Kolumbija

Kolumbija

Putovanje u Kolumbiju - zemlju mitskog El Dorada. Zemlja čiji je glavni grad Bogota, a nazivaju je Atenom Latinske Amerike. Još jedan od turistički zanimljivih gradova je i Medellin, u kojem je živio Pablo Escobar. U njegovo vrijeme Medellin je bio mjesto vječne borbe između kartela, a danas je ovaj grad prava urbana prijestolnica koja promovira kulturu i modernu umjetnost! Kolumbija kao jedinstvenu atrakciju ima stijenu El Penon de Guatape. Ova gigantska monolitska stijena usred ravnih krajeva izgleda kao da je „zašivena“, a zapravo taj dojam stvaraju cik-cak stepenice koje vode do samog vrha odakle se pruža nevjerojatan pogled na jezera i otočiće Guatape. Cartagena je jedan od najljepših kolonijalnih gradova, koji zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama, popločenih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. U malom ribarskom selu zvanom Taganga uživati ćete u kristalno plavom moru. U blizini se nalazi i najljepši nacionalni park u Kolumbiji - Tayrona.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Kolumbija se smatra sigurnom državom u Južnoj Americi, bez obzira na njenu burnu povijest. Mnoga politička pitanja su rješena i vlada nastoji podići turizam na neki viši nivo. Treba voditi računa o sitnim krađama i džeparošima, ali na ulicama se nalazi veliki broj policije i uvijek im se možete obratiti za pomoć.

Trudite se da ne nosite skup nakit, skupe kamere i telefone na ulici, jer na taj način možete sebe izložiti opasnosti. 


Zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" nalaže da je cjepivo protiv žute groznica obavezno za prostor Kolumbije. 


Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za Kolumbiju do 90 dana ostanka, s mogućnošću produženja.


1. Na prvom mjestu je zasigurno klub Theatron- klub koji prima 4000 ljudi, ima 14 soba s različitim glazbenim sadržajem. Ulaz košta oko 15 eura s nacionalnim pićem uključenim u cijenu do 2:00h. Otvoreno je petkom i subotom.
2. Andres Carne de Res - je restoran ali ujedno i klub. Udaljen je od Bogote 45 minuta, ali zasigurno vrijedi posjetiti ga. Predivan ambijent koji oplemjenjuje poznata kolumbijska glazba.
3. Colombian Pub odlično mjesto ukoliko želite vidjeti kako izleda pravi kolumbijski izlazak uz ritmove regeaton glazbe. Otvoreno je tijekom cijelog tjedna, nalazi se u zoni T, koja je bogata raznim barovima i klubovima.
4. El Tibiri bar - najpoznatije mjesto u Medeljinu. Pogodno je za velike ljubitelje svih latino ritmova od salse do afrorumbe, otvoren je od srijede do nedjelje.
5. Alquimico tipično karipsko mjesto gdje možete uživati u raznovrsnim voćnim koktelima, nalazi se u Kartageni i jedno je od najboljih chill mjesta.


U povijesnom centru svakog kolumbijskog grada nalaze se šarene suvenirnice. Od suvenira je najbolje kupiti nakite od emeralda, čajeve od koke, ogrlice Muiska naroda.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kolumbija

Za ulazak u Kolumbiju potrebno je, najviše 72 h prije polaska, popuniti obrazac "Check Mig" na stranici: https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more a na zapadu prema Tihom oceanu. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kava.
Površina zemlje: 1,141,748 km2
Broj stanovnika: 49 milijuna
Glavni grad: Bogota (8 milijuna)
Nacionalnost: Kolumbijci (pretežno mestici)
Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo
Neovisnost: 07.08.1819.

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA
Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakterizira više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su ožujak  i travanj s temperaturom od oko 20°C. Magla je također česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom djelu države traje od studenog do svibnja.

5. HRANA I PIĆE
Kolumbijska hrana je vrlo raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i utjecaju mnogih imigrantskih populacija- praktički svaka teritorijalna jedinica ima neke svoje specijalitete. Kolumbijska kuhinja nudi različite vrste hrane s dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i grah. Najpopularniji doručak, skoro svugdje uključuje i arepu, nešto između kruha i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i s oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih. Specijaliteti ove kuhinje su i guste juhe. Juha san cocho se radi od ribe, ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krumpira (bijeli , crveni i kreolski krumpir, jam i juka), i češnjaka. Ajiaco je teška juha na bazi krumpira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i vrhnje. Ajiaco se obično služi uz rižu i svježi avokado. Možete se „zasladiti“ i s chicharronesima - nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cijepljenje protiv žute groznice je obavezno. Najbolje je savjetovati se s doktorom. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama u Kolumbiji. Također, ima puno komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo kupiti sredstva protiv komaraca. 

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali se preporuča. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije puta.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenima za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

9. ODJEĆA
Spakirajte se slojevito i ponesite što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C potrebno je ponijeti topliju odjeću (jakne, duže hlače, majice s kapuljačama...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i stoga se preporučuje nošenje lagane ljetne garderobe. Također se preporučuje nošenje šešira i kapa, za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10. LOKALNA VALUTA
Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pesosa. Euro se ne može promijeniti u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Prihvaćaju se najpoznatije svjetske kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mobilne mreže funkcioniraju u Kolumbiji a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt s obitelji i prijateljima.