Turska

Turska

Turska je destinacija za putovanje koja je idealna za solo putnike, parove, ekipe i obitelji. Ukusna hrana, lokaliteti s UNESCO-ve liste svjetske baštine, hramovi iz doba mezolitikaa, čudesna priroda, više od 130 planinskih vrhova koji nadmašuju 3000 metara, pristupačni ljudi... Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Turska proglašena šestom najposjećenijom turističkom destinacijom na svijetu. Prelijepa i bogata zemlja s obje strane Bospora i Dardanela, nadaleko je poznata po svom gostoprimstvu. U Istanbulu ćemo posjetiti najstariji autentični bazar na svijetu koji potječe iz 15. st. Povijesni centar Istanbula zajedno s Plavom džamijom i Aja Sofijom, Mevlana i derviški ples u Konyi, Troja, kamene formacije i let balonima iznad Kapadokije, arheološka nalazišta poput Pergamona ili Aspendosa i nacionalni festival deva u Ajdinu samo su neke od najposjećenijih destinacija i povijesnih nasljeđa ove države. Na putovanju u Mezopotamiju posjetit ćemo čuveni Göbekli Tepe, najstariji monolit na svijetu i, prema nekima, dokaz postojanja izgubljene napredne civilizacije. Poštovanje tradicije i nacionalnog identiteta osnovni  su principi odgoja u Turskoj, a prva među tradicijama je legendarno tursko gostoprimstvo. Uživanje u orijentalnoj, ali i suvremenoj glazbi do duboko u noć sasvim se podrazumijeva, kao i obilje lokacija za shopping i različite vrste hedonizma. Kebab, lahmadjun, kofte i sarma neki su od tradicionalnih turskih specijaliteta koji se savršeno slažu uz čaj, ajran, bozu ili raki. Naposljetku se zasladite baklavom ili lokumom i doživite pun užitak Mediterana, onaj koji će vas dozivati da se vratite iznova i ponovno.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Turska

Informacije vezane za COVID-19:

Ukinute su sve Covid mjere za ulazak u Tursku.

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Turska, točnije Republika Turska, država je u jugozapadnoj Aziji. Transkontinentalna je, veći dio njenog teritorija je u Aziji, dok je manji dio u jugoističnoj Europi. Tursku zapljuskuju valovi Sredozemnog, Egejskog i Crnog mora. Mramorno more je unutrašnje more koje spaja Tursku s Europom i koje je prirodnim kanalom Dardaneli povezano s Egejskim morem, a kanalom Bospor s Crnim morem. Turska na zapadu graniči s Grčkom i Bugarskom, na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, a na jugu s Irakom i Sirijom. Predivni pejzaži, ugodna klima, te bogat biljni i životinjski svijet nešto je čime se Turska svakako može ponositi, kao i utjecajem raznih kultura i naroda, koji su doprinjeli bogatoj kulturi i povijesti zemlje.
Površina zemlje: 783.356km2
Broj stanovnika: 83 milijuna stanovnika (2019.)
Glavni grad: Ankara (5.6 miljuna stanovnika (2019.)), dok je najveći grad Istanbul (oko 16 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: turska
Službeni jezik: turski jezik
Vjeroispovijest: islam
Nezavisnost: 29. listopad 1923. godine

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske viza za Tursku nije potrebna.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je GMT+1, te je u odnosu na Republiku Hrvatsku 1 sat unaprijed.

4. KLIMA
Egejsku i sredozemnu regiju karakterizira divna mediteranska klima – vruća i suha ljeta, blage i vlažne zime. Crnomorsku regiju odlikuje vlažna suptropska klima s konstantnim padavinama tijekom godine, tako da su ljeta topla i vlažna, zime su hladne i vlažne. Planinski vjenci duž obale ne dozvoljavaju mediteranskoj klimi da prodre u unutrašnjost zemlje, te je klima kontinentalna. Na istoku prevladava hladna i vlažna klima.

5. HRANA I PIĆE
Turska kuhinja spada među 10 najatraktivnijih svjetskih kuhinja, točnije treća je u svijetu ako ocjenjujemo kvalitetu i raznolikost. Vrlo je slična mediteranskoj. Osnovu turske kuhinje čini tijesto od pšeničnog brašna za neizbežni bijeli kruh (ekmek), fide (lepinja), simit, manti (tjesto) i jufka (lisnato tjesto). Pored kruha, značajno mjesto u turskoj kuhinji zauzima rižoto – jelo od riže. Priprema se na mnogo načina, može biti i glavno jelo, a može ići kao dodatak mesu. Nazivom ćevap (kebap) označavaju se sva jela od mesa, a za Tursku je karakterističan i burek. Kao desert služi se čuvena baklava, koja se često pravi s pistacijama ili pak s čokoladom, lješnjacima ili orasima. 

6. ZDRAVLJE
Informacijama o pojavi zaraznih bolesti u inozemstvu možete pristupiti putem web-stranice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gdje se također objavljuju dodatne zdravstvene informacije za turiste. Sanitarni su uvjeti u turskim hotelskim kapacitetima veoma dobri, naročito kada je riječ o hotelskim smještajima više kategorije. Ne treba konzumirati vodu iz vodovoda, već se isključivo može koristiti za osobnu higijenu i druge tehničke potrebe. 

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji, do 5 dana prije putovanja. Za informacije o cijenama osiguranja možete se raspitati u agenciji.

8.SIGURNOST
Sigurnosna situacija u Turskoj je stabilna. U slučaju boravka naših turista preporučuje se izbjegavanje prisustva mjestima masovnog okupljanja, kao i kretanje izvan zona predviđenih za boravak turista. Procjena je da u istočnim i jugoističnim turskim provincijama postoje elementi pojačanog sigurnosnog rizika, u usporedbi s drugim djelovima Turske. 

9. LOKALNA VALUTA
Valuta u Turskoj je nova turska lira (TRY). 1 EUR = 8.68 TRY.

10. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Korištenje kreditnih kartica i bankomata je moguće u Turskoj, međutim zbog visokih provizija prilikom plaćanja kreditnim karticama i podizanja novca na bankomatima, svakako preporučujemo ponijeti gotovinu. 

11. KOMUNIKACIJA
Možete koristiti svoj mobilni telefon u Turskoj ako je vaš operater omogućio međunarodni roaming. Međutim, ako je vaš boravak nešto duži, preporučuje se da kupite lokalnu prepaid SIM-karticu. 

12. STRUJA
Napon električne energije je 220 V i 50 Hz. Standard u Turskoj je utičnica centralno-europskog tipa.