Nepal

Nepal

Nepal putovanje iz Zagreba. Daleko od zapadnjačkih trendova i materijalizma, imamo priliku upoznati ovu malenu zemlju ispunjenu duhovnošću, čudesnom prirodom, šarenim hramovima koji čuvaju nevjerojatnu povijest i divnim ljudima koji nas uvijek dočekaju vedrog duha.

Ovo putovanje se pamti zauvijek jer Nepal i njegovi stanovnici potaknu svakog putnika da promijeni pogled na svijet. Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravno i čarobno putovanje u zemlju moćnih Himalaja, Nepal! Pogledajte ispod dostupne polaske.

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Sva turistička mjesta u Nepalu su jako sigurno. Možete se kretati slobodno u bilo koje doba dana, ali se ne preporučuje da se iz turističkih djelova samostalno odlazi. Danju je u Kathmanduu jako velika gužva i zbog gustog prometa i zbog velike količine ljudi, tako da na svoje osobne stvari uvijek morate obraćati pažnju i držati ih uz sebe. Na ulicama glavnog grada ćete vrlo često vidjeti policiju, ali oni su tu samo radi još veće sigurnosti. Pokhara je dosta manji i mirniji grad, te se tu svi putnici osjećaju jako sigurno. 


Cjepivo nije potrebnao za ulazak u Nepal. Naravno, uvijek se možete posavjetovati s Vašim liječnikom i institutom za javno zdravstvo.


Viza za Nepal je potrebna i ona se dobiva prilikom slijetanja u zračnu luku u Kathmanduu. Ono što je potrebno je, da kada uđete u zračnu luku odete do aparata za izdavanje viza. Na samom aparatu imate označen prostor gdje treba skenirati prvu stranu putovnice s podacima, nakon čega će ona biti skenirana. Nakon toga na aparatu će se otvoriti formular koji je potrebno popuniti. Kada to završite, dobivate formular koji nosite sa sobom i idete do banke gdje plaćate svoju vizu i dobivate je u putovnicu.


Ukoliko Vam je potrebno možete kupiti lokalnu sim karticu. Kupuje se uz putpvnicu i dvije fotografije, a kartice se kupuju u specijaliziranim trgovinama gdje će Vam radnici pomoći da aktivirate karticu. Mreža je solidnog kvaliteta, dok je internet nešto slabijeg signala, ali za osnovnu komunikaciju je dovoljan. U svim smještajima ima wi-fi ali uglavnom je najbolji signal kod recepcije, dok je u sobama nešto slabiji.


Za hramove morate imati nogavice preko koljena, prekrivena ramena, a takodjer morate znati da će te se u nekim hramovima morati i izuti.


Prilikom izleta koji uključuju obilazak hramova, odjeća mora biti odgovarajuća, odnosno nogavice moraju biti ispod koljena, a ramena pokrivena. Radi lakšeg pješačenja savjetujemo vam da nosite udobnu obuću. Kada idete na trekinge iz Pokhare, potrebno je nositi dugačke nogavice, duže čarape, majicu i hoodicu ili tanju jaknu za preko. Kada su trekinzi u pitanju tu je obavezno nositi udobnu obuću. 


Purple Haze Rock Bar – u ovom baru je uglavnom svirka uživo. Sviraju lokalni bendovi, starej svima nama dobro poznate hitove rock glazbe. 

Reggae bar – u ovom baru možete igrati biljar, birati glazbu koju želite čuti ili jednostavni odmoriti uz svoje piće.

Busy Bee – Rock bar u kojem svaku večer nastupaju rock bendovi: Pića su pristupačnih cijena, a provod garantiran. 

Karaoke barovi – U Nepalu su dosta popularne karaoke večeri, tako da s odabirom ovakvog izlaska sigurno nećete pogriješiti, jer ćete imati večer pun smijeha i dobrog provoda. 

Tom&Jerry’s – Rock bar u kojem svaku večer nastupaju različiti bendovi uživo. Također, pored svirke možete se zabaviti i uz biljar. 


Sasvim je svejedno hoćete li suvenire kupiti u Kathmanduu ili Pokhari, jer razlike u cijeni skoro da i nema. Kada je izbor suvenira u pitanju, obavezno sa sobom iz Nepala morate ponijeti magnete, budističke molitvene zastavice, šal od jaka, marame od kašmira koje su ovdje jako povoljne, pašmine, ručno rađene notese, tradicionalne nepalske kape, slike, čajeve. Ukoliko se bavite planinarenjem u Nepalu ćete pronaći odličnu planinarsku opremu po vrlo niskim cijenama.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Nepal

Informacije vezane za COVID-19:

Trenutno nema aktualnih Covid mjera.

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Katmandu (oko 2 milijuna stanovnika)
Površina: 147.181 km²
Broj stanovnika: 31.5 milijuna
Jezik: Nepalski ali možete koristiti i Engleski
Vjeroispovijest: hinduizam preko 80%, budizam oko 9%, islam oko 4%

2. VIZE
Za ulazak na teritorij Nepala, državljanima Hrvatske su potrebne vize koje se dobivaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti obrazac i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cijena je 30 dolara. Na teritoriju Nepala nema veleposlanstvo Hrvatske, već je odgovorno veleposlanstvo u New Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju putovnice.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
UTC + 5: 45h. Nepal ne prelazi na ljetno računanje vremena, tako da je zimi 4: 45h ispred Hrvatkse, a ljeti 3: 45h ispred.

4. KLIMA
Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suho razdoblje je od listopada do svibnja, dok je vlažno (monsunsko) razdoblje od lipnja do rujna. Intervali između ova dva glavna razdoblja - od rujna do studenog i od ožujka do svibnja - smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Prosječna maksimalna dnevna je 16 u siječnju - 25C u srpnju, noćna i najniža oko 2 u siječnju -17C u lipnju. Dakle raspon temperature u Katmanduu je između 15-30C.
Situacija u vezi potresa: Nepal je vrlo trusno područje ali je sigurno. Šteta od zadnjih potresa se sanira, tako da je sigurno otići u ovu zemlju.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), riža, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili ogulite. Obavezno probajte jelo Momo, Lasi, piletinu s medom i bambusom, piletinu s curryem. Jela mogu biti vrlo ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom narudžbe. Obavezno probajte čuveno pivo Everest.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Nepala cijepljenje nije potrebno. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovitu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i ​​kremu za sunčanje i Autan. 

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trekingu.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Nepal je sigurna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne izvan grupe. Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Pazite kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati skinuti sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se peti na hinduističke hramove, nikako ne smijete fotografirati Kumari.

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i moguće je da temperatura opadne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i hoodicu i nekoliko pari hlača. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u optjecaju je Nepalski Rupiah. 1eur = 120 rupija, 1 $ = 107 rupija.
Svejedno je da li ćete ponijeti dolare ili eure. U ponekim mjenjačnicama se možete cjenkati za tečaj, ukoliko se radi o većem iznosu. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati bakšiš.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva ne rade na teritoriju Nepala. Skoro svi smještaj imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebni adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Na putovanju u Nepal postoji cjelodnevna vožnja od Kathmandua do Pokhare i od Pokhare do Nagarkota.
Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, savjetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim.
Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradicionalnu glazbu, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, predmete proizvedene u tibetanskim izbjegličkim kampovima ...