Sirija

Sirija

Sirija je drevna zemlja bogate povijesti i jednako bogate kulture. Smješteni na raskršću velikih trgovačkih puteva, ovi su prostori stoljećima igrali važnu trgovačku ulogu. Prije građanskog je rata, zahvaljujući svojim ljepotama, povijesnoj ostavštini i kulturnom naslijeđu, ova destinacija bila jedna od najposjećenijih na Bliskom istoku. Nakon teškog rata, tijekom kojeg je velik dio zemlje pretrpio razaranja, Sirija se, zahvaljujući konačnom jenjavanju sukoba, napokon ponovno počela otvarati za turiste. 

Na našoj sirijskoj turi imat ćemo priliku istražiti neke od najvažnijih gradova ove zemlje, Damask, Homs i Hamu. Posjetit ćemo lokalitete i sela u kojima su ispisivani tragovi pretkršćanske i kršćanske prošlosti. Jedan od vrhunaca putovanja zasigurno će biti posjet Palmiri, monumentalnim ruševinama nekoć velikoga rimskog grada, koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sirija

Informacije vezane za COVID-19:

Ukinute su sve Covid mjere.

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Viza

Za ulazak u Sirijsku Arapsku Republiku hrvatskim državljanima potrebna je viza koja se izrađuje na granici prilikom ulaska u zemlju. Kako bi se dobila viza na ulasku u zemlju, potrebno je prethodno ishodovati sigurnosno odobrenje (security clearance) od imigracijskog ureda u Siriji. Za posredovanje u ishodovanju sigurnosnog odobrenja potrebno je uplatiti 15 EUR na račun agencije, a iznos za vizu plaća se u dolarima (75 USD) voditelju putovanja na destinaciji.