Indonezija

Putovanje u Indoneziju – azijsku zemlju u kojoj obitavaju komodo zmajevi, u kojoj plemena žive životom kao prije nekoliko stoljeća, u kojoj ribari preživljavaju od ulovljene ribe, a većina stanovništva uzgaja palme, kakao, kavu, čaj i rižu. Indonezija se može pohvaliti s čak osam lokaliteta koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Zemlja u kojoj rastu neobične vrste voća – star fruit, snake fruit, dragon fruit, passion fruit... Indonežani su naučili živjeti bez straha od erupcije vulkana, tsunamija i potresa jer vjeruju da ako se neka od takvih nepogoda i dogodi, poslije nje dolazi blagostanje – plodna zemlja koja će hraniti njih i njihove potomke. Indonezija je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje se još uvijek ne grade ceste, gdje u džunglama žive plemena ljudoždera i njihovih potomaka, gdje se robno novčana razmjena svodi na trampu domaćih životinja. Civilizirani Bali, neistražena Papua i Sulawesi. Indonezija je jedna od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu i na njenom području postoji veliki broj različitih kultura i običaja.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Indonezija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Jakarta
Površina: 1.904.569 km², od toga kopno 1.811.569 km²
Broj stanovnika: 260 milijuna stanovnika (Bali oko 4 milijuna stanovnika)
Stanovništvo: indonežanski narodi oko 80%, Malajci 3.7%, Kinezi 1.2%, ostali 15%
Jezik: indonežanski, engleski, malajski
Vjeroispovijest: Islam 88%, Kršćanstvo 8%, Hinduizam 2%, Budizam 1%, ostali 1% (Bali - Hinduizam 94%, Islam 5%)
Nezavisnost: 1950. godina
Valuta: Indonežanski rupij IDR – 1 EUR=16700 IDR
Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

2. VIZA 
Hrvatima viza za ulazak na teritorij Indonezije nije potrebna.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +7 (Yogyakarta), GMT +8 (Bali)

4. KLIMA
Klima u Indoneziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-32C, najniža oko 22-25C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Glavna sezona za posjetu ovih područja je od lipnja do rujna, ali se u vidu mora imati da se kiša može javiti i u bilo koje doba godine jer se radi o ekvatorijalnim područjima.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna ishrana obuhvaća rižu, nudle, piletinu, govedinu (Yogyakarta), svinjetinu (Bali) povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savjetuje da provjerite prije narudžbe. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje s tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja). Alkohol je poprilično skup. Također, u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte kopi luvak kavu ali i domaće alkoholno piće Arak, pivo Bintang. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati nasi kampur, nasi goreng (na bazi riže), mie goreng (na bazi nudli), gado gado (salata s kuhanim krumpirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina). Običaj je ostaviti bakšiš.

6. ZDRAVLJE
Za ulazak na teritorij Indonezije, zakonski nije potrebno nikakvo cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, ljekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Indonezija je sigurna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše osobne stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Posebno obratiti pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Yogyakarti ili izlaska na Baliju. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i oblačenja. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prijevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se lijeva smatra nečistom. Ne okretati stopala ka drugim ljudima. Obavezno voditi računa o majmunima, može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Također, vole krasti stvari od turista. Izbjegavati kontakt očima s majmunima.

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i obllaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu. Za posjet budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i koljena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odjeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade na teritoriju Indonezije. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

11. DRUGE NAPOMENE
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u prometu poprilično kaotično. Druga opcija je iznajmljivanje auta i vozača.
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kopi luvak kavu, Garam slatke cigare s karanfilićem, začine, čajeve, statuice hindu božanstava... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge predmete iz prirode.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj