Tibet putovanja

Nezaboravno putovanje na Tibet na kojem ćemo shvatiti smisao duhovnosti. Tibet skriva tradicionalni centar budizma koji se proširio i izvan granica visoravni. Nekad je to bila rezidencija Dalaj Lame, koji je prognan u Indiju, ali i danas se tu nalaze brojni samostani na više od 3500 metara nadmorske visine. Klima Tibeta je vrlo suha i hladna, a na visoravni izviru neke od najvećih svjetskih rijeka – Jangce, Mekong, Ind, Ganges, Brahmaputra…  Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se sjeverno od Himalaje, na tibetanskoj visoravni koja je najviša na svijetu, zbog čega se i naziva ‘’krovom svijeta’’. Tibetanski kalendar broji više od stotinu festivala svake godine, a mahom su posvećeni brutalnosti prirode, poljoprivrednoj proizvodnji, uzgajanju stoke, ali i organiziranju brojnih šarenih karnevala. Planine skrivaju vjerovanje da bogovi žive na visinama i stoga se većina samostana nalazi upravo na obroncima istih. Idemo na putovanje života u duhovni Tibet gdje ćemo imati priliku upoznati jaka koji se može naći isključivo na nadmorskim visinama višim od 3500 metara.

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tibet

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, sjeveroistočno od Himalaja, koja predstavlja tradicionalno mjesto Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj također živi brojna zajednica Han i Hui kineza. Tibet predstavlja najvišu pokrajinu na svijetu, s prosječnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom svijeta. Najveći dio povijesne regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.

2. VIZE
Za državljane Republike Hrvatske za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju osigurava turistička agencija.

Zdravstvena situacija: Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razrijeđenog zraka na nadmorskoj visini platoa, potrebna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored ispravne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć je potrebno potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Osobama koje imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.

3. VREMENSKA ZONA
Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lhasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svjetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga preko cijele godine gdne ljeta i zime nisu previše naglašene uslijed njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vjetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svjetlosti. Ono što je karakteristično su drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gdje razlika ide čak i do 20 stupnjeva.

5. HRANA I PIĆE
Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja susjeda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste noodlesi, janjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mlijeka jaka ili koze), maslac, jogurt i juhe.

6. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Tibet je država visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.

7. ODJEĆA
Bilo da putujete na Tibet u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.

8. LOKALNA VALUTA
Zvanična valuta na Tibetu je Yuan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€=7,5 yuana, 1$ = 6,4 yuana. Mjenjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zamijeniti u Kini prije polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno rijetki.

9. STRUJA
Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva plosnata ulaska, sa tri plosnata ulaska i standardni europski koji se koristi u Hrvatskoj.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Jungle newsletter

Prijavi se na Jungle newsletter za najbolje ponude, popuste, blogove i zanimljivosti o našim neobičnim pustolovinama!