Pakistan

Ako ste u potrazi za još uvijek turistički neotkrivenom destinacijom Južne Azije, izbor za vas svakako je Pakistan.

Ova se geografski i kulturno raznolika zemlja pruža nad sjeverozapadnim dijelom indijskoga potkontinenta. Njeni su sjeverni krajevi omeđeni planinskim lancem Himalaja, s nekima od najviših vrhova na svijetu. Središnji dijelovi Pakistana sadrže veliku raznolikost pejzaža, mnoštvo nepreglednih dolina i različitih terena. Brojni se lokaliteti nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Kroz Pakistan prolazi i nekadašnji Put svile te prijevoj Hajber, čuveni prolaz koji je imao veliki utjecan na inače izolirani potkontinent. 

Obilazeći Pakistan, upoznat ćete bezbroj različitih lokalnih običaja. Tako će vas, naprimjer, srdačno lokalno stanovništvo ponuditi čajem koji će sadržavati mlijeko, ali će umjesto šećera u njega staviti sol! 

Pakistan je doista nevjerojatna zemlja. Njeni će vas krajolici očarati, u srdačnost ljudi ćete se zaljubiti, a običaji i način života ostavit će na vas neizbrisiv utisak. 

Istražite čarobni Pakistan s nama!

Polasci

Putovanja

Prijevoz

Zrakoplov

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Linijski putnički zrakoplov (komercijalni transportni zrakoplov) je veliki avion prvenstveno namijenjen komercijalnom prijevozu putnika i tereta.

Lokalni prijevoz

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Manje prijevozno sredstvo za najčešće do 15 putnika. Ovisno od zemlje, može biti manjeg ili većeg komfora.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Pakistan

Informacije vezane za COVID-19:

Putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72h prije dolaska. Ova se mjera ne odnosi na putnike koji imaju potvrdu da su u potpunosti cijepljeni (2 doze za Pfizer, Modernu i Astra Zenecu ili 1 doza za cjepivo Johnson&Johnson) kao i na putnike mlađe od 12 godina. Rezultati testa moraju biti na engleskom ili arapskom. 
Putnici se po dolasku testiraju antigenskim testom. Ova se mjera ne odnosi na putnike koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 h prije polaska. 

Putnici moraju skinuti Pass Track App prije ukrcaja te u njoj ispuniti osobne podatke ili te podatke ispuniti na sljedećem linku: https://passtrack.nitb.gov.pk/login te imati ispisanu potvrdu.

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 30. 4. 2022. godine za hrvatske su državljane aktualne sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju valjanu EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU-a ili cjepiva za koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu primjenu, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa ako je od cjepiva prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 270 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili antigenski test, propisuje im se obavezna izolacija u trajanju od 7 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili antigenski test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 180 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili antigenski nalaz ne stariji od 180 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva ako je prošlo 14 dana od primitka te doze te ako nije prošlo više od 270 dana od primitka te doze
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente, a temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. U Turskoj su trenutno zaštitne maske za lice obvezne na javnim mjestima (ulice i trgovi, trgovine). Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Viza za Pakistan:

Viza za Pakistan izrađuje se na sljedećem linku: https://visa.nadra.gov.pk/ 

Od dokumenata je potrebno sljedeće:

  • 1 slika, ne starija od 6 mjeseci, 45x35mm, veličine do 350 kb, bijela pozadina, bez naočala
  • prva stranica putovnice skenirana ili fotografirana u boji (samo formati .jpg, .jpeg i .png, veličina do 500 kb)
  • detalji o rezervaciji hotela

Uplata se vrši kartično online. 

Nakon što se prijavite za vizu, dobit ćete tzv. „tracking number“ koji šaljete nama na kontakt@jungletribe.hr.

Viza vrijedi do tri mjeseca za jedan ulazak. Trenutna je cijena 35 $ (cca 220 kn). 

Molimo Vas da sa sobom ponesete isprintan primjerak dobivene vize.

PODACI O ZEMLJI

Opći podaci
Pakistan, službeno Islamska Republika Pakistan - potpuno neobična i skoro pa neotkrivena zemlja, nalazi se u južnoj Aziji između Indije na istoku, Kine na sjeveru i Afganistana i Irana na zapadu. Na jugu izlazi na Arapsko more. Dužina morske obale Pakistana iznosi 1046 km. Od 50 najviših svjetskih planinskih vrhova, njih 40 se nalazi u Pakistanu. Najviši od njih je vrh K-2, od kojeg je viši jedino Mount Everest. 
Glavni grad: Islamabad
Površina: 796.096 km²
Broj stanovnika: oko 216 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Pandžabi 44%, Paštuni 15%, Sindi 14%, Mohadžiri 7%, Baloki 3%, ostali 6%
Jezik: urdu (osnova je hindu jezik, a obogaćen je riječima iz arapskog, turskog, perzijskog i engleskog jezika) i engleski.
Vjeroispovijest: muslimani 95%, ostali 5%
Nezavisnost: 1947. godina
Vremenska zona: GMT +5, odnosno +3h u odnosu na nas

Novac i potrošnja
Valuta: Pakistanska rupija (PKR)
1 EUR = 181 PKR
1 USD = 153 PKR
1 HRK = 24 PKR
Za potrošnju u Pakistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Najbolje je da sa sobom nosite gotovinu. Važno je da sa sobom ponesete dolare, izdane od 2006. godine i novije. Za svaki slučaj ponesite i sitnije apoene dolara od 1, 5 i 10$.
Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje, ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporuča se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno im najavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Klima
Najbolje vrijeme za posjetu je od ožujka do lipnja i od rujna do listopada. Ljeti temperature dostižu i 40 °C. Jesenje temperature su ugodne, a krajem listopada očekuju se temperature oko 10 °C. Tijekom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama. Temperature u četvrtom mjesecu kreću se između 6 °C tijkom noći, a danju idu i do 28 °C. Moguće je i dosta sunca, ali i dani s kišom pa svakako ponesite kabanicu ili mali kišobran.

Hrana i piće
Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su nihari (gulaš), kabuli pulao (na bazi riže, kao pilav), karahi (jaretina, piletina ili škampi u začinjenom sosu), haleem (kuhano jelo od pšenice, ječma i slanutka), lassi (desert na bazi slatkog jogurta), dud pathi (crni čaj s mlijekom), tikka kebab (kebab), razne vrsta kruha...

Zdravlje
Za ulazak na teritorij Pakistana nije potrebno nikakvo cjepivo, ali se svakako možete savjetovati sa svojim liječnikom opće prakse. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje inače koristite i nosite sa sobom na putovanje.
Osiguranje: Preporuča se da imate policu međunarodnog zdravstvenog osiguranja.

Sigurnost i pravila ponašanja
Sigurnosna situacija u Pakistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kada fotografirate jer ukoliko želite nekoga uslikati, morate obavezno pitati za dozvolu. Ispred hramova i džamija obavezno je izuti cipele. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Odjeća
Obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica zbog obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu, ali i šešir, maramu ili neko drugo pokrivalo za glavu. Osim odjeće koju inače pakirate za putovanja tijekom proljeća i jeseni, potrebno je ponijeti I udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, deblju majicu s kapuljačom ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom obilaska vjerskih objekata, ženama se preporuča da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti cipele.

Komunikacija
Naše mreže uglavnom rade u Pakistanu, ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Većina smještaja, restorana ili kafića imaju wi-fi. Konekcija je uglavnom jača kod recepcije, dok u sobama može doći do prekida signala.

Struja
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri
Od suvenira se preporuča tradicionalna odjeća i materijali, keramika, svila, vina, tepisi, vezeni predmeti...

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj