Kenija

Kenija

Prva pomisao na putovanje u Keniju je safari, međutim, u njoj se krije još bezbroj bogatstava: zlatne travnate ravnice Masai Mare, snježni vrh planine Kenija, blistavost jezera Nakuru, koraljni grebeni, plaže s bijelim pijeskom, plantaže čaja... Kenija je zemlja svjetski poznatih nacionalnih parkova i prirodnih rezervata, u kojima se životinje slobodno kreću u svom prirodnom okruženju, na samo par metara od vas. Promatrati ćete jedinstveni prirodni fenomen: godišnju migraciju životinja u prirodnom rezervatu Serengeti, čopore gnuova kako prelaze rijeku Maru, zebre u potrazi za vodom i hranom i predatore koji čekaju svoju priliku. U glavnom gradu Nairobi ispijati ćete kavu dok hranite žirafe ili mladunčad slonova, upijati arome ulične hrane, od mesa s roštilja do ribljih specijaliteta, i zasladiti se preukusnim slatkišima mandazi (krafna) i matoke (kuhana banana). Selo Masai i ples Masai plemena, tradicionalna nošnja i neki drugi  način života ostavit će vas bez daha. Najsiromašnije naselje u zemlji, Kibera, će vas „spustiti na zemlju“ i podsjetiti kako je najvažnije bogatstvo ono koje nosimo u sebi.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kenija

OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Nairobi
Površina: 580.367 km²
Broj stanovnika: 44.354.000 (2013.)
Stanovništvo: 99% narodi afričkog porijekla iz preko 50 plemena
Jezik: swahili i engleski
Vjeroispovijest: 65% kršćani, 7% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija
Nezavisnost: 12. prosinac 1963.

VIZE
Državljanima Republike Hrvatske od 1. siječnja 2024. nije potrebna viza za ulazak u Keniju. Hrvatski državljani nositelji obične ili diplomatske/službene putovnice dužni su prije ulaska u Keniju ispuniti elektroničko odobrenje za putovanje (ETA), isključivo putem web stranice: http://www.etakenya.go.ke/ (nije dozvoljeno koristiti usluge posrednika). Pristojba za podnošenje zahtjeva iznosi 30 USD. Putnici se mogu prijaviti u sustav nakon rezervacije putovanja, a ne manje od 14 dana prije ukrcaja na let. Napominjemo da ETA obrazac vrijedi 90 dana od odobrenja.
Hrvatski državljani čiji su zahtjevi putem ETA-e odbijeni mogu se obratiti na e-adresu support@etakenya.go.ke.
Odobreni ETA obrazac, koji će biti dostavljen e-poštom u PDF obliku, potrebno je ispisati ili isti preuzeti na mobilni uređaj te ga predočiti osoblju zrakoplovne kompanije prilikom polaska i imigracijskim službenicima po dolasku u Republiku Keniju.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+3, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Kenije je 2h, a tijekom ljetnog računanja je 1h, jer Kenija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

KLIMA
Kenija slovi za jednu od zemalja s najboljom klimom na svijetu tijekom cijele godine. Tokom dana temperatura je obično 25-30 °C, a kasno navečer i rano ujutro se spušta do 12-16 °C. U južnim i priobalnim dijelovima Kenije je mnogo toplije i ovisno od godišnjeg doba vlažnost zraka je veoma velika, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponesite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od ožujka do lipnja, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

HRANA I PIĆE
Prehrana se uglavnom sastoji od svježeg voća i povrća, kao i tradicionalnih juha i variva. Za ručak i večeru u Keniji se obično servira meso (piletina, janjetina, svinjetina ili govedina), ali i riba i vegeterijanska jela.
Ulična hrana se ne preporučuje (prije svega jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane)

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena djelovanja.
Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja nazovite agenciju.

SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Kenija je sigurna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne tržnice i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Također, nije preporučljivo da se krećete sa skupocjenim nakitom. Treba izbjegavati odlaske u udaljena ruralna područja.
Izbjegavajte trgovce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.
Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati.

ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i mogućnosti da temperatura padne.
Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.
Za safari potrebna je odjeća mirnih boja (izbjegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, šilterica, naočale za sunce i maramu kojom možete spriječiti udisanje prašine.

LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u opticaju je kenijski šiling - KES.
1eur = 113 KEN, 1$ = 100 KEN.
Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Korištenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Keniji je prilično razvijeno, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac.
Na tržnicama, trgovinama suvenira i kod uličnih trgovaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj.
Osim cjenkanja, običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Kenije, odnosno u većim gradovima.
Svi smještaji imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon nije isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri plosnata konektora).
Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

DRUGE NAPOMENE
Ukoliko želite unajmiti vozilo ili motor u Keniji potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi u Nairobiju, u nadležnom ministarstvu.
Za početak moramo napomenuti da je iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, koralji, slonovača itd.) zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.
Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, otirače i košare napravljene od autohtonih vlakana, predmete i skulpture od drveta, kenijsku kavu i čaj, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Massai kulturu..