Kolumbija putovanja

Putovanje u Kolumbiju - zemlju mitskog El Dorada. Zemlja čiji je glavni grad Bogota, a nazivaju je Atenom Latinske Amerike. Još jedan od turistički zanimljivih gradova je i Medellin, u kojem je živio Pablo Escobar. U njegovo vrijeme Medellin je bio mjesto vječne borbe između kartela, a danas je ovaj grad prava urbana prijestolnica koja promovira kulturu i modernu umjetnost! Kolumbija kao jedinstvenu atrakciju ima stijenu El Penon de Guatape. Ova gigantska monolitska stijena usred ravnih krajeva izgleda kao da je „zašivena“, a zapravo taj dojam stvaraju cik-cak stepenice koje vode do samog vrha odakle se pruža nevjerojatan pogled na jezera i otočiće Guatape. Cartagena je jedan od najljepših kolonijalnih gradova, koji zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama, popločenih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. U malom ribarskom selu zvanom Taganga uživati ćete u kristalno plavom moru. U blizini se nalazi i najljepši nacionalni park u Kolumbiji - Tayrona.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kolumbija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more a na zapadu prema Tihom oceanu. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kava.
Površina zemlje: 1,141,748 km2
Broj stanovnika: 49 milijuna
Glavni grad: Bogota (8 milijuna)
Nacionalnost: Kolumbijci (pretežno mestici)
Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo
Neovisnost: 07.08.1819.

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA
Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakterizira više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su ožujak  i travanj s temperaturom od oko 20°C. Magla je također česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom djelu države traje od studenog do svibnja.

5. HRANA I PIĆE
Kolumbijska hrana je vrlo raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i utjecaju mnogih imigrantskih populacija- praktički svaka teritorijalna jedinica ima neke svoje specijalitete. Kolumbijska kuhinja nudi različite vrste hrane s dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i grah. Najpopularniji doručak, skoro svugdje uključuje i arepu, nešto između kruha i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i s oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih. Specijaliteti ove kuhinje su i guste juhe. Juha san cocho se radi od ribe, ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krumpira (bijeli , crveni i kreolski krumpir, jam i juka), i češnjaka. Ajiaco je teška juha na bazi krumpira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i vrhnje. Ajiaco se obično služi uz rižu i svježi avokado. Možete se „zasladiti“ i s chicharronesima - nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cijepljenje nije obavezno za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li se žele cijepiti ili ne. Najbolje je savjetovati se s doktorom. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama u Kolumbiji. Također, ima puno komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo kupiti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali se preporuča. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije puta.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenima za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

9. ODJEĆA
Spakirajte se slojevito i ponesite što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C potrebno je ponijeti topliju odjeću (jakne, duže hlače, majice s kapuljačama...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i stoga se preporučuje nošenje lagane ljetne garderobe. Također se preporučuje nošenje šešira i kapa, za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10. LOKALNA VALUTA
Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pesosa. Euro se ne može promijeniti u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Prihvaćaju se najpoznatije svjetske kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mobilne mreže funkcioniraju u Kolumbiji a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt s obitelji i prijateljima.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj