Južna Koreja

Južna Koreja

JUŽNA KOREJA - Putovanje na daleki istok u srce nekadašnjeg Baekje kraljevstva, jednog od tri povijesna kraljevstva Koreje, a danas jedan od najvećih megalopolisa na svijetu s više od 25 milijuna stanovnika. Svojevrsna kombinacija tradicionalnog i modernog, prije samo šezdeset i pet godina bila je u ruševinama zbog posljedica korejskog rata. Danas predstavlja transformaciju o kojoj je moguće samo sanjati, čudo koje diktira globalne procese modernizacije i urbanizacije. Poznata po specifičnim odnosima sa Sjevernom Korejom i područjem DMZ (demilitarizirana zona koja funkcionira kao ''ničija zemlja'' između dviju Koreja). Zona je uspostavljena nakon rata 1953. godine u suradnji između Sjeverne Koreje, Kine i UN-a . Duga je 250 i široka 4 kilometra, te postoje četiri poznata tunela koji povezuju dvije zemlje, a pretpostavlja se da ih je i više. Upoznajemo umjetnost i arhitekturu kojom se ponose Palača Changdeok i tvrđava Haseong. Obiđite i  Džongmio Hram i Grobnice Joseon dinastije dok isprobavate lokalnu hranu i piće. Udahnite energiju Južne Koreje dok istražujete njezine otoke, nacionalne parkove, špilje i slapove.
 

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Južna Koreja

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Južna Koreja je država smještena na južnom dijelu Korejskog poluotoka, na istoku Azije i službeno je poznata kao Republika Koreja. Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom i to je jedina kopnena granica koja je duga 243km. Na zapadu se nalazi Žuto, na jugu Istočnokinesko, a na istoku Japansko more. Glavni grad je Seul.

2. VIZE
Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza za boravak do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA
Južna Koreja se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Hrvatsku.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak u zemlju nije potrebno cjepivo. Zdravstvena situacija je na zadovoljavajućem nivou, ali putnicima preporučujemo da piju flaširanu vodu. Iako se ne traži posjedovanje zdravstvenog osiguranja, preporučuje se putno osiguranje, jer su cijene zdravstvenih usluga visoke. Primjetna je tendencija porasta nivoa zagađenja zraka tzv. finom prašinom (’’yellow dust’’). Ovi nivoi se mjere svakodnevno, o čemu se stanovništvo obavještava putem sredstava javnih informacija i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrijednosti koje se smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugerira se nošenje zaštitne maske, koje su jeftine i lako dostupne (ljekarne, dragstori, tržni centri, zračne luke, autobusne i željezničke stanice).

4. KLIMA
Južna Koreja ima vlažnu kontinentalnu/suptropsku klimu sa suhom zimom. Seul ima temperaturnu klimu s 4 izrazita godišnja doba i razlike između ljetnih i zimskih temperatura su ekstremne. Tijekom ljeta, utjecaj tlaka zraka donosi toplo, vlažno vrijeme s temperaturama preko 35 stupnjeva, dok je zimski period pod utjecajem hladnih strujanja zraka struja iz Sibira, gdje temperatura pada i do minus 20 stupnjeva. Monsunski period je karakterističan za period od lipnja do rujna.

5. HRANA I PIĆE
Koreanska kuhinja predstavlja svojevrstan miks društvenih i političkih promjena, gdje se primjećuje raspon od drevnih agrikulturnih i nomadskih tradicija na jugu, kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok. U pripremi jela se najčešće koristi sezamovo ulje, fermentirana pasta od graha, soja sos, sol, češnjak, đumbir, biber, fermentirana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane gdje će vas obrok koštati od 5-7€. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20€.

7. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Južna Koreja je država visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti oprezan prilikom posjete DMZ (demilitariziranoj zoni/granici sa Sjevernom Korejom) kao i na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.

8. ODJEĆA
Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo ponijeti udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

10. LOKALNA VALUTA
Službena valuta u Južnoj Koreji je južnokorejski von (KRW, won) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€ = 1256 vona, 1$ = 1066 vona.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo napomenuti da se često događalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.

12. STRUJA
Nije potrebno ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Južnoj Koreji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.