Rusija

Rusija

Rusija je najveća država na svijetu s površinom oko 17 milijuna km2, prostire se na dva kontinenta, u Europi i Aziji koje razdvaja najstariji planinski lanac na svijetu – Ural. Zapljuskuje je 13 mora i ima čak 15 gradova s preko millijun stanovnika. Putovanje u Rusiju je posebno iskustvo, jer toliko šarolikosti od sibirske zime do carskih gradova nema nigdje na svijetu. 

Glavni grad Rusije je Moskva, a ostali veći gradovi su Sankt Petersburg, Vladivostok, Rostov na Donu, Ekaterinburg. 

Znamenite ličnosti Rusije teško je izdvojiti, jer su u svakom području života pridonijeli čovječanstvu; u klasičnoj glazbi, literaturi, znanosti. Neki od njih su prvi ruski car Ivan Grozni, imperator Petar Veliki, najveća ruska carica Katarina Velika, lider sovjetskog saveza Staljin, komunistički revolucionar Lenjin, poznati pjesnik Puškin, predsjednik Putin, astronaut Jurij Gagarin, popularni milijarder Roman Abramovič, tenisačica Marija Šarapova.

Zanimljive činjenice nas čekaju kroz putovanje u Rusiju:

Sankt Petersburg je najsjeverniji grad na svijetu s populacijom preko milijun stanovnika

Moskovski metro ima najljepše stanice na svijetu i vlak se prosječno čeka 90 sekundi

Najveća biblioteka u Europi i druga najveća biblioteka na svijetu je Ruska nacionalna biblioteka

Ruska vodka je najbolja vodka na svijetu

Najdublje jezero na svijetu je Bajkalsko jezero

Putovanje u Rusiju pokazat će vam nepregledna prostranstva, kulturu i povijest te otkriti neke tajne jedne od najutjecajnih država svijeta. 

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Rusija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI:
Rusija (Ruska Federacija) se prostire u dijelu istočne Europe i sjeverne Azije i s površinom od preko 17 milijuna kilometara kvadratnih, Rusija je najveća država na svijetu, pokriva dvostruko veći teritorij od Kanade, Kine, ili SAD-a. Graniči sa 18 država i po broju stanovnika je na devetom mjestu na svijetu. Službeni jezik je ruski a glavni i najveći grad je Moskva.

2. VIZA:
Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza za Rusiju. Viza se izrađuje u Ruskom viznom centru, Zagreb. Izrada traje 7-10 radnih dana. Cijena izrade vize posredstvom agencije iznosi: 260 kn (protuvrijednost za 35 eur, cijena vize – plaća se preba središnjem tečaju HNB-a na dan uplate) + 200 kn (servisna naknada za Ruski vizni centar) + 185 kn (protuvrijednost za 1.800 rub, potvrda o prihvatu stranog turista) + 200 kn (usluga za agenciju) = 845 kn

*Za ishođenje ruske vize neophodno je imati policu osnovnog putnog zdravstvenog osiguranja od minimalno 30.000 eur, koja vrijedi na teritoriju Ruske federacije

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:
Za ulazak u zemlju nije potrebno cjepivo. Obavezno je putno zdravstveno osiguranje. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.

4. VREMENSKA ZONA:
Rusija je podijeljena na devet vremenskih zona u rasponu od UTC+3 do UTC+12

5. KLIMA:
Zbog utjecaja Atlantika, većina regije koji pripadaju europskoj Rusiji, u nekim dijelovima Sibira i ruskog dalekog istoka, uključujući Moskvu i Sankt Petersburg, imaju blažu kontinentalnu klimu. Većina sjevernih područja europske Rusije i Sibira, između Skandinavije i Pacifika imaju subarktičku klimu koju karakterizira oštra zima.

6. HRANA I PIĆE:
Kuhinja je usko vezana za društvene promjene koje su se dešavale kroz njenu povijest i danas ona čini spoj svih naroda koji je okružuju. Žitarice i povrće predstavljali su osnovu ishrane većine stanovništva, kao i usoljena jela, kaše, juhe, kruh i pecivo. Kruh se pravio isključivo od raženog brašna, čistog, ili sa dodacima ječmenog. Neka od najpoznatijih jela su svakako boršč, piroški, kisel, blini, gogol mogul, paška i šarlotka.

7. SIGURNOST:
Sigurnosna situacija je stabilna, uz primjetno povišen stepen sigurnosne kontrole i pojačane mjere i aktivnosti ruskih organa sigurnosti. Povećano je prisustvo policije na stanicama metroa, aerodromima, željezničkim i cestovnim prometnicama, kao i na turističkim lokacijama i u tržnim centrima. Preporučuje se poseban oprez na javnim mjestima, izbjegavanje masovnih skupova i mjesta većeg okupljanja, kao i posjeti većim tržnim centrima. Našim građanima se savjetuje da prate informacije u sredstvima javnog informiranja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i da surađuju sa njima.

8. ODJEĆA:
Bilo da putujete u Rusiju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i popodnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

9. LOKALNA VALUTA:
Službena valuta u Rusiji je rublja (RUB) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1eur = 73 rublje, 1$ = 62 rublje. Mogu se koristiti kartice American Express, VISA, Diners Club i Mastercard ali vam savjetujemo i da se oslonite na gotovinu. Postoji široka mreža mjenjačnica, ali treba voditi računa o tečajnim razlikama i naplati provizije.
Struja: Nije potrebno ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Ruskoj Federaciji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.