Sejšeli putovanja

Sejšeli su otočna republika, koju čini arhipelag otoka smještenih u Indijskom oceanu, na oko 1600 kilometara od istočne obale Kenije i Tanzanije. Kozmopolitski Sejšeli su danas mješavina afričkih, europskih i azijskih naroda, različitih rasa, kulture i religija. Utjecaji svih naroda ogledaju se u njihovoj tradiciji, običajima, kuhinji, glazbi, plesovima i umjetnosti. Izgradnja kuća prilagođena je životu u tropskim područjima, sa kućama strmih krovova. Sejšeli su dom mnogobrojnih rijetkih primjeraka biljaka i životinja, i ponosni su da im je čak oko 50% površine zemlje pod zaštitom u vidu nacionalnih parkova i rezervata. Na Sejšelima se mogu pronaći različite zaštićene vrste, od najmanjih žaba na svijetu, do najtežih kopnenih kornjača na svijetu; od najvećeg ploda na svijetu (Coco de Mer) do drveta meduze.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sejšeli

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Viktorija
Površina: 459 km²
Broj stanovnika: 94.228 (2016.)
Stanovništvo: većinom Francuzi, Afrikanci, Indijci I Kinezi
Jezik: francuski, engleski, kreolski
Vjeroispovjest: kršćani - rimokatolici
Nezavisnost: 26.lipanj 1976

2. VIZE
Viza za Sejšele nije potrebna za državljane Republike Hrvatske za turistički boravak do 90 dana. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci po povratku s puta (minimum 2 slobodne strane).

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+4, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Sejšela je 3h, a tijekom ljetnog računanja je 2h, jer Sejšeli ne prelaze na ljetno računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
Nijedno cijepivo nije neophodno za ulazak na Sejšele.
Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati jer na Sejšelima malarije nema, ali se o ovome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena djelovanja.
Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

5. HRANA I PIĆE
Sejšelska kuhinja nastala je pod utjecajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, te je tako kreirana sasvim jedinstvena kuhinja, gdje su najznačajnije namirnice one koje se nalaze u njihovom okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, curry i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi.

6. KLIMA
Sejšeli tijekom čitave godine imaju sličnu temperaturu gdje noći rijetko kada idu ispod 24 stupnja, a dan rijetko prelazi 33 stupnja. Možete očekivati stalnu smjenu oblaka i sunca, bujno zelenilo i vlažnost zraka, jer ipak je ovo tropska destinacija.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja nazovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Sejšeli su sigurna destinacija, ali se savjetuje da dragocjenosti čuvate u smještaju jer uvijek postoji mogućnost krađe na ulicama ili plažama.

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i eventualne mogućnosti da temperatura padne.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u optjecaju je sejšelska rupija - SCR.
1eur = 15 SCR, 1$ = 13 SCR.
Preporuka je da sa sobom nosite dolare, jer je to najšire prihvaćena valuta na Sejšelima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
U boljim hotelima i u glavnom gradu postoje bankomati i  sve usluge se mogu platiti karticama ili u stranim valutama (eurima i dolarima), a isto vrijedi i za rent-a-car. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Sejšela.
Svi smještaji imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).
Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo: Takamaka rum, Coco de mer – morski kokos (vrlo je važno imati autentičnu potvrdu o kupovini, tj. dobiti certifikat jer je od 2017. godine uveden zakon koji strogo pazi na krijumčarenje ove vrste, bez prave potvrde možete završiti i u zatvoru), nešto s motivima kornjača koje su zaštitni znak Sejšela, eterična ulja, kreolski nakit i umjetnička djela, marame, haljine..
Ukoliko želite rentati automobil ili motor na Sejšelima nije Vam potrebna međunarodna vozačka dozvola.
Uvijek provjeravajte rok trajanja svega što kupujete na Sejšelima.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj