Tanzanija

Tanzanija i nepregledna prostranstva afričkih savana sa svojim stanovnicima lavovima, zebrama, gazelama i nilskim konjima, potpuno slobodnim u svom prirodnom staništu. Pentranje po vulkanskom krateru Ngorongoro, ili posjet afričkom plemenu Čaga. Putovanje u Tanzaniju će svakako zadovoljiti sva vaša osjetila i pružiti vam osjećaj da ste dio prirode, i afričkog i našeg nasmijanog plemena. Budite i vi nakratko Bijeli Masai, uskočite u njihovu tradicionalnu odjeću, stavite sve te divne ukrase na tijelo, grickajte baobab bombone i krenite u pravu pravcatu nomadsku avanturu. Nakon toga slijedi planina Kilimandžaro, kraljica svih afričkih planina, a saznat ćete kako izgleda život u njenom podnožju. Aruša, Moshi i Dar-es-Salaam  i upoznavanje sa svakodnevnim životom s druge strane planeta. A za kraj ostavljamo najljepšu poslasticu – Zanzibar. Otok se nalazi u Indijskom oceanu, 20-50 kilometara udaljen od tanzanijskog kopna. U svijetu poznat po začinima, nevjerojatnim dugim plažama s bijelim pijeskom, dugom tradicijom i Hakuna Matata načinom života.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tanzanija

TANZANIJA

ZANZIBAR

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Vjera: 99%  muslimanskog stanovništva

VIZE:

Za ulazak na teritorij Tanzanije (kojoj pripada i otok Zanzibar) državljanima Republike Hrvatske su potrebne vize. Viza se dobiva prilikom ulaska u zemlju (u zračnoj luci), i cijena je 325 kn (50 dolara). Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5cm. Rok trajanje vize je 3 mjeseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi kontrola putovnica i dobiva viza za Zanzibar, bez nadoplate. Sve navedeno vrijedi za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore.

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Hrvatske, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Također ni Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija nemaju svoje ambasade.

Sa sobom ponesite i kopiju putovnice (za svaki slučaj).

Može se dogoditi da umjesto plaćanja novčanicama, zatraže da vizu platite karticom (ovo se češće događa ako putujete direktno na Zanzibar).

Vremenska zona je UTC+3, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Tanzanije je 2h, a tijekom ljetnog računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije ih potrebno uzimati, već se o tome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je znati da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati nuspojave.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovitu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate putno zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana prije puta. Za cijenu osiguranja kontaktirajte agenciju.

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponesite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od ožujka do lipnja, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), riža, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporuča (prije svega jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane)

Voće operite flaširanom vodom ili ogulite.

Sigurnost - Tanzanija i Zanzibar su sigurne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Također nije preporučljivo da se krećete sa skupocjenim nakitom.

Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.

Ne preporučuje se da sami obilazite Dar es Salaam.

Pazite kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati.

Od odjeće je potrebna ljetna, laganija odjeća, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica uglavnom zbog aviona ali i moguće je da temperatura padne, prije svega noću i na Zanzibaru.

Preporučuju se dugi rukavi i nogavice kao i zaštita od komaraca.

Na Zanzibaru Vam je potrebna ljetna odjeća i odjeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u naselje, i obilazak Stone Town gdje se morate pristojno obući, jer se radi o mjestu gdje je veći postotak stanovnika islamske vjere). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto starije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete hodati kroz vodu (zbog oštrih koralja, algi, ježeva).

*** Ukoliko se putuje u vrijeme Ramazana treba voditi računa da je neophodno pristojno oblačenje, što podrazumijeva pokrivene noge i ramena (duži rukavi), osobito kada se ide u obilazak većih mjesta kao što je Stone Town.

Počevši od 01.06.2019. svi putnici koji putuju u Tanzaniju ne smiju sa sobom imati bilo kakve plastične vrećice, jer se od ovog datuma primjenjuju velike novčane kazne za kršenje ovog pravila. Korištenje, proizvodnja ili unošenje plastičnih vrećica je ilegalna. Savjetuje se da svi posjetioci izbjegavaju pakiranje u bilo kakve plastične vrećice, kako u čekiranoj, tako i u ručnoj prtljazi. Proizvode koji su kupljeni u zračnoj luci i zapakirani u plastične vrečice, moraju se ukloniti prije ulaska u avion. Također, sve "zip vrećice" koje putnici koriste za pakiranje tekućine, ne smiju se unijeti u Tanzaniju, i ukoliko su ih putnici koristili tijekom letenja, moraju ostati u avionu. Molimo sve putnike da izbjegavaju pakiranje ili nošenje bilo koje vrste plastičnih vrećica na ovu destinaciju. 

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1eur = 2,660.68 TZS, 1$ = 2,279.25 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo tiskane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostupni, kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Okviran trošak na turi Tanzanija i Zanzibar je 400-500 eura i više, a samo Zanzibar oko 200-300 eura i više.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati napojnicu.

Komunikacija - Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Tanzanije, odnosno u većim gradovima. Na Zanzibaru postoji mogućnost da uopće nećete imati mrežu.

Svi smještaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebni adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri plosnata).

Adaptere za struju na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor na Zanzibaru potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi na Zanzibaru, u nadležnoj policijskoj postaji, ili u Stone Town ako želite voziti po cijelom otoku.

Suveniri: za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, koralja i minerala te drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučamo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kavu sa Kilimandžara, tradicionalnu glazbu, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj