Bolivija putovanja

Bolivija - raj za istražitelje i tragače za autentičnim. Putovanje u Boliviju bacit će vas u vrijeme poput onog iz starih knjiga u kojem se ulicama kreću Aymara Indijanci, a na mjestu poznatom kao Vještičja tržnica kupuju džemperi i ljekoviti proizvodi. Za ljubitelje adrenalina tu je famozni Death Road (Cesta smrti), spust biciklima kroz polja koke, avantura u džipovima po pustinji kojom prolazi i Dakar reli, fotografiranje i gubljenje perspektive na najvećoj slanoj površini na svijetu, imena Salar De Uyuni, koja je ujedno i najveće ogledalo na planetu. Čekaju vas La Paz i njegov satelit El Alto, kao i flamingosi u lagunama, nasmijani Indijanci… Tu je i legendarni Otok Sunca (Isla del Sol), najmirnije mjesto na svijetu do kojeg naša civilizacija još nije stigla.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Bolivija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Višenacionalna država Bolivija nalazi u središnjem dijelu Južne Amerike, smještena između Argentine, Paragvaja, Perua, Čilea i Brazila, bez izlaska na more. Prije dolaska Španjolaca, teritorij Bolivije bio je dio Carstva Inka, najveće države pred kolumbovske Amerike. Konkvistadori su zauzeli ovo područje u 16. stoljeću i tijekom najvećeg dijela vladavine, bila je poznata kao Gornji Peru, pod upravom Vicekraljevstva Peru. Borba za neovisnost je trajala od 1809.-1825. godine, nakon čega je uspostavljena republika koja dobiva ime po Simonu Bolivaru. Bolivija je demokratska republika podijeljena na 9 departmana a ukupan broj stanovnika je oko 10 milijuna. Glavni grad je Sucre a sjedište vlade se nalazi u La Pazu. Službeni jezik je španjolski, ali je ustavom Bolivije definirano još 37 jezika od kojih je najpopularniji Ajmara jezik.

2. VIZE
Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. VREMENSKA ZONA
Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

4. KLIMA
Klima u Boliviji je topla i vlažna, iako klimatski uvjeti variraju ovisno o nadmorskoj visini. U višim područjima, kao u Andama, klima je hladna, suha i vjetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosječne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C u istočnim ravnicama. Padavine također ovise od nadmorske visine. Najkišovitije područje zemlje je Yungas gdje godišnje prosječno padne 152 cm kiše.

5. HRANA I PIĆE
Raznovrsnost Bolivije utjecala je na to da i kuhinja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mješavine indijanskih jela i španjolskih specijaliteta. Osnovne namirnice su kukuruz, krumpir, mahunarke, papričice ali i jela koja su donijeli Španjolci: piletina, riža i govedina. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, quinou, juku. U području oko Titicaca jezera, najpopularnija je truć, jezerska pastrva. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim tržnicama. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvježavajuće piće koje se pravi od marelica, šećera, cimeta i klinčića.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Od nedavno je obvezno cjepivo protiv žute groznice. Potrebno je ponijeti žuti karton sa sobom. Preporuča se konzumiranje flaširane vode.

7. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o osobnim stvarima i vrijednosti ostavljati u hotelima. Preporuča se kretanje u grupama, širokim i osvijetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim dijelovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.

8. ODJEĆA
Različita klima uvjetuje i slojevitu odjeću. Ipak, kako se u Boliviji krećemo na većim nadmorskim visinama, potrebno je imati i topliju odjeću posebno u večernjim satima kada su niske temperature.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta u Boliviji je Bolivianos, ali je moguće plaćati i u dolarima.
1 € = 7 bol, 1 $ = 6,8 bol

10. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
 Ne preporučuje se upotreba platnih kartica.

11. STRUJA
Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za europsko tržište te nije potreban adapter.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj