Kenija

Prva pomisao na putovanje u Keniju je safari, međutim, u njoj se krije još bezbroj bogatstava: zlatne travnate ravnice Masai Mare, snježni vrh planine Kenija, blistavost jezera Nakuru, koraljni grebeni, plaže s bijelim pijeskom, plantaže čaja... Kenija je zemlja svjetski poznatih nacionalnih parkova i prirodnih rezervata, u kojima se životinje slobodno kreću u svom prirodnom okruženju, na samo par metara od vas. Promatrati ćete jedinstveni prirodni fenomen: godišnju migraciju životinja u prirodnom rezervatu Serengeti, čopore gnuova kako prelaze rijeku Maru, zebre u potrazi za vodom i hranom i predatore koji čekaju svoju priliku. U glavnom gradu Nairobi ispijati ćete kavu dok hranite žirafe ili mladunčad slonova, upijati arome ulične hrane, od mesa s roštilja do ribljih specijaliteta, i zasladiti se preukusnim slatkišima mandazi (krafna) i matoke (kuhana banana). Selo Masai i ples Masai plemena, tradicionalna nošnja i neki drugi  način života ostavit će vas bez daha. Najsiromašnije naselje u zemlji, Kibera, će vas „spustiti na zemlju“ i podsjetiti kako je najvažnije bogatstvo ono koje nosimo u sebi.

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kenija

OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Nairobi
Površina: 580.367 km²
Broj stanovnika: 44.354.000 (2013.)
Stanovništvo: 99% narodi afričkog porijekla iz preko 50 plemena
Jezik: swahili i engleski
Vjeroispovijest: 65% kršćani, 7% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija
Nezavisnost: 12. prosinac 1963.

VIZE
Za ulazak na teritorij Kenije državljanima Republike Hrvatske su potrebne vize. 

Vize za ulazak u Keniju mogu se pribaviti preko Ambasade Kenije u Parizu (tel: +331/5662-2525, faks:+331/4720-4441, website: https://www.embassypages.com/missions/embassy15444/ , e-mail: paris@amb-kenya.fr) ili putem web stranice www.evisa.go.ke. Putem web stranice odobravaju se turističke vize s jednim ulazom/izlaskom i maksimalnim rokom trajanja do 90 dana, kao i tranzitne i diplomatske vize, a same vize izdaju se na pasoškoj kontroli aerodroma u Nairobiju i Mombasi utiskivanjem pečata u putovnicu. Cijena jednokratne vize je 50 USD. Višekratne ulazno-izlazne vize s maksimalnim trajanjem do 6 mjeseci mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Kenije, a i u samoj zemlji, u biroima Ministarstva za imigracije. 


Rok trajanja putovnice radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 mjeseci, što vrijedi i za reguliranje boravka. 

Neophodna dokumentacija u elektronskoj formi za izradu vize: 
1. Sken prve strane putovnice (u JPG formatu, visoke rezolucije i sa čitljivim i jasnim podacima) 
*Također, još jednom napominjemo da za putovanje morate imati putovnicu koji važećim datumom trajanja najmanje 6 mjeseci od datuma povratka sa putovanja, minimum 3 slobodne strane u putovnici u trenutku putovanja.   
2. Fotografija visoke rezolucije (u JPG formatu) 
3. Cijena vize je 50 USD
*Nakon završenog procesa dobiva se elektronska viza na papiru (koju dobivate na polasku od predstavnika agencije), a fizički Vam vizu utisnu u putovnicu po slijetanju u Keniju. 

VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+3, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Kenije je 2h, a tijekom ljetnog računanja je 1h, jer Kenija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

KLIMA
Kenija vrijedi za jednu od zemalja s najboljom klimom na svijetu tijekom cijele godine. Tokom dana temperatura je obično 25-30 °C, a kasno navečer i rano ujutro se spušta do 12-16 °C. U južnim i priobalnim dijelovima Kenije je mnogo toplije i ovisno od godišnjeg doba vlažnost zraka je veoma velika, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponesite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od ožujka do lipnja, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

HRANA I PIĆE
Ishrana se uglavnom sastoji od svježeg voća i povrća, kao i tradicionalnih juha i čorbi. Za ručak i večeru u Keniji se obično servira meso (piletina, janjetina, svinjetina ili govedina), ali i riba i vegeterijanska jela.
Ulična hrana se ne preporučuje (prije svega jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane)

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena djelovanja.
Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja nazovite agenciju.

SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Kenija je sigurna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne tržnice i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocjenim nakitom, također. Treba izbjegavati odlaske u udaljena ruralna područja.
Izbjegavajte trgovce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.
Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i mogućnosti da temperatura opadne.
Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.
Za safari potrebna je odjeća mirnih boja (izbjegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, šilterica, naočale za sunce i maramu kojom možete spriječiti udisanje prašine.

LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u opticaju je kenijski šiling - KES.
1eur = 113 KEN, 1$ = 100 KEN.
Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Korištenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Keniji je prilično razvijeno, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac.
Na tržnicama, trgovinama suvenira i kod uličnih trgovaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj.
Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Kenije, odnosno u većim gradovima.
Svi smještaji imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon nije isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).
Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

DRUGE NAPOMENE
Ukoliko želite unajmiti vozilo ili motor u Keniji potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi u Nairobiju, u nadležnom ministarstvu.
Za početak moramo napomenuti da je iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, koralji, slonovača itd.) zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.
Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, otirače i košare napravljene od autohtonih vlakana, predmete i skulpture od drveta, kenijsku kavu i čaj, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Massai kulturu..

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj