Ukrajina

Ukrajina

Ukrajina je država u istočnoj Europi, čiji je teritorij u srednjem vijeku bio sjedište istočnoslavenske kulture. Sadašnje granice uspostavljene su 1954. godine (osim Krima), a nezavisnost od Sovjetskog Saveza je stečena 1991. godine. Glavni i najveći grad je Kijev, a ostali veći gradovi su Lavov, Donjeck, Dnjepar i Odessa. Službena valuta je ukrajinska hrivnja. Ukrajina je najveća europska država s oko 603.000 kvadratnih kilometara. U Kijevu se nalazi najdublja svjetska linija metroa na 105,5 metara. Kroz povijest, Ukrajina je doživjela najveću nuklearnu katastrofu eksplozijom u nukelarnoj elektrani Černobil 1986. godine. Danas je Pripjat grad duhova i može se obići samo organizirano s lokalnim agencijama i pod striktnim pravilima. U Ukrajini se nalazi i poznati "Tunel ljubavi" kod grada Kleven. Najpoznatije turističko mjesto na obali Crnog mora je Odessa. 

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Ukrajina

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Ukrajina je država u istočnoj Europi. Graniči se sa Rusijom na sjeveroistoku i istoku, Bjelorusijom na sjeveru, Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na zapadu, Rumunjskom i Moldavijom na jugozapadu, a na jugu izlazi na Crno i Azovsko more. Teritorij današnje Ukrajine je bio središte istočnoslavenske kulture u srednjem vijeku, prije nego što su njenu teritoriju podijelile brojne sile. Izuzev Krima, sadašnje granice Ukrajine uspostavljene su 1954. godine, a neovisnost je stekla nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Površina zemlje: 603.700 km2

Broj stanovnika: 46 milijuna stanovnika

Glavni grad: Kijev (2,8 milijuna stanovnika) 

Službeni jezik: Ukrajinski jezik 

2. VIZA 

Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza.

3. VREMENSKA ZONA 

Vremenska zona Ukrajine je UTC +2 do +3, u odnosu na Hrvatsku 1 sat unaprijed. 

4. KLIMA

Klima u Ukrajini ima pretežno karakteristike kontinentalne klime, izuzev poluotoka Krim na kojem je djelimično karakteristična i mediteranska klima. Ono što je karakteristično jeste da ljeta mogu biti izuzetno topla i do 30°C, što nije karakteristično za geografsko podneblje gdje se zemlja nalazi, a razlog tome je utjecaj toplije klime sa Crnog mora. Sa druge strane zime su prilično hladne, čak hladnije nego u drugim sjevernim zemljama, temperatura se može spustiti i do -30°C. Razlog tome su snažni sjeveroistočni vjetrovi koji pušu iz Rusije. Ukrajina predstavlja ugodnu destinaciju za razvoj turizma. Za razliku od svojih sjevernih susjeda, Ukrajina broji puno veći broj sunčanih sati, skoro 2000 godišnje.

5. HRANA I PIĆE

Ukrajinska kuhinja ima jako dugu tradiciju i utjecala je na stvaranje kuhinja mnogih slavenskih zemalja. U osnovne sastojke tradicionalne hrane u Ukrajini spadaju: meso – svinjetina, zatim govedina i piletina, kao i riba. Osim mesa, najviše se jedu gljive, krumpir, žitarice, svježe povrće. Neka od tradicionalnih jela su: salo – usoljeno, dimljeno ili pečeno svinjsko salo sa češnjakom i začinima, i supa boršč sa ciklom kao osnovnim sastojkom, ali i kupusom, mesom. Ukrajinski boršč se služi sa vrhnjem i lepinjama sa češnjakom i rastopljenim putrom. Što se pića tiče, jedno od najpoznatijih u čitavoj regiji je Kvas, fermentirano staroslavensko piće od raži i pšenice. Kao desert, preporučuje se Kijevski kolač. 

6. ZDRAVLJE

Na teritoriju Ukrajine trenutno ne postoji područje na kojima vladaju epidemije ili zarazne bolesti. Nije potrebno cijepljenje prije ili nakon putovanja. 

7. OSIGURANJE

Paket putnog osiguranja se može uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji - Allianz osiguranje. Cijena ovisi od više faktora, ovisno od broja dana, destinacije, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili obiteljska polica, kao i od visine osiguranog iznosa i osiguravajuće kuće. 

8. SIGURNOST

Sigurnosna situacija u Kijevu i gradovima u zapadnom dijelu Ukrajine je stabilna uz povremeno održavanje protesta. Svakako se preporučuje da se na putovanju izbjegavaju veći javni skupovi, demonstracije, i druga masovna okupljanja i manifestacije. Ne preporučuje se putovanje u istočne dijelove Ukrajine (regija Donbas), koji je zahvaćen oružanim sukobima.

9. ODJEĆA

Budući da se radi o zemljama vlažnijeg područja, preporučljivo je ponijeti udobnu i nešto topliju odjeću i obuću, što podrazumijeva što više majica, vesti, udobne cipele ili tenisice, jaknu. Svakako je uvijek preporučljivo slojevito oblačenje. Neposredno prijre puta možete pogledati vremensku prognozu i procijeniti što vam je potrebno. 

10. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta Ukrajine jeste grivnja (UAH). 1EUR = 29UAH. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI 

Bankomate i platne kartice je moguće koristiti, ali svakako je preporučljivo ponijeti iznos u gotovini, zbog mogućih visokih provizija. 

12. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže je moguće koristiti. WIFI je dostupan u većini smještaja. Preporučamo uzeti na samoj destinaciji, ukoliko je putovanje nešto duže, SIM karticu ili bilo koju drugu, koja vam pruža mogućnost lakšeg, jeftinijeg i bržeg komuniciranja. 

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, utičnice su slične našima. Utičnica Type F sa 2 pina, uzemljena i  sa naponom od 220 – 240 V.