Tibet

Tibet

Nezaboravno putovanje na Tibet na kojem ćemo shvatiti smisao duhovnosti. Tibet skriva tradicionalni centar budizma koji se proširio i izvan granica visoravni. Nekad je to bila rezidencija Dalaj Lame, koji je prognan u Indiju, ali i danas se tu nalaze brojni samostani na više od 3500 metara nadmorske visine. Klima Tibeta je vrlo suha i hladna, a na visoravni izviru neke od najvećih svjetskih rijeka – Jangce, Mekong, Ind, Ganges, Brahmaputra…  Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se sjeverno od Himalaje, na tibetanskoj visoravni koja je najviša na svijetu, zbog čega se i naziva ‘’krovom svijeta’’. Tibetanski kalendar broji više od stotinu festivala svake godine, a mahom su posvećeni brutalnosti prirode, poljoprivrednoj proizvodnji, uzgajanju stoke, ali i organiziranju brojnih šarenih karnevala. Planine skrivaju vjerovanje da bogovi žive na visinama i stoga se većina samostana nalazi upravo na obroncima istih. Idemo na putovanje života u duhovni Tibet gdje ćemo imati priliku upoznati jaka koji se može naći isključivo na nadmorskim visinama višim od 3500 metara.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tibet

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, sjeveroistočno od Himalaja, koja predstavlja tradicionalno mjesto Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj također živi brojna zajednica Han i Hui kineza. Tibet predstavlja najvišu pokrajinu na svijetu, s prosječnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom svijeta. Najveći dio povijesne regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.

2. VIZE
Za državljane Republike Hrvatske za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju osigurava turistička agencija.

Zdravstvena situacija: Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razrijeđenog zraka na nadmorskoj visini platoa, potrebna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored ispravne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć je potrebno potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Osobama koje imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.

3. VREMENSKA ZONA
Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lhasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svjetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga preko cijele godine gdne ljeta i zime nisu previše naglašene uslijed njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vjetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svjetlosti. Ono što je karakteristično su drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gdje razlika ide čak i do 20 stupnjeva.

5. HRANA I PIĆE
Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja susjeda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste noodlesi, janjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mlijeka jaka ili koze), maslac, jogurt i juhe.

6. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Tibet je država visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.

7. ODJEĆA
Bilo da putujete na Tibet u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.

8. LOKALNA VALUTA
Zvanična valuta na Tibetu je Yuan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€=7,5 yuana, 1$ = 6,4 yuana. Mjenjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zamijeniti u Kini prije polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno rijetki.

9. STRUJA
Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva plosnata ulaska, sa tri plosnata ulaska i standardni europski koji se koristi u Hrvatskoj.