Filipini

Filipine slobodno možemo nazvati rajem na zemlji. Putovanje koje će vas ostaviti bez daha. Predivno tirkizno more u kojem ćete vidjeti mnoštvo  šarenih riba. Obala Filipina obiluje plažama s najfinijim bijelim pijeskom. Tropska priroda, koraljni grebeni, skrivene pećine i naravno nasmijani mještani. Filipinci su iznimno ljubazni i miroljubivi ljudi, blage naravi. Uživat ćete u njihovom društvu, sjedeći u sjeni neke palme i promatrajući okolinu. Zadivit će vas njihova skromnost i jednostavnost. Netaknuta priroda, nepregledne plaže i  brojne aktivnosti će vam toliko zagolicati maštu, da ćete se ubrzo poželjeti i vratiti. Zavlačenje u najdublji kraj džungle i pećine. Zip line koji će nam pomoći da prijeđemo tropske udaljenosti i upoznamo lokalna plemena. Odsječeni od civilizacije spoznajemo pravi smisao života. Punim plućima udišemo miris mora, dok nam pejzaži ostaju urezani duboko u pamćenje.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Filipini

1. OPĆE INFORMACIJE
Država u jugoistočnoj Aziji. Obuhvaća arhipelag s više od 7000 otoka koji čine tri cjeline. Sjeverno od Filipina nalazi se Tajvan; Vijetnam se nalazi sa zapadne strane Južnokineskog mora; prema jugozapadu Sulusko more odvaja Filipine od otoka Borneo. S obzirom na to da se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika i blizine ekvatora, Filiipini su izloženi zemljotresima i tajfunima ali obiluju velikim prirodnim bogatstvima što ih svrstava među zemlje sa najraznovrsnijom florom i faunom. Zahvaljujući svom vulkanskom porijeklu otoci obiluju rudama i procjenjuje se da su Filipini, nakon Južnoafričke Republike, na drugom mjestu po rezervama zlata i jedna od zemalja s najvećim rezervama bakra na svijetu ali zbog velike gustine stanovništva i brige za očuvanje životne sredine, sva rudna bogatstva su uglavnom neiskorištenja. Pored ruda, zahvaljujući vulkanskom zemljištu, zemlja obiluje geotermalnom energijom.

Površina zemlje: 298.170 km2, 64. zemlja po veličini u svijetu

Broj stanovnika: 102 milijuna stanovnika

Glavni grad: Manila

2. VIZA 
Državljani Republike  Hrvatske ne trebaju vizu za Filipine za boravak  do 30 dana ukoliko posjeduju putovnicu valjanu najmanje 6 mjeseci nakon dana planiranog odlaska s Filipina i povratnu kartu ili kartu za sljedeće odredište.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
UTC +8, znači 7 sati unaprijed u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Filipini imaju umjereno tropsku klimu koju karakterizira velika vlažnost i vrućina i prisutna su tri godišnja doba: suho i veoma toplo godišnje doba koje traje od ožujska do svibnja; kišna sezona koja traje od lipnja do studenog, i suho godišnje doba koje traje od prosinca do veljače. Temperature se kreću u raasponu od 21 do 32 stupnjeva celzijusovih mada mogu biti i znatno više ili niže u ovisno od godišnjeg doba.

5. HRANA I PIĆE
Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno ribe, ribe, nudli, piletine, voća i povrća.

6. ZDRAVLJE
Cjepivo nije obvezno. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cjepiti ili ne. Najbolje je nazvati HZJZ i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), coldrex ili neke ljekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama tamo. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obvezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u uredu do 5 dana pred put - Allianz osiguranje, a ima pokriće do 15.000 eur.

8. SIGURNOST
Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje osobnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODJEĆA 
Spakirajte što manje stvari! Svuda možete prati veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizirani). Ponesite neke udobne tenisice za obilaske. Kod obilaska kulturno – povijesnih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo možete kupiti.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta na Filipinima je filipinski pezos, a odnos valuta je 1EUR=59.8PHP. Također, ne preporučujemo oslanjati se na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sistem je razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći u zemlji. Za točnu visinu provizije bi trebalo provjeriti s matičnom bankom. Naša preporuka je da ipak ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice. Mjenjačnice također imate na svakom koraku, dostupne tijekom cijelog dana.

11. KOMUNIKACIJA 
Naše mreže frade na Filiipinima, a najlakše će Vam biti da uzmete lokalnu SIM karticu. Također, internet kafea ima svuda.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj