Kuba putovanja

Zamišljate rajski otok?

Prva misao – tišina i oblaci iznad palmi šarmantnog otoka Kariba. Onda se pojavljuje nasmijan narod kojem su dovoljni salsa, mojito i tompusi za jedan čaroban život. Putovanje na Kubu! Ovdje nećemo žuriti već ćemo provesti dovoljno vremena u dva najzanimljivija grada, a to su Havana i Trinidad.

Razgledavamo turističke atrakcije, a kako je ovo neobično putovanje, zalazimo u neobične djelove grada, posjećujemo Callejon de Hamel, ulica u kojoj se svira rumba nedjeljom, gdje se osjeća pravi noćni život Havane i gdje provodimo dovoljno vremena na pješčanim plažama u tropskom raju kao što je Varadero! Taj miks noćenja u centru Havane i Trinidada omogućava da osjetite pravu Kubu, da komunicirate s Kubancima i upoznate njihov život iz prve ruke. 

Divni ljudi koji uživaju u plesu, glazbi, hrani i životu neopterećeni materijalnim stvarima. Stara Havana obilazak i vožnja brodićem do tvrđave i ceremonija pucanja iz topova, rezidencije i kolonijalne kuće, šetnja Havanom i kvartovima u kojima nema turističkih atrakcija, ali u kojima žive Kubanci i koje dišu nevjerojatnom atmosferom. Vožnja starim automobilima iz `70-tih, vjetar u kosi i zvuci salse

Odlazimo do doline Vinales, uživamo u lokalnim kućama isprobavajući kubansku kavu i cigare. Upoznajemo i ruralno i urbano. Putovanje na Kubi nastavljamo do Trinidada. Poznati šareni gradić koji je raj za turiste zbog svoje raznovrsne ponude. Uživt aćemo u bijelim pješčanim plažama Otoka Iguana i Ankon poluotoka, istraživat ćemo nacionalni park i posjetit ćemo memorijalni kompleks poznatog revolucionara Che Guevare.

Putovanje na Karibe je tu - Kuba avionom zove! Zaplešite uz nasmijano pleme, vodimo vas u zemlju gdje se pije najbolji mojito.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Kuba je sigurna zemlja na kojoj je stopa kriminala jako mala. U svakom slučaju preporučujemo oprez od sitnih krađa i džeparenja. Molimo sve putnike da ne ostavljaju svoje osobne stvari bez nadzora ni u jednom trenutku. Šetnja ulicama i noćni izlasci su sigurni. U Havani ima jako mnogo policije, i sigurnost je velika, ali se svakako preporučuje oprez.


Za Kubu prema carinskim propisima nije potrebno cjepivo, ali Vas savjetujemo da se raspitate u Institutu za Javno zdravstvo i provjerite.


Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza za Kubu do 90 dana.


Havana:

1. Fabrica de arte Cubano  je klub koji je napravljen u staroj tvornici, ujedno je i umjetnička galerija. Ima veliku koncertnu salu i jedan muzički stage, restoran i bar na otvorenom. Ulaz košta 2 cuc. Otvoren je od četvrtka do nedjelje u vremenu od 18h do 2h.
2. Club 1830 je bar na otvorenom s velikim podijumom za ples. Ulaz košta 5 cuc i nalazi se u Vedadu. Salsa je svakog četvrtka i nedhelje u vremenu od 20h do 00h.
3. Sia Karra caffe je bar koji se nalazi u Centralnoj Havani. Otvoren je svaki dan, a krajem tjedna imaju živu glazbu, kombinaciju jazz-a , rumbe, salse i reggeatona.
4. Hotel Ingaterra rooftop je poznato salsa mjesto s predivnim pogledom na park Central. Ulaz je slobodan, otvoreno je svaki dan i glazba počinje od 21h.
5. Malecon je šetalište uz more, gdje se godinama okupljaju lokalci u večernjim satima. Donesite svoje piće i uživajte u čarima lokalnog života.

Trinidad:

1. Casa de la musica je bar na otvorenom, s velikim podijumom za ples. Otvoren je svaki dan do ponoći. Ulaz se plaća 1 cuc i glazba se mjenja između brazilskih, afričkih i kubanskih ritmova.
2. Yesterday bar je mjesto rock muzike u koji dolaze uglavnom lokalci koji slušaju upravo tu vrstu glazbe. Ulaz se ne plaća i svirka traje od 22h do 00h.
3. La Cueva je diskoteka koja se nalazi u pećini, malo izvan centra grada. Ulaz košta 5 cuc, otvoren je od 23h do 3h , vrsta glazbe je salsa i reggeaton.
4. Rincon de salsa je bar na otvorenom u kojem nastupaju razni bendovi svirajući poznate kubanske ritmove. Otvoreno je svaki dan do 2:00h , ulaz košta 2 cuc.
5. Casa de la trova popularan salsa bar, otvoren svaki dan, specijalne večeri ulaz košta 1-2 cuc.


Suvenire možete kupiti na tržnici Almacenes San Jose, nalazi se u ulici Avenida del Puerto. Od suvenira je najbolje ponijeti cigare, rum, kavu, nakit od crnog koralja i bisera, magnete, slike, majice s Che Guevarinim likom itd.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kuba

Informacije vezane za COVID-19:

Za ulazak na Kubu putnici moraju biti cijepljeni s obje doze cjepiva ili imati PCR test ne stariji od 72 sata. 

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 31. 10. 2021. godine aktualne su sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva odobrenog od strane EU-a, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 365 dana ako je od cijepljenja prošlo najmanje 14 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili BAT test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR ili BAT test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 365 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od 365 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od početka bolesti. Potvrda ne smije biti starija od 270 dana.
Osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna ili Gamaleya u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze tih cjepiva, odnosno od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente, a temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. U Turskoj su trenutno zaštitne maske za lice obvezne na javnim mjestima (ulice i trgovi, trgovine). Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Republika Kuba je otočna država koja ima ukupno preko 1500 otoka. Okružena je Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlantskim oceanom. Morsku granicu ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Bahamima, Haitijem, Kajmanskim otočjem, Jamajkom i Meksikom.
Kuba je socijalistička država na čijem je čelu bio Fidel Castro sve do 2008. kada ga je na toj poziciji zamijenio brat Raul. Komunistička partija je jedina legalna politička stranka. Službeni jezik je španjolski, što je posljedica španjolske vlasti na Kubi sve do 1868. godine.  
Površina zemlje: 100.860 km2
Broj stanovnika: 11.184.023
Glavni grad: Havana (La Habana - 2.135.498 stanovnika)
Demografija: država u kojoj se miješaju gotovo sve rase, u većini su mulati. Porijeklo je najčešće španjolsko i afričko. Postoji mala kineska zajednica.
Službeni jezik: Španjolski

2. VIZA
Za državljane Hrvatske potrebna je viza (turistička karta) za ulazak u zemlju. Viza se vadi u agenciji, a njezina cijena iznosi 300 kn (165kn cijena vize i 135kn usluga agencije). Pri izradi vize potrebno je dostaviti podatke s putovnice (koja vrijedi još minimalno 6 mjeseci po završetku valjanosti vize). Viza vrijedi 30 dana te je važeća za jedan ulaz. Gotova je unutar jednog radnog dana, a moguće ju je preuzeti u poslovnici ili će biti dostavljena poštom. 
Osim vize, za ulazak u zemlju svim državljanima Hrvatske također je potrebna i polica putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva područje cijelog svijeta ili područje Kube.  

3. VREMENSKA ZONA
Kuba se nalazi u UTC -5 vremenskoj zoni.

4. KLIMA
Klima Kube ima dvije glavne sezone: vlažnu (kišnu) i suhu. Kišna sezona traje od lipnja do listopada, a suha sezona od studenog to svibnja. Prosječne temperature su 21°C u siječnju i 27°C u srpnju. Klima je tropska, iako su mogući i jaki vjetrovi. Kuba se nalazi na putu uragana koji su najčešći u kolovozu, rujnu i listopadu.

5. HRANA I PIĆE
Kubanska kuhinja mješavina je južnoafričke, španjolske i kreolske kuhinje, hrana je često organskog podrijetla i bez puno začina. Za doručak se najčešće jedu jaja (na oko ili omlet s rajčicama), svježa peciva, svježe povrće, mnogo vrsta voća (ananas, mango, banana, naranča, papaya i drugo tropsko voće), jaka kava i svježi prirodni voćni sok. Za ručak i večeru jede se meso (najčešće svinjetina i meso peradi) ili morska jela (jastog) uz povrće, rižu i voće (pržene banane). Jedan od specijaliteta koji će se naći na gotovo svakom stolu je riža s crnim grahom - Moros y cristiano. Voda nije pitka, ali se zato na svakom koraku mogu naći kokteli. Obzirom da je Kuba proizvođač svjetski popularnog ruma (kao što su Havana Club, Santiago de Cuba...) svi kokteli koji koriste rum kao sastojak su iznimno popularni i visoke kvalitete – Mojito, Daiquiri, Pina Colada, Caipirinha i mnogi drugi. Od slastica ćete uglavnom naići na karamelizirane pločice kikirikija i sladoled.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju.
Voda na Kubi nije pitka tako da je obavezno konzumiranje flaširane vode.

7. OSIGURANJE
Za ulazak na Kubu obvezno morate imati zdravstveno putno osiguranje. Možete ga uplatiti kod nas ili bilo kojoj osiguravajućoj kući. 

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Kuba je sasvim sigurna zemlja, s jednom od najmanjih stopa kriminala na svijetu. Ulice su slabije osvijetljene noću, ali puno je policajaca tako da su sigurne. Ljudi su općenito susretljivi i srdačni tako da nema straha od bilo kakve vrste kriminala.

9. ODJEĆA
Ljetna, lagana odjeća, ali i nešto dugih nogavica i rukava, obzirom da vjetar može navečer dati osjećaj svježine.

10. LOKALNA VALUTA
Na Kubi postoje dvije službene valute – pesos (CUP) i konvertibilni pesos (CUC). Pesos koristi lokalno stanovništvo, a svi turisti u mjenjačnicama će dobiti konvertibilni pesos. Euro je najprihvaćenija strana valuta za zamjenu u lokalnu valutu. Konvertibilni pesos ima približnu vrijednost euru (1 EUR = 1,01 CUC), dok je odnos konvertibilnog pesosa i pesosa 1 CUC = 25 CUP. Bolje je nositi gotovinu jer su bankomati jako rijetki, a plaćanje karticama nije zastupljeno.

11. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mobilne mreže funkcioniraju na Kubi. Što se tiče interneta, postoji na određenim mjestima (wi-fi parkovi, lobiji velikih hotela) ali se kartice za internet kupuju i okvirno koštaju 1h=2eur. Iz tog razloga ne preporučuje se nošenje laptopa s obzirom da povezivost nije uvijek dobra. Također, nije moguće kupiti kubansku karticu za mobilni telefon.
Potreban je adapter za struju, s dva tanka ulaza.

12.TOPLA PREPORUKA
Kuba je jedna zanimljiva i vesela zemlja! Nigdje nećete vidjeti toliko nasmijanih ljudi spremnih na ples svakog trenutka. Na Kubi ćete uživati u glazbi, koktelima i plažama s bijelim pijeskom. Ali pored toga imat ćete priliku obići i ruralne dijelove Kube i upoznati se s načinima pravljenja čuvenih kubanskih cigara. Za one koji vole i malo aktivniji odmor imat ćete priliku i pješačiti kroz prašume i kupati se ispod samog vodopada. Kuba ima dosta toga za ponuditi tako da ćete imati priliku i za odmor i za istraživanje :) 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj