Filipini

Filipini

Filipine slobodno možemo nazvati rajem na zemlji. Putovanje koje će vas ostaviti bez daha. Predivno tirkizno more u kojem ćete vidjeti mnoštvo  šarenih riba. Obala Filipina obiluje plažama s najfinijim bijelim pijeskom. Tropska priroda, koraljni grebeni, skrivene pećine i naravno nasmijani mještani. Filipinci su iznimno ljubazni i miroljubivi ljudi, blage naravi. Uživat ćete u njihovom društvu, sjedeći u sjeni neke palme i promatrajući okolinu. Zadivit će vas njihova skromnost i jednostavnost. Netaknuta priroda, nepregledne plaže i  brojne aktivnosti će vam toliko zagolicati maštu, da ćete se ubrzo poželjeti i vratiti. Zavlačenje u najdublji kraj džungle i pećine. Zip line koji će nam pomoći da prijeđemo tropske udaljenosti i upoznamo lokalna plemena. Odsječeni od civilizacije spoznajemo pravi smisao života. Punim plućima udišemo miris mora, dok nam pejzaži ostaju urezani duboko u pamćenje.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Filipini

1. OPĆE INFORMACIJE
Država u jugoistočnoj Aziji. Obuhvaća arhipelag s više od 7000 otoka koji čine tri cjeline. Sjeverno od Filipina nalazi se Tajvan; Vijetnam se nalazi sa zapadne strane Južnokineskog mora; prema jugozapadu Sulusko more odvaja Filipine od otoka Borneo. S obzirom na to da se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika i blizine ekvatora, Filiipini su izloženi zemljotresima i tajfunima ali obiluju velikim prirodnim bogatstvima što ih svrstava među zemlje sa najraznovrsnijom florom i faunom. Zahvaljujući svom vulkanskom porijeklu otoci obiluju rudama i procjenjuje se da su Filipini, nakon Južnoafričke Republike, na drugom mjestu po rezervama zlata i jedna od zemalja s najvećim rezervama bakra na svijetu ali zbog velike gustine stanovništva i brige za očuvanje životne sredine, sva rudna bogatstva su uglavnom neiskorištenja. Pored ruda, zahvaljujući vulkanskom zemljištu, zemlja obiluje geotermalnom energijom.

Površina zemlje: 298.170 km2, 64. zemlja po veličini u svijetu

Broj stanovnika: 102 milijuna stanovnika

Glavni grad: Manila

2. VIZA 
Državljani Republike  Hrvatske ne trebaju vizu za Filipine za boravak  do 30 dana ukoliko posjeduju putovnicu valjanu najmanje 6 mjeseci nakon dana planiranog odlaska s Filipina i povratnu kartu ili kartu za sljedeće odredište.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
UTC +8, znači 7 sati unaprijed u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Filipini imaju umjereno tropsku klimu koju karakterizira velika vlažnost i vrućina i prisutna su tri godišnja doba: suho i veoma toplo godišnje doba koje traje od ožujska do svibnja; kišna sezona koja traje od lipnja do studenog, i suho godišnje doba koje traje od prosinca do veljače. Temperature se kreću u raasponu od 21 do 32 stupnjeva celzijusovih mada mogu biti i znatno više ili niže u ovisno od godišnjeg doba.

5. HRANA I PIĆE
Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno ribe, ribe, nudli, piletine, voća i povrća.

6. ZDRAVLJE
Cjepivo nije obvezno. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cjepiti ili ne. Najbolje je nazvati HZJZ i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), coldrex ili neke ljekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama tamo. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obvezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u uredu do 5 dana pred put - Allianz osiguranje, a ima pokriće do 15.000 eur.

8. SIGURNOST
Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje osobnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODJEĆA 
Spakirajte što manje stvari! Svuda možete prati veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizirani). Ponesite neke udobne tenisice za obilaske. Kod obilaska kulturno – povijesnih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo možete kupiti.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta na Filipinima je filipinski pezos, a odnos valuta je 1EUR=59.8PHP. Također, ne preporučujemo oslanjati se na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sistem je razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći u zemlji. Za točnu visinu provizije bi trebalo provjeriti s matičnom bankom. Naša preporuka je da ipak ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice. Mjenjačnice također imate na svakom koraku, dostupne tijekom cijelog dana.

11. KOMUNIKACIJA 
Naše mreže frade na Filiipinima, a najlakše će Vam biti da uzmete lokalnu SIM karticu. Također, internet kafea ima svuda.