Ekvador

Ekvador

Ekvador je zemlja u kojoj se na maloj površini nalaze Ande, obala Pacifika i Amazona. Putovanje u Ekvador donosi brojne doživljaje i mjesta među kojima su: najviši aktivni vulkani na planetu koji čekaju da ih istražite, bogati španjolski kolonijalni gradovi, tržnice Inka, njihova kultura, tajne Anda, plemena iz džungle, tajne rijeke Amazone, odmor na Pacifiku, učenje surfanja... Savršen miks za upoznavanje s cjelokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mjestu. Quito je glavni grad Ekvadora i drugi najviši grad na svijetu. Povijesna jezgra Quita je, uz ruševine drevnih Inka, jedna od najbolje očuvanih u Južnoj Americi. Čeka vas Banos, okružen vodopadima, poznat i kao “vrata Amazone“, a baš tu možete uživati u adrenalinskim aktivnostima. Osim toga u Čileu ćete doživjeti veličanstveno kolonijalno naslijeđe mjesta Cuenca, kao i malog grada Montanita, surferskog grada kojeg nazivaju i latinoameričkom Ibizom.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Ekvador

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Quito, dok je najveći grad Guayaquil. Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi. Graniči s Kolumbijom i Peruom, izlazi na Pacifik.
Površina zemlje: 283.560 km2
Broj stanovnika: 13 milijuna stanovnika
Glavni grad: Quito
Državljanstvo: većina Mestizosi
Službeni jezik: Španjolski, Kečuanski
Vjeroispovijest: Katolici

2. VIZA
Za državljane Republike Hrvatske nije neophodna viza za posjet i boravak u Ekvadoru do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC -5

4. KLIMA
U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vrijeme je vrlo promjenjivo. Temperatura je ljetna (visoka) na obalama Pacifika tijekom cijele godine dok u području oko Quita i na planinama može biti dosta hladno tijekom noći i u prijelaznom razdoblju. Kiše su česte i učestale u području Amazona i na planinama. Na velikim visinama je razijeđen zrak, i dosta teže se diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporuča se sporije kretanje.

5. HRANA I PIĆE
Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, graha, riže, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta utjecaja europske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mjestima ima dosta restorana s internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hrane ima ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim tržnicama. Cijene u restoranima su na razini cijena u Europi.
Svježe voće i cijeđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cijenama. Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cijepljenje nije obavezno osim za putnike koji idu u Amazon. Naši putnici individualno odlučuju da li se žele cijepiti ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike), Aspirin ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama tamo. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE
Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Surađujemo s Allianz osiguranjem, a sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, sigurna i mirna. Savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim središtima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim satima u svim turističkim mjestima, dok u kasnim večernjim satima nije preporučljivo samo u vangradskim općinama velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODJEĆA
Spakirajte se slojevito i ponesite što manje stvari! Svuda možete prati rublje. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, rublje vam brzo bude gotovo i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam hoodica ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vrijeme često i brzo mijenja, navečer zna biti hladnije. Ponesite neke udobne tenisice za trekking. Kod obilaska kulturno - povijesnih znamenitosti, konkretno katedrala, hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja.
Ako bilo što zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate kupiti.

10. LOKALNA VALUTA
U Ekvadoru se koristi američki dolar.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankarski sustav je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Provizija za korištenje bankomata treba se provjeriti s bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je ponijeti gotovinu.
Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mobilne mreže funkcioniraju u Ekvadoru, a svakako možete i kupiti lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt s obitelji i prijateljima.

13. DRUGE NAPOMENE
Ekvador je jedna od prirodno najbogatijih zemalja svijeta sa preko 80 aktivnih vulkana i mnogobrojnim hidrografskim resursima. Postoji mnogo mogućnosti za sve vrste aktivnosti, kao destinacija zadovoljava sve vrste potreba od najrazličitijih turista, sve je dobro organizirano pa se može reći da ova zemlja ima jednu od najkompletnijih turističkih ponuda na svijetu (razvijeni gradovi, odlična infrastruktura, bogato kulturno povijesno naslijeđe, mnogobrojni muzeji, lijepo i čisto more, pješčane plaže, vrhunski noćni život, planine preko 6000 metara nadmorske visine s mnogobrojnim stazama za trekking, ukusna hrana, kanjoni i rijeke za ekstremni turizam ...) Također, u Ekvadoru postoji mnogo jedinstvenih stvari poput centra svijeta (linije Ekvatora), silaska u vulkanski krater ispunjen vodom, razgledavanja kitova ...