po bivšem Cejlonu, uživajte u osmijehu srdačnog stanovništa, okrijepite se ponajboljim zelenim čajem u cijelom svijetu i uživajte u prirodi koja oduzima dah. Ponesite sa sobom mnoštvo začina, od kurkume i cimeta do vanilije, te po povratku doma oživite mirise Šri Lanke u vlastitoj kuhinji 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj