Japan

Japan

Putovanje u Japan - otočnu zemlju istočne Azije, izolirani svijet jedinstvene kulture i krajolika, nevjerojatan spoj modernog i tradicionalnog, koji se reflektira na arhitekturu, život, ljude i njihov duh. Čak 70% površine Japana pokriveno je planinama, s preko sto aktivnih vulkana. Od 6800 otoka najveći su Honshu, Hokkaido i Kyushu i Shikoku. Glavni grad je Tokio, a Tokio Metropolis je najveća aglomeracija na svijetu, s preko 26 gradova i više od 35 milijuna stanovnika. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija podsjećaju nas zašto cijeli svijet zna tko su samuraji, kamikaze, gejše… Gejše su žene koje proučavaju drevnu umjetnost, japanski ples i glazbu. Moraju biti graciozne, šarmantne, obrazovane i duhovite te poznavati ceremonije čaja, pjevati, plesati, svirati Shamisen, ručni bubanj, flautu i druge instrumente. Čitav Japan ulazi u „vatreni pojas Pacifika”, a sam Fudži je posljednju erupciju imao 1707. godine. Nara, „destinacija snova”, grad je u Japanu kojim jeleni i danas slobodno šetaju ulicama. Hirošima – prvi grad na svijetu na koji je bačena atomska bomba 06. kolovoza 1945. mora se naći na vašem putu ako ste zabrinuti za pitanja svjetskog mira i nuklearne sigurnosti! A tu je i Osaka, glavni ekonomski centar Japana, gdje moderno prevladava nad tradicionalnim. Putovanje u Japan je jedno od onih putovanja koje se pamti cijeli život i kojega se uvijek iznova rado prisjećate. Upoznajte Japan s Jungleom!

Polasci

Putovanja

Prijevoz

Zrakoplov

Zrakoplov
Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Linijski putnički zrakoplov (komercijalni transportni zrakoplov) je veliki avion prvenstveno namijenjen komercijalnom prijevozu putnika i tereta.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Japan

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Japan je otočna država u istočnoj Aziji smještena na lancu otoka istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana sjeverno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 otoka od kojih su najveća otoka: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dvije japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cijela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca" .Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s kraljem na čelu. Japan je deseta zemlja svijeta po broju stanovnika s nešto manje od 128 milijuna, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokio koji sa susjednim gradovima ima oko 32 milijuna stanovnika te je najveće metropolitansko područje svijeta.

2. VIZA
Za državljane Republike Hrvatske i Srbije nije potrebna viza. Za državljane Crne Gore i Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Japan.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Japan se nalazi u UTC + 09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Japan ima umjerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike udaljenosti od sjevera prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sjever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utječu sezonski vjetrovi koji pušu s kontinenta prema oceanu zimi iu suprotnom smjeru leti. Kasni lipanj i rani srpanj su kišni period (osim u Hokkaidu), kada se nad Japanom nalazi sezonska kišna fronta (Baiu zensen). U kasno ljeto i ranu jesen se iz tropskih područja niskog tlaka iznad ekvatora razvijaju tajfuni i prolaze od jugozapada prema sjeveroistoku, često donoseći obilne kiše.

5. HRANA I PIĆE
Postoje dvije japanske kuhinje - i obje su tradicionalne. Jedna je tradicionalna u pravom smislu te riječi s jelima koja su se stoljećima nalazila na trpezi prije šezdesetih godina XIX stoljeća i japanskog otvaranja prema zapadu, i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Budući da je Japan otočna zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima. Kao obavezna jela na japanskoj trpezi nalaze se razne vrste juha, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je bareni riža umjesto kojeg se vrlo često služi i tjestenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe - kuhane, pržene ili grilovane. U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom vrlo bogato začinjena iu usporedbi s ostalim kuhinjama znatno slanija ali i mnogo manje masna. Vrlo često se meso, pogotovu riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni suši ili sashimi. Kada je riječ o cijenama obroka u restoranu, one variraju od mjesta gdje jedete. Najjeftinije obrok možete pojesti u restoranima brze hrane gdje većina Japanaca jede i gdje će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 - 20e.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak u zemlju nije potrebna cjepiva. Situacija glede razine radioaktivnog zračenja je normalizirana (voda, tlo, zrak, hrana) i predstavlja predmet svakodnevne opsežne analize japanskih organa. Zdravstvena situacija u Japanu je zadovoljavajuća. Voda iz slavine je bakteriološki ispravna i sigurna za piće. Ipak, mi preporučujemo našim putnicima da piju flaširanu vodu.

7. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Japan vrijedi za državu visoke razine javnog reda i mira, bez rizika od oružanih sukoba i sa niskom stopom kriminala u usporedbi s drugim razvijenim zemljama. Japan je, međutim, zemlja visokog rizika od prirodnih nepodoga.

8. ODJEĆA
Bilo putovati u Japan u proljeće ili jesen, preporuča se slojevito odijevanje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

9. LOKALNA VALUTA
Službena valuta u Japanu je jananski jen (JPN, Yen) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno.
Prema posljednjem tečaju 1e = 125 jen, 1 $ = 103 jen-a.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card au bankomatima kartice s oznakom Cirrus, PLUS, Maestro i Visa Electron ali moramo napomenuti da se često događalo da platne kartice ne prolaze u Japanu, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.

12. STRUJA
Potrebno je ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Japanu je 100 volti (Amerika 120V, Europa 230V). Adapter je sa 2 tanka plosnata ulaza.