Kazahstan

Kazahstan

Ime ove zemlje u prijevodu znači Zemlja Čuda. Jedna je od površinski najvećih zemalja na svijetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače, Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Europi i Aziji, dom jabuka i snježnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao mješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i perzijskog jezika. Boje, mirisi, okusi, kuhana ovčetina, med i kavijar, sunce i snijeg probudit će sva Vaša čula! Krenite na putovanje koje ćete svakako dugo pamtiti, energija neobičnih zemalja i divnog naroda će Vas potpuno opustiti i uživat ćete sigurno u svakom danu ove avanture. 

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kazahstan

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Kazahstan u prijevodu Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svijetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Europi i Aziji, postojbina je jabuka i snježnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao mješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i perzijskog jezika.
Glavni grad: Astana
Površina: 2.724.900km²
Broj stanovnika: 18.5 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Kazahstanci 63.1%, Rusi 23.7%, Uzbeci 2.9%, Ukrajinci 2.1%, Tatari 1.3%, Nemci 1.1%, ostali 5.8%
Jezik: kazahstanski i ruski
Vjeroispovest: muslimani 70%, hrišćani 26%, ateisti 3%, ostali 1%
Nezavisnost: 1991. godina

2. VIZE
Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak na teritorij Kazahstana. Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatne dokumente ukoliko je to potrebno.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +6

4. KLIMA
Sjeverni djelovi imaju kratka ljeta i duge hladne zime s temperaturama do -40C, dok je situacija u južnim predjelim obrnuta. Generalno tijekom godine jako je malo padavina. Ljeto traje od sredine svibnja do sredine rujna, vrelo je, suho, s temperaturama do +35/+40C. Zima počinje polovinom studenog i traje do travnja. Hladno je i suho, takodjer. Najbolji period za posjetu je tijekom proljeća i jeseni.

5. HRANA I PIĆE
Specijalitet su kobasice od konjskog mesa, kazy i shuzhuk. U ishrani se koristi i ovčetina kao i razne vrste kuhanog mesa. Gradovi su ugavnom skupi. Osim navedenog, uživaju u raznim varijantama fermentiranog mlijeka, ayran, shalap, koumiss...

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Kazahstana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako savjetujte sa svojim liječnikom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od ljekova sa sobom ponijeti ljekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, ljekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno ljekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Sigurnosna situacija u Kazahstanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite uslikati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

9. ODJEĆA
Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i šešir, maramu ili šiltericu. Osim garderobe koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, hoodie ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vrijeme mjenja. Tijekom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokrivene kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

10. LOKALNA VALUTA
Tenga KZT – 1 EUR=390.5 KZT

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankomati i mjenjačnice postoje. Kartice možete koristiti ali se ne treba oslanjati na njihovu upotrebu. Preporuka je plaćanje gotovinom i to isključivo lokalnom valutom. O pojedinostima posavetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Ukoliko sa sobom nosite dolare, bolje je da budu što skorijeg datuma. U mjenjačnicama uglavnom mjenjaju cijele novačanice bez vraćanja kusura u eurima ili dolarima, tako da je preporuka da sa sobom ponesete sitnije apoene.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom rade u Kazahstanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

13. DRUGE NAPOMENE
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, keramiku, ručne radove, staze, čokoladu Kazakhstan, igračke Bal Bala, med, kavijar.