Brazil

Brazil

Putovanje u Brazil je samba, Rio de Janeiro i njegove vesele karioke, odnosno njegovi stanovnici, kupanje u Atlantiku i caipirinha kokteli. Putovanje u Rio de Janeiro je put ka hedonizmu uz obilazak plaža Ipanema i Copacabana. Tu je i nogomet koji se od jutra do mraka igra na ulicama i plažama. Nezaboravne fotografije snimiti ćete na mjestima Pedra do Telegrafo i Arraial do Cabo gdje se beskrajna plava i zelena boja slijevaju u raskošnu vegetaciju. Oduševiti će vas Foz do Iguaçu i čudo prirode - moćni slapovi Iguazu. Brazilska kultura je bogati miks portugalskog utjecaja, lokalne indijanske tradicije i doprinosa kulture afričkih robova koji su ovdje dovedeni u eri kolonijalizma. Ta će kombinacija svakako doprinijeti tome da se lakše zaljubite u Brazil i da mu se često vraćate.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Brazil

Informacije vezane za COVID-19:

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Brazil je federalno ustrojena republika s više od 209 milijuna stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) živi oko 4,2 milijuna ljudi. Godine 1824. Brazil se izborio za neovisnost od Portugala.

2. VIZE
Viza za Brazil za državljane Republike Hrvatske nije potrebna za boravak do 90 dana. 

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenske zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro, a to je UTC-3 (-4 sata u odnosu na nas).

4. KLIMA
Brazil obuhvaća više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, oceanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suha i najviša temperatura je oko 26 stupnjeva, dok su zimi najviše temperature do 32 stupnja. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stupnja.

5. HRANA I PIĆE
Brazilska kuhinja vuče svoje korjene iz portugalske te je njen ukus po mnogočemu europeiziran. Izuzetak su dodaci iz afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole peciva poznata kao empanade. Feijoada je čuveno jelo gdje se miješa crni grah sa mesom (obično svinjskim). Nacionalni slatkiš je cocadas koji se radi od kokosa. Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u pripremanju čuvenog koktela caipirinhe. Obavezno se kupuje flaširana voda u dućanima.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Dokaz o cijepljenju protiv žute groznice nije obavezan za gradove poput Rija ili Sao Paula, ali nadležni brazilski organi mogu zatražiti žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Brazil je država u kojoj se turisti trebaju kretati u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu sigurno kretati. Posjeta favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

9. ODJEĆA
Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Također, uvijek savjetujemo da u ručnoj prtljagi za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporuča se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

10. LOKALNA VALUTA
Nacionalna valuta u Brazilu je brazilski real (BRL). Jedan euro je oko 4,23 reala dok je odnos za jedan dolar oko 3,56 reala.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji također i u smještaju te restoranima.