Pakistan

Pakistan

Ako ste u potrazi za još uvijek turistički neotkrivenom destinacijom Južne Azije, izbor za vas svakako je Pakistan.

Ova se geografski i kulturno raznolika zemlja pruža nad sjeverozapadnim dijelom indijskoga potkontinenta. Njeni su sjeverni krajevi omeđeni planinskim lancem Himalaja, s nekima od najviših vrhova na svijetu. Središnji dijelovi Pakistana sadrže veliku raznolikost pejzaža, mnoštvo nepreglednih dolina i različitih terena. Brojni se lokaliteti nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Kroz Pakistan prolazi i nekadašnji Put svile te prijevoj Hajber, čuveni prolaz koji je imao veliki utjecan na inače izolirani potkontinent. 

Obilazeći Pakistan, upoznat ćete bezbroj različitih lokalnih običaja. Tako će vas, naprimjer, srdačno lokalno stanovništvo ponuditi čajem koji će sadržavati mlijeko, ali će umjesto šećera u njega staviti sol! 

Pakistan je doista nevjerojatna zemlja. Njeni će vas krajolici očarati, u srdačnost ljudi ćete se zaljubiti, a običaji i način života ostavit će na vas neizbrisiv utisak. 

Istražite čarobni Pakistan s nama!

Polasci

Putovanja

Prijevoz

Zrakoplov

Zrakoplov
Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Linijski putnički zrakoplov (komercijalni transportni zrakoplov) je veliki avion prvenstveno namijenjen komercijalnom prijevozu putnika i tereta.

Lokalni prijevoz

Lokalni prijevoz
Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Manje prijevozno sredstvo za najčešće do 15 putnika. Ovisno od zemlje, može biti manjeg ili većeg komfora.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Pakistan

Putnici moraju skinuti Pass Track App prije ukrcaja te u njoj ispuniti osobne podatke ili te podatke ispuniti na sljedećem linku: https://passtrack.nitb.gov.pk/login te imati ispisanu potvrdu.

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Viza za Pakistan:

Viza za Pakistan izrađuje se na sljedećem linku: https://visa.nadra.gov.pk/ 

Od dokumenata je potrebno sljedeće:

  • 1 slika, ne starija od 6 mjeseci, 45x35mm, veličine do 350 kb, bijela pozadina, bez naočala
  • prva stranica putovnice skenirana ili fotografirana u boji (samo formati .jpg, .jpeg i .png, veličina do 500 kb)
  • detalji o rezervaciji hotela

Uplata se vrši kartično online. 

Nakon što se prijavite za vizu, dobit ćete tzv. „tracking number“ koji šaljete nama na kontakt@jungletribe.hr.

Viza vrijedi do tri mjeseca za jedan ulazak. Trenutna je cijena oko 35 $.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

Molimo Vas da sa sobom ponesete isprintan primjerak dobivene vize.

PODACI O ZEMLJI

Opći podaci
Pakistan, službeno Islamska Republika Pakistan - potpuno neobična i skoro pa neotkrivena zemlja, nalazi se u južnoj Aziji između Indije na istoku, Kine na sjeveru i Afganistana i Irana na zapadu. Na jugu izlazi na Arapsko more. Dužina morske obale Pakistana iznosi 1046 km. Od 50 najviših svjetskih planinskih vrhova, njih 40 se nalazi u Pakistanu. Najviši od njih je vrh K-2, od kojeg je viši jedino Mount Everest. 
Glavni grad: Islamabad
Površina: 796.096 km²
Broj stanovnika: oko 216 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Pandžabi 44%, Paštuni 15%, Sindi 14%, Mohadžiri 7%, Baloki 3%, ostali 6%
Jezik: urdu (osnova je hindu jezik, a obogaćen je riječima iz arapskog, turskog, perzijskog i engleskog jezika) i engleski.
Vjeroispovijest: muslimani 95%, ostali 5%
Nezavisnost: 1947. godina
Vremenska zona: GMT +5, odnosno +3h u odnosu na nas

Novac i potrošnja
Valuta: Pakistanska rupija (PKR)
1 EUR = 181 PKR
1 USD = 153 PKR
1 HRK = 24 PKR
Za potrošnju u Pakistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Najbolje je da sa sobom nosite gotovinu. Važno je da sa sobom ponesete dolare, izdane od 2006. godine i novije. Za svaki slučaj ponesite i sitnije apoene dolara od 1, 5 i 10$.
Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje, ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporuča se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno im najavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Klima
Najbolje vrijeme za posjetu je od ožujka do lipnja i od rujna do listopada. Ljeti temperature dostižu i 40 °C. Jesenje temperature su ugodne, a krajem listopada očekuju se temperature oko 10 °C. Tijekom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama. Temperature u četvrtom mjesecu kreću se između 6 °C tijkom noći, a danju idu i do 28 °C. Moguće je i dosta sunca, ali i dani s kišom pa svakako ponesite kabanicu ili mali kišobran.

Hrana i piće
Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su nihari (gulaš), kabuli pulao (na bazi riže, kao pilav), karahi (jaretina, piletina ili škampi u začinjenom sosu), haleem (kuhano jelo od pšenice, ječma i slanutka), lassi (desert na bazi slatkog jogurta), dud pathi (crni čaj s mlijekom), tikka kebab (kebab), razne vrsta kruha...

Zdravlje
Za ulazak na teritorij Pakistana nije potrebno nikakvo cjepivo, ali se svakako možete savjetovati sa svojim liječnikom opće prakse. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje inače koristite i nosite sa sobom na putovanje.
Osiguranje: Preporuča se da imate policu međunarodnog zdravstvenog osiguranja.

Sigurnost i pravila ponašanja
Sigurnosna situacija u Pakistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kada fotografirate jer ukoliko želite nekoga uslikati, morate obavezno pitati za dozvolu. Ispred hramova i džamija obavezno je izuti cipele. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Odjeća
Obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica zbog obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu, ali i šešir, maramu ili neko drugo pokrivalo za glavu. Osim odjeće koju inače pakirate za putovanja tijekom proljeća i jeseni, potrebno je ponijeti I udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, deblju majicu s kapuljačom ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom obilaska vjerskih objekata, ženama se preporuča da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti cipele.

Komunikacija
Naše mreže uglavnom rade u Pakistanu, ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Većina smještaja, restorana ili kafića imaju wi-fi. Konekcija je uglavnom jača kod recepcije, dok u sobama može doći do prekida signala.

Struja
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri
Od suvenira se preporuča tradicionalna odjeća i materijali, keramika, svila, vina, tepisi, vezeni predmeti...