Turska putovanja

Lokaliteti s UNESCO-ve liste svjetske baštine, hramovi iz doba mezolita, više od 130 planinskih vrhova koji nadmašuju 3000 metara samo su neki od razloga zbog kojih je Turska proglašena šestom najposjećenijom turističkom destinacijom na svijetu. Prelijepa i bogata zemlja s obje strane Bospora i Dardanelija, nadaleko je poznata po svom gostoprimstvu. U Istanbulu ćemo posjetiti najstariji autentično sačuvani bazar na svijetu koji potječe iz 15. st. Povijesni centar Istanbula zajedno s Plavom džamijom i Aja Sofijom, Mevlana i derviški ples u Konyi, Troja, kamene formacije i let balonima iznad Kapadokije, arheološka nalazišta poput Pergamona ili Aspendosa i nacionalni festival deva u Ajdinu samo su neka od najposjećenijih lokaliteta i povijesnih nasljeđa ove države. Poštovanje tradicije i nacionalnog identiteta su osnovni principi odgoja u Turskoj, a prva među tradicijama je legendarno tursko gostoprimstvo. Uživanje u orijentalnoj, ali i suvremenoj glazbi do duboko u noć sasvim se podrazumjeva, kao i obilje lokacija za shopping i različite vrste hedonizma. Kebab, lahmadjun, kofte i sarma neka su od tradicionalnih turskih specijaliteta koji se savršeno slažu uz čaj, ajran, bozu ili raki. Naposljetku se zasladite baklavom ili lokumom i doživite pun užitak Mediterana, onaj koji će vas dozivati da se vratite iznova i ponovno.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Turska

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Turska, točnije Republika Turska, je država u jugozapadnoj Aziji. Transkontinentalna je, veći dio njenog teritorija je u Aziji, dok je manji dio u jugoističnoj Europi. Tursku zapljuskuju valovi Sredozemnog, Egejskog i Crnog mora. Mramorno more je unutrašnje more koje spaja Tursku s Europom i koje je prirodnim kanalom Dardaneli povezano s Egejskim morem, a kanalom Bospor s Crnim morem. Turska na zapadu graniči s Grčkom i Bugarskom, na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, a na jugu s Irakom i Sirijom. Predivni pejzaži, ugodna klima, bogat biljni i životinjski svijet je nešto čime se Turska svakako može ponositi, kao i utjecajem raznih kultura i naroda, koji su doprinjeli bogatoj kulturi i povijesti zemlje.
Površina zemlje:783.356km2
Broj stanovnika:79 milijuna stanovnika
Glavni grad:Ankara (4 miljuna stanovnika) , dok je najveći grad Istanbul (16 milijuna stanovnika)
Nacionalnost:Turska
Službeni jezik: Turski jezik
Vjeroispovest: Islam
Nezavisnost:29. oktobar 1923. godine

2. VIZA
Stanovnicima Republike Hrvatske viza za Tursku nije potrebna.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je GMT+1, te je u odnosu na Republiku Hrvatsku 1 sat unaprijed.

4. KLIMA
Egejsku i sredozemnu regiju karakterizira divna mediteranska klima – vruća i suha ljeta, blage i vlažne zime. Crnomorsku regiju odlikuje vlažna suptropska klima s konstantnim padavinama tijekom godine, tako da su ljeta topla i vlažna, zime su hladne i vlažne. Planinski vjenci duž obale ne dozvoljavaju mediteranskoj klimi da prodre u unutrašnjost zemlje, te je klima kontinentalna. Dok na istoku prevladava hladna i vlažna klima.

5. HRANA I PIĆE
Turska kuhinja spada među 10 najatraktivnijih svjetskih kuhinja, točnije treća u svijetu ako ocenjujemo kvalitetu i raznolikost. Vrlo je slična mediteranskoj. Osnovu turske kuhinje čini tjesto od pšeničnog brašna za neizbežni bijeli kruh (ekmek), fide (lepinja), simit, manti (tjesto) i jufka (lisnato tjesto). Pored kruha, značajno mjesto u turskoj kuhinji zauzima rižoto – jelo od riže. Priprema se na mnogo načina, može biti i glavno jelo, a može ići kao dodatak mesu. S nazivom ćevap (kebap) zovu se sva jela od mesa, a za Tursku je karakterističan i burek. Kao desert služi se čuvena baklava, koja se pravi često s pistacijama ili pak s čokoladom, lješnjacima ili orasima. 

6. ZDRAVLJE
U Turskoj trenutno nema područja zahvaćenih epidemijom zaraznih bolesti, niti postoji obveza cjepiva pred dolazak u zemlju. Informacijama o pojavi zaraznih bolesti u inozemstvu možete pristupiti putem sajta – World Health Organization (WHO), gdje također objavljuju dodatne zdravstvene informacije za turiste. Sanitarni uvjeti u turskim hotelskim kapacitetima su veoma dobri, naročito kada je riječ o hotelskim smještajima više kategorije. Ne treba konzumirati vodu iz vodovoda, već se isključivo može koristiti za ličnu higijenu i druge tehničke potrebe. 

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obvezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji, do 5 dana pred put - Allianz osiguranje. Za cijenu osiguranja možete nazvati agenciju.

8.SIGURNOST
Sigurnosna situacija u Turskoj je stabilna. U posljednjem periodu je smanjen broj terorističkih napada. U slučaju boravka naših turista preporučuje se izbjegavanje prisustva mjestima masovnog okupljanja, kao i kretanje van zona predviđenih za boravak turista. Procjena je da u istočnim i jugoističnim turskim provincijama postoje elementi pojačanog sigurnosnog rizika, u usporedbi s drugim djelovima Turske. 

9. LOKALNA VALUTA
Valuta u Turskoj je Nova Turska lira (TRY). 1 EUR = 6.38 TRY.

10. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Korištenje kreditnih kartica i bankomata je moguće u Turskoj, međutim zbog visokih provizija prilikom plaćanja kreditnim karticama i podizanja novca na bankomatima, svakako preporučujemo ponijeti gotovinu. 

11. KOMUNIKACIJA
Možete koristiti svoj mobilni telefon u Turskoj, ukoliko je vaš operater omogućio međunarodni roaming. Međutim, ako je vaš boravak nešto duži, preporučuje se da kupite lokalnu pripejd SIM karticu. 

12. STRUJA
Napon električne energije je 220V i 50Hz. Standard u Turskoj je utičnica centralno-europskog tipa.

 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj