Kirgistan

Kirgistan

Središnja Azija sa svojom divljom ljepotom... U okviru nje nezaobilazan je Kirgistan, zemlja s gotovo 250 sunčanih dana godišnje. Poznat i kao „Švicarska Središnje Azije“, zbog svog pretežno planinskog reljefa. Nekoliko lokaliteta nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a ovim područjem  prolazio je i čuveni Put Svile. Kult broja 40 kao i Bijela kuća samo su neke od specifičnosti Kirgistana. Ne propustite ručak s lokalnim stanovništvom, koje jede na prostirci na podu. Neizostavni dio svake trpeze su konjsko meso i kobasice, kao i slasni med, koji jedu u velikim količinama. Od konjskog mesa pripravljaju se jela kao što su karyn i beshbarmak, a u tradicionalnu kuhinju ubrajaju se i pilav, laghman knedle, tjestenine, manti i chuchpara, slično kao i u susjednim zemljama. Od pića probajte kymyz (fermentirano kobilje mlijeko, blago alkoholizirano) i ayran. Vidjet ćete i prelijepe jurte – tradicionalne šatore, kao i spektakularne krajolike, planine, polja, jezera, konje, orlove... Prošetajte tržnicama i pogledajte prekrasnu odjeću i tkanine, ručno rađene ćilime, tradicionalne bičeve, šah koji je omiljena igra, posude za čaj, predmete za ljubitelje sokolova, glazbene instrumente i staze poznate širom svijeta... Upoznat ćete dušu Kirgistana, slobodnu kao sokol, čistu kao netaknuta priroda i veselu kao njihova glazba.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kirgistan

Informacije vezane za COVID-19

Putnici moraju imati potvrdu o cijepljenju (obje doze/jedna u slučaju cjepiva Janssen). Posljednja doza cjepiva ne smije biti primljena manje od 14 dana prije putovanja. 
ILI
Negativan PCR test napravljen najviše 72 h prije dolaska u zemlju. 
Postoji mogućnost da će se putnici morati testirati i po dolasku u zemlju. 

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Poznatiji kao Švicarska središnje Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela ljeta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.
Glavni grad: Bishkek
Površina: 199.951 km²
Broj stanovnika: oko 5.8 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%
Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski
Religija: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%
Neovisnost: 1991. godina

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Kirgistana.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +6

4. KLIMA
Klima je raznovrsna, od suptropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predjelima do -27C u planinama. Tijekom ljeta idu od -10C u planinama do +40C na jugu oko grada Osh. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana. Najbolje razdoblje za posjet je tijekom proljeća i jeseni.

5. HRANA I PIĆE
U tradicionalnoj prehrani piletina se skoro i ne koristi za razliku od govedine. Specijalitet su kobasice od konjskog mesa. Također, konjsko meso se koristi često u prehrani i od njega se prave jela kao što su karyn i beshbarmak. Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su pilav, laghman knedle, tjestenine, manti, chuchpara, dakle slična kao i u ostalim zemljama u okruženju. Obožavaju konzumirati med. Od pića treba probati kymyz (fermentirano kobilje mlijeko, blago alkoholizirano), ayran, so i voda. Jede se uglavnom na podu.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritoriju Kirgistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Situacija u Kirgistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice.

9. ODJEĆA
Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjeta vjerskim objektima, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

10. LOKALNA VALUTA
Som KGS – 1 EUR=82.06 KGS
Za potrošnju u Kirgistanu uvijek sa sobom morate imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom rade u Kirgistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, ručno rađene tepihe i staze, tradicionalne bičeve, šah, posude za čaj, predmete za ljubitelje sokolova, glazbene instrumente...