Čile

Čile

Između Pacifika i Anda, Atacame i Patagonije, desetljećima se razvijao Čile, nastao uslijed borbe inovativnih poduzetnika iz Europe i ratobornih Mapuche Indijanaca, Allendea i Pinocheta. Danas je najrazvijenija država Južne Amerike, ali i dalje ćete na ulicama Valparaisa osjetiti da je Čile rođen u najljepšim stihovima Pabla Nerude. Boemski, rustikalni štih zadržao je opirući se brzorastućoj industrijalizaciji. Putovanje u Čile će vam pružiti nezaboravne trenutke promatranja čistog zvjezdanog neba usred pustinje i poglede na vulkan Licancabur, Mjesečeva dolina će vam se zauvijek urezati u pamćenje, a probati ćete i najukusnije čileansko vino u restoranima Bellaviste. Velika južnoamerička tura ne bi bila to što jest bez obilaska ove velike zemlje jer ovdje je najsuša pustinja na svijeta Atacama, urbani Santiago, ali i hladni fjordovi Patagonije gdje vam dobrodošlicu poželjeti pingvini.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Carinski propisi ne nalažu cjepivo za Čile kao obaveu. Međutim preporučujemo da nazovete Institut za Javno zdravstvo i provjerite. Od zona koje posjećujete u Čileu ovisi i potreba cjepiva, zbog vaše sigurnosti najbolje je da se informirate na vrijeme.


Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.


Za posjetu Čileu preporučujemo da imate laganiju odjeću ukoliko posjećujete Atakamu ali naravno i zimsku za večernje sate. Ukoliko želite posjetiti neke od predjela Anda, ponesite gojzerice i odjeću za planinarenje. Za posjetu Santiagu nije Vam neophodna nikakva specifična odjeća. 


  1. Patio Bellavista - najbolje mjesto za izlazak i chill u Santiagu, bezbroj barova na jednom mjestu.
  2. La Piojera - lokalni bar koji se nalazi se u blizini Centralne tržnice.
  3. Club Orixas - noćni klub s tematskim večerima latino muzike, salse i bachate.
  4. Club Burdel - noćni klub, nalazi se u Rekoleti.
  5. Tramonto Bar – noćni bar s odličnim pogledom na cijeli grad, nalazi se dalje od povijesnog centra u ulici Nueva Costanera.

Čile je poznat po proizvodima od drveta, lazulita, kože i vune. Ukoliko želite kupiti nakit od lazulita preporučujemo da posjetite male trgovine rukotvorinama i u njima se dogovorite za cijenu nakita. Posjetite tržnicu Santa Lucia, i tamo možete naći veliki broj suvenira po povoljnijim cijenama. Patio Bellavista je popularno mjesto za šoping s obzirom da se ovdje nalazi više od 50 različitih trgovina za nakit, međutim ovdje cijene mogu biti nešto više u odnosu na tržnicu i manje lokalne trgovine. 

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Čile

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Republika Čile je država koja se nalazi u Južnoj Americi, karakteristična po svom uskom i dugom pojasu koji zauzima između planinskog vijenca Anda i Tihog oceana. Graniči s Peruom, Bolivijom i Argentinom a na zapadu je široko otvorena ka Pacifiku. Na površini od 756 950 km2 živi nešto malo manje od 17 milijuna stanovnika. Glavni i najveći grad je Santiago de Chile. Danas je Čile jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja Latinske Amerike s uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po stanovniku, ekonomskom razvoju i niskoj stopi kriminala.

2. VIZE
Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. VREMENSKA ZONA
Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

4. KLIMA
Raznolikost glede prirodnih karakteristika Čilea uvjetovali su i takvu klimu. Na sjeveru je najsuša pustinja na svijetu Atacama, u središnjem dijelu je sredozemna klima, dok je na samom jugu oceanska klima. U najvećem dijelu zemlje su izražena sva 4 godišnja doba.

5. HRANA I PIĆE
Čileanska kuhinja je mješavina tradicionalne kuhinje sa španjolskim specijalitetima, nastala pod brojnim utjecajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčešće kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na svježim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curante. Curante je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gdje se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni okus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su arrollado de Chancho – komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili umak, CARBONADO – goveđa juha s raznim povrćem, krumpirom, lukom, mrkvom, brokulom, zelenim paprom i peršinom, Cazuela de Ave – pileća juha s komadićima mesa, krumpirom, graškom ili grahom, rižom ili knedlama, Empanada de Pino - lisnato tijesto punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, grožđicama i komadićima kuhanog jajeta, zapečeno u pećnici, Palta Reina - avokado presječen napola i punjen tunjevinom i preliven majonezom, Pastel de Choclo – tipično ljetno jelo, kukuruz i meso, nasjeckani luk, sitno sjeckana piletina, komadići kuhanog jajeta i masline, zapečeni u pećnici. Kada je riječ o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Također, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobiva čuveni koktel pisco sour, mješavina rakije od piska, bjelanjka i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori s Peruom oko pisca.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

7. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Sigurnost u Čileu je na zadovoljavajućoj razini dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gdje se ne preporučuje kretanje noću. Ostali dijelovi zemlje su sigurni.

8. ODJEĆA
Ukoliko u Čile putujete u siječnju/veljači kada je u ljetna sezona za Santiago de Chile vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta je čileanski peso. Moguće je mijenjati kako dolare tako i eure a može se plaćati i platnim karticama.
1 € = 770 pesosa, 1 $ = 680 pesosa

10. STRUJA
Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.