Turska putovanja

Lokaliteti s UNESCO-ve liste svjetske baštine, hramovi iz doba mezolitikaa, više od 130 planinskih vrhova koji nadmašuju 3000 metara... Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Turska proglašena šestom najposjećenijom turističkom destinacijom na svijetu. Prelijepa i bogata zemlja s obje strane Bospora i Dardanela, nadaleko je poznata po svom gostoprimstvu. U Istanbulu ćemo posjetiti najstariji autentični bazar na svijetu koji potječe iz 15. st. Povijesni centar Istanbula zajedno s Plavom džamijom i Aja Sofijom, Mevlana i derviški ples u Konyi, Troja, kamene formacije i let balonima iznad Kapadokije, arheološka nalazišta poput Pergamona ili Aspendosa i nacionalni festival deva u Ajdinu samo su neke od najposjećenijih destinacija i povijesnih nasljeđa ove države. Na putovanju u Mezopotamiju posjetit ćemo čuveni Göbekli Tepe, najstariji monolit na svijetu i, prema nekima, dokaz postojanja izgubljene napredne civilizacije. Poštovanje tradicije i nacionalnog identiteta osnovni  su principi odgoja u Turskoj, a prva među tradicijama je legendarno tursko gostoprimstvo. Uživanje u orijentalnoj, ali i suvremenoj glazbi do duboko u noć sasvim se podrazumijeva, kao i obilje lokacija za shopping i različite vrste hedonizma. Kebab, lahmadjun, kofte i sarma neki su od tradicionalnih turskih specijaliteta koji se savršeno slažu uz čaj, ajran, bozu ili raki. Naposljetku se zasladite baklavom ili lokumom i doživite pun užitak Mediterana, onaj koji će vas dozivati da se vratite iznova i ponovno.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Turska

Informacije vezane za COVID-19:

Pri ulasku u Tursku potrebno je predočiti PCR nalaz ne stariji od 72 h. Ova se mjera ne odnosi na putnike u tranzitu, kao niti na putnike mlađe od 6 godina. Ove su mjere aktualne do 31. svibnja 2021. godine.
Do 28. travnja 2021. godine u Turskoj se uvodi djelomični lockdown. U ovu je mjeru uključen policijski sat te zabrana rada ugostiteljskih objekata (ti objekti rade za dostavu i take-out, a rade i restorani hotela). Zabrana kretanja ne odnosi se na turiste. 
Detaljne upute možete pročitati na sljedećem linku: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/turska,140.html

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 30. 4. aktualne su sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolaciju mogu skratiti na način da urade PCR ili BAT testiranje te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko se predoči BAT test, izolacija se ukida, a osoba ima obvezu nakon 10 dana od dana testiranja ponoviti BAT test.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad šest mjeseci, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od šest mjeseci, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Kao potvrda o preboljenju priznaje se i potvrda o preboljenju koju je izdao liječnik. 
Ukoliko su osobe primile dvije doze cjepiva odobrenog od strane EU-a, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu. 
Djeca mlađa od 7 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente, a temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. U Turskoj su trenutno zaštitne maske za lice obvezne na javnim mjestima (ulice i trgovi, trgovine). Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Turska, točnije Republika Turska, država je u jugozapadnoj Aziji. Transkontinentalna je, veći dio njenog teritorija je u Aziji, dok je manji dio u jugoističnoj Europi. Tursku zapljuskuju valovi Sredozemnog, Egejskog i Crnog mora. Mramorno more je unutrašnje more koje spaja Tursku s Europom i koje je prirodnim kanalom Dardaneli povezano s Egejskim morem, a kanalom Bospor s Crnim morem. Turska na zapadu graniči s Grčkom i Bugarskom, na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, a na jugu s Irakom i Sirijom. Predivni pejzaži, ugodna klima, te bogat biljni i životinjski svijet nešto je čime se Turska svakako može ponositi, kao i utjecajem raznih kultura i naroda, koji su doprinjeli bogatoj kulturi i povijesti zemlje.
Površina zemlje: 783.356km2
Broj stanovnika: 83 milijuna stanovnika (2019.)
Glavni grad: Ankara (5.6 miljuna stanovnika (2019.)), dok je najveći grad Istanbul (oko 16 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: turska
Službeni jezik: turski jezik
Vjeroispovijest: islam
Nezavisnost: 29. listopad 1923. godine

2. VIZA
Stanovnicima Republike Hrvatske viza za Tursku nije potrebna.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je GMT+1, te je u odnosu na Republiku Hrvatsku 1 sat unaprijed.

4. KLIMA
Egejsku i sredozemnu regiju karakterizira divna mediteranska klima – vruća i suha ljeta, blage i vlažne zime. Crnomorsku regiju odlikuje vlažna suptropska klima s konstantnim padavinama tijekom godine, tako da su ljeta topla i vlažna, zime su hladne i vlažne. Planinski vjenci duž obale ne dozvoljavaju mediteranskoj klimi da prodre u unutrašnjost zemlje, te je klima kontinentalna. Na istoku prevladava hladna i vlažna klima.

5. HRANA I PIĆE
Turska kuhinja spada među 10 najatraktivnijih svjetskih kuhinja, točnije treća je u svijetu ako ocjenjujemo kvalitetu i raznolikost. Vrlo je slična mediteranskoj. Osnovu turske kuhinje čini tijesto od pšeničnog brašna za neizbežni bijeli kruh (ekmek), fide (lepinja), simit, manti (tjesto) i jufka (lisnato tjesto). Pored kruha, značajno mjesto u turskoj kuhinji zauzima rižoto – jelo od riže. Priprema se na mnogo načina, može biti i glavno jelo, a može ići kao dodatak mesu. Nazivom ćevap (kebap) označavaju se sva jela od mesa, a za Tursku je karakterističan i burek. Kao desert služi se čuvena baklava, koja se često pravi s pistacijama ili pak s čokoladom, lješnjacima ili orasima. 

6. ZDRAVLJE
Informacijama o pojavi zaraznih bolesti u inozemstvu možete pristupiti putem web-stranice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gdje se također objavljuju dodatne zdravstvene informacije za turiste. Sanitarni su uvjeti u turskim hotelskim kapacitetima veoma dobri, naročito kada je riječ o hotelskim smještajima više kategorije. Ne treba konzumirati vodu iz vodovoda, već se isključivo može koristiti za osobnu higijenu i druge tehničke potrebe. 

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji, do 5 dana prije putovanja. Za informacije o cijenama osiguranja možete se raspitati u agenciji.

8.SIGURNOST
Sigurnosna situacija u Turskoj je stabilna. U slučaju boravka naših turista preporučuje se izbjegavanje prisustva mjestima masovnog okupljanja, kao i kretanje izvan zona predviđenih za boravak turista. Procjena je da u istočnim i jugoističnim turskim provincijama postoje elementi pojačanog sigurnosnog rizika, u usporedbi s drugim djelovima Turske. 

9. LOKALNA VALUTA
Valuta u Turskoj je nova turska lira (TRY). 1 EUR = 8.68 TRY.

10. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Korištenje kreditnih kartica i bankomata je moguće u Turskoj, međutim zbog visokih provizija prilikom plaćanja kreditnim karticama i podizanja novca na bankomatima, svakako preporučujemo ponijeti gotovinu. 

11. KOMUNIKACIJA
Možete koristiti svoj mobilni telefon u Turskoj ako je vaš operater omogućio međunarodni roaming. Međutim, ako je vaš boravak nešto duži, preporučuje se da kupite lokalnu prepaid SIM-karticu. 

12. STRUJA
Napon električne energije je 220 V i 50 Hz. Standard u Turskoj je utičnica centralno-europskog tipa.

 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj