Tadžikistan

Tadžikistan

Putovanje u Tadžikistan, spektakularnu zemlju u kojoj se nalaze surove pustinje, visoke planine i glečeri. Glavni grad Tadžikistana je Dušanbe, a stanovništvo ove mlade zemlje većinski je islamsko. Klima je potpuno nevjerojatna, a prati je uistinu raznovrsna priroda i brojni fenomeni. Ljeti se Tadžikistan pretvara u užarenu loptu pustinjskih karakteristika, dok se samo par mjeseci kasnije u visokim planinskim područjima temperatura spušta i do -45C. Sve ovo prate i pustinje, plodna polja, pamuk, rijeke, planine idealne za planinarenje, snježni nanosi, ali i predivna planinska jezera prozirne plave boje i kristalno čiste vode! Hrana je mješavina svega, obuhvaća jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, kruh kulcha... Tadžikistan će raspametiti one koji uživaju u pekarskim proizvodima. Putovanje u Tadžikistan dat će vam priliku da probate najsočnije grožđe, jabuke i breskve. Pritom je sve iznimno jeftino. Osvojit će vas rukotvorine Tadžika i bazari na kojima se kupuje tradicionalna odjeća i tkanine, izvezeni predmeti, koža, proizvodi od gline, skulpturice naroda... Savršeno mjesto, obavijeno velom mistike Puta Svile.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tadžikistan

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Zemlja smještena između Afganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji perzijskom a osim toga stoljećima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.
Glavni grad: Dushanbe
Površina: 144.100 km²
Broj stanovnika: oko 8.5 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Tadžici  84.3%, Uzbeci 13.8%, ostali 2%
Jezik: tadžikistanski i ruski
Religija: muslimani 90%, ostali 10%
Neovisnost: 1991. godina

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak na teritorij Tadžikistana. Cijena vize je 50$ i može se dobiti online.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +5

4. KLIMA
Klima u Tadžikistanu je raznovrsna, u nižim predjelima suptropska, u srednjim visinama umjerena a u planinama oštra hladna planinska. Padalina najviše ima tijekom zime i proljeća dok su tijekom ljeta i jeseni kiše prava rijetkost. U planinskim predjelima od listopada do svibnja pada snijeg i temperature idu do -45C, dok ravnije predjele od lipnja do listopada pogađaju pješčane oluje. Ljeto počinje u svibnju i toplo je. Najbolje vrijeme za posjetu je proljeće i jesen, dok je ljeto pogodno za planinarenje.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, kruh kulcha... U kuhinji se koristi dosta začina i crnog luka. Tadžikistan  je idealno mjesto za ljubitelje pekarskih proizvoda i svega što je od tijesta. Jedu voće u velikim količinama, prije svega grožđe, jabuke i breskve. Hrana je izuzetno jeftina (uspoređujući s europskim cijenama).

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritoriju Tadžikistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Situacija u Tadžikistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice. Nije poželjno da se sami krećete pustim ulicama. Zabranjeno je iznošenje lokalne valute iz zemlje.

9. ODJEĆA
Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjeta vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

10. LOKALNA VALUTA
Somoni TJS – 1 EUR=10.7 TJS
Za potrošnju u Tadžikistanu uvijek sa sobom morate imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom rade u Tadžikistanu ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, figurice naroda...