Indija putovanja

Ni jedna druga zemlja neće na vas ostaviti takav dojam kao Indija. U sjećanju će vam ostati tišina pustinje, tok rijeke Ganges, Varanasi i njegovi zlatni izlasci sunca, bengalski tigrovi, Puškar i sveti ljudi, meditacija, joga, ayurvedska masaža, slonovi, bog Šiva, nestvarne plaže Goe. Putovanje u Indiju se ne može opisati riječima, ono se mora doživjeti. New Delhi - prijestolnica Indije, kaotični promet, mješavina raznih kultura, životinje koje slobodno šetaju ulicama.  
Doživite simbol Indije, ali i simbol vječne ljubavi, hram Taj Mahal, koji je sagradio Džahan-šah za svoju preminulu ženu. Saznat ćete koliko nijansi ružičaste boje postoji kada ugledate Jaipur, ružičasti grad Radžastana. Idemo u Varanasi, najposjećenije hinduističko hodočasničko mjesto. Vodimo vas u Puškar, hipi gradić u kojem ćete na svakom koraku naići na hindu hramove. 
Vaše osjetilo okusa uživat će u tradicionalnom aromatičnom kariju, a rashladiti se možete uz lassi koji se priprema od jogurta, pravi protuotrov za ljuti kari. 
Festival Holi i uživanje u šarenilu -  ovaj festival slavi dolazak proljeća u hindu zemljama i posvećen je bogu Krišni. Najveći događaj u indijskom kalendaru je Diwali - festival svjetlosti, a proslavlja se krajem listopada i označava početak indijske Nove godine.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Indija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Republika Indija je sedma država u svijetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika s parlamentarnim sistemom demokracije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski ocean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaljev. Kopnom graniči s Pakistanom na zapadu, s Kinom, Nepalom i Butanom na sjeveru, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.
Površina zemlje: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: 1,324 milijarde
Glavni grad: New Delhi
Jezici: hindi i engleski, i 21 nacionalni jezik
Vjera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam s 80,5%, zatim islam s 13,4%, kršćanstvo s 2,3%, i ostale religije s 3,8% stanovništva.

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci po povratku s puta (minimum 3 slobodne strane).
Cijena vize:  e-turistička viza iznosi 520 kn, dok cijena izrade vize u ambasadi iznosi 650 kn
Cijena usluge viziranja: 200 kn
Način preračunavanja cijene putnicima: Izračun tečaja se radi na dan kada se šalje obavijest o izradi vize

3. VREMENSKA ZONA
UTC +5:30

4. KLIMA
Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu ljeti, od kraja travnja do studenog, s Indijskog oceana pušu topli i vlažni vjetrovi, koji donose dosta padalina, prevladava tropsko-monsunska klima. Srednja siječanjska temperatura je od 11 -12 stupnjeva u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, lipanjska temperatura je od 20 do 35 stupnjeva s ogromnom količinom padalina. Najveća količina padalina u svijetu zabilježena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u sjeveroistočnoj Indiji. Uz umjetno navodnjavanje usijevi uspijevaju i zimi. Biljni svijet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna omogućava navedeni biljni i životinjski svijet.

5. HRANA I PIĆE
Indija budi sva čula i sva osjećanja, pa u toj zemlji možete osjetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može se podijeliti na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje dalnjje podijele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gdje centralno mjesto zauzima velika posuda s rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlječnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišteni u ovoj kuhinji su slačica, chili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, sezam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste chili, šećer, sezam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuhanje pobjedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i s dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od leće u koje se dodaje curry smjesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suhe chili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim curryima – kuhanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mlijeko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće currya, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i chili.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nijedno cjepivo nije obvezno za putovanje u Indiju, ali savjetujemo putnicima da se posavjetuju sa svojim doktorom opće medicine, i odluče se da žele primiti neko cjepivo. Najbolje je pozvati Zavod za Javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar. Poželjno je ponijeti lijekove za želučane probleme (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opća sanitarna situacija u Indiji je složena i zahtijeva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja osobne higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode iz pipe nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE
Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Allianz osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu ljetnjih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od lipnja/srpnja do rujna/listopada. Usred većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mjesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.
Na teritoriju Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stupanj kriminala.
Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. LOKALNA VALUTA
Službena valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete ponijeti eure ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.
Prije putovanja svakako najavite u svojoj banci odlazak u inozemstvo, kako vam ne bi blokirali karticu na samoj destinaciji, radi sumnjivih radnji.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcioniraju u Indiji. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj