Albanija

Albanija

Albanija, "zemlja bijelih orlova", zemlja tradicije, običaja i folklora, još turistički neotkrivena i neistražena. Njen glavni grad Tirana je grad kontrasta: od mercedesa do zaprežnih kola, od velebnih vila do starih oronulih kućica, od modernih djevojaka do tradicionalno odjevenih. Najveća znamenitost je Skenderbegov trg s njegovom statuom na konju, okružen Etem-begovom džamijom, Nacionalnim-povijesnim muzejom i katedralom, dok se malo dalje vidi TID kula. Slobodno vrijeme lokalno stanovništvo obično provodi u parku Rinia. Na svakom koraku se nešto gradi: zgrade, fontane i  parkovi, dodaju nove boje fasadama, ljudi zuje po ulicama... 
Drač, jedan od najstarijih gradova Albanije i poznati turistički centar na Jadranskom moru s dugom pješčanom plažom. Najveća albanska luka je puna novih hotela, restorana, kafića. Fasade jakih boja, bučne ulice, najukusnija hrana u restoranima, čini Drač sve popularnijim za turiste. Antički Epidamnos, bio je dio Bugarske imperije, Bizanta, pod vlašću Napulja i Venecije, zatim Osmanskog carstva, da bi dio nezavisne Albanije postao 1912. godine.
Ardenice, pravoslavni samostan iz 13. st. u kojem se 1451. godine albanski nacionalni heroj Skender-beg vjenčao s Andronikom Arianti. Od samostana se pruža pogled od kojeg zastaje dah. 
Đirokastra je jedan od rijetkih očuvanih gradova iz osmanskog razdoblja i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Zbog kamenih kuća, zovu ga "kameni grad". To je i rodno mjesto velikog diktatora iz 20. st. Envera Hodže. 
Berat je još jedan grad koji se nalazi na listi svjetske kulturne baštine. "Grad sa tisuću prozora" predstavlja i muzej na otvorenom. Tvrđava iz 13. st. dominira gradom i nadgleda strateški važan put duž riječne doline.
Kruja je Skenderbegovo rodno mjesto s malim zanatskim radionicama. Bila je uporište otpora Osmanlijama u 15. st., kada se cijela Europa divila hrabrosti koji su pokazali vojnici pod vodstvom Skenderbega. Nakon Kruje put nastavljamo do Skadra,  grada koji je nastao još u 4. st. prije nove ere. U 7. st. Srbi su u njemu osnovali državu Duklju. Grad leži na rijeci Bojani i istoimenom jezeru pa nikako ne smijete propustiti lokalne specijalitete od ribe.