Sejšeli putovanja

Sejšeli su otočna republika, koju čini arhipelag otoka smještenih u Indijskom oceanu, na oko 1600 kilometara od istočne obale Kenije i Tanzanije. Kozmopolitski Sejšeli su danas mješavina afričkih, europskih i azijskih naroda, različitih rasa, kulture i religija. Utjecaji svih naroda ogledaju se u njihovoj tradiciji, običajima, kuhinji, glazbi, plesovima i umjetnosti. Izgradnja kuća prilagođena je životu u tropskim područjima, sa kućama strmih krovova. Sejšeli su dom mnogobrojnih rijetkih primjeraka biljaka i životinja, i ponosni su da im je čak oko 50% površine zemlje pod zaštitom u vidu nacionalnih parkova i rezervata. Na Sejšelima se mogu pronaći različite zaštićene vrste, od najmanjih žaba na svijetu, do najtežih kopnenih kornjača na svijetu; od najvećeg ploda na svijetu (Coco de Mer) do drveta meduze.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sejšeli

Informacije vezane za COVID-19:

Putnici moraju imati popunjen Health Travel Authorisation (HTA). Ovaj se formular popunjava nakon što se napravi PCR test, i to na idućem linku - https://seychelles.govtas.com/
Putnici moraju predočiti negativan PCR, ne stariji od 72 h.
Sve osobe koje putuju na na Sejšele moraju imati zdravstveno osiguranje s COVID-19 pokrićem.

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 31. 1. 2022. godine za hrvatske su državljane aktualne sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU-a ili cjepiva za koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu primjenu, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa ako je od cjepiva prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 365 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili BAT test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR ili BAT test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 365 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od 365 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od početka bolesti, a cijepljenje je provedeno prije manje od 365 dana. 
Osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna ili Gamaleya u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze tih cjepiva, odnosno od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente, a temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. U Turskoj su trenutno zaštitne maske za lice obvezne na javnim mjestima (ulice i trgovi, trgovine). Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

 

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Viktorija
Površina: 459 km²
Broj stanovnika: 94.228 (2016.)
Stanovništvo: većinom Francuzi, Afrikanci, Indijci I Kinezi
Jezik: francuski, engleski, kreolski
Vjeroispovjest: kršćani - rimokatolici
Nezavisnost: 26.lipanj 1976

2. VIZE
Viza za Sejšele nije potrebna za državljane Republike Hrvatske za turistički boravak do 90 dana. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci po povratku s puta (minimum 2 slobodne strane).

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+4, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Sejšela je 3h, a tijekom ljetnog računanja je 2h, jer Sejšeli ne prelaze na ljetno računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
Nijedno cijepivo nije neophodno za ulazak na Sejšele.
Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati jer na Sejšelima malarije nema, ali se o ovome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena djelovanja.
Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

5. HRANA I PIĆE
Sejšelska kuhinja nastala je pod utjecajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, te je tako kreirana sasvim jedinstvena kuhinja, gdje su najznačajnije namirnice one koje se nalaze u njihovom okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, curry i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi.

6. KLIMA
Sejšeli tijekom čitave godine imaju sličnu temperaturu gdje noći rijetko kada idu ispod 24 stupnja, a dan rijetko prelazi 33 stupnja. Možete očekivati stalnu smjenu oblaka i sunca, bujno zelenilo i vlažnost zraka, jer ipak je ovo tropska destinacija.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja nazovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Sejšeli su sigurna destinacija, ali se savjetuje da dragocjenosti čuvate u smještaju jer uvijek postoji mogućnost krađe na ulicama ili plažama.

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i eventualne mogućnosti da temperatura padne.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u optjecaju je sejšelska rupija - SCR.
1eur = 15 SCR, 1$ = 13 SCR.
Preporuka je da sa sobom nosite dolare, jer je to najšire prihvaćena valuta na Sejšelima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
U boljim hotelima i u glavnom gradu postoje bankomati i  sve usluge se mogu platiti karticama ili u stranim valutama (eurima i dolarima), a isto vrijedi i za rent-a-car. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Sejšela.
Svi smještaji imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).
Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo: Takamaka rum, Coco de mer – morski kokos (vrlo je važno imati autentičnu potvrdu o kupovini, tj. dobiti certifikat jer je od 2017. godine uveden zakon koji strogo pazi na krijumčarenje ove vrste, bez prave potvrde možete završiti i u zatvoru), nešto s motivima kornjača koje su zaštitni znak Sejšela, eterična ulja, kreolski nakit i umjetnička djela, marame, haljine..
Ukoliko želite rentati automobil ili motor na Sejšelima nije Vam potrebna međunarodna vozačka dozvola.
Uvijek provjeravajte rok trajanja svega što kupujete na Sejšelima.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj