Nepal putovanja

Jungle Tribe Vas vodi u zemlju Himalaja - penjemo se na vrh svijeta. Idemo na putovanje u Nepal, kuću bogova, osloboditi se svega materijalnog i doživjeti katarzu. Zahvaljujući fenomenalnim prirodnim predjelima, snježnim vrhovima koji nas okružuju, pitomim i nasmijanim ljudima doživjet ćemo potpuni mir. Mjesto gdje se ledeni vrhovi Himalaja susreću s vrelinom idijskih ravnica. Moćna Himalaja čuva ovu malenu zemlju od raznih negativnih utjecaja zapadnog svijeta. Upoznajemo budizam i kulturu ovog blagog naroda koji živi u skladu s prirodom. Šareni budistički hramovi čuvaju priče drevnih civilizacija.

Putovanje u Nepal i slike koje ostaju u mislima za cijeli život, zemlja i ljudi koja će vas natjerati da promjenite pogled na svijet. Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravno i čarobno putovanje u Nepal.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Nepal

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Katmandu (oko 2 milijuna stanovnika)
Površina: 147.181 km²
Broj stanovnika: 31.5 milijuna
Jezik: Nepalski ali možete koristiti i Engleski
Vjeroispovijest: hinduizam preko 80%, budizam oko 9%, islam oko 4%

2. VIZE
Za ulazak na teritorij Nepala, državljanima Hrvatske su potrebne vize koje se dobivaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti obrazac i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cijena je 195 kn (30 dolara ili 25 eura). Na teritoriju Nepala nema veleposlanstvo Hrvatske, već je odgovorno veleposlanstvo u New Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju putovnice.

3. VREMENSKA ZONA
UTC + 5: 45h. Nepal ne prelazi na ljetno računanje vremena, tako da je zimi 4: 45h ispred Hrvatkse, a ljeti 3: 45h ispred.

4. KLIMA
Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suho razdoblje je od listopada do svibnja, dok je vlažno (monsunsko) razdoblje od lipnja do rujna. Intervali između ova dva glavna razdoblja - od rujna do studenog i od ožujka do svibnja - smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Prosječna maksimalna dnevna je 16 u siječnju - 25C u srpnju, noćna i najniža oko 2 u siječnju -17C u lipnju. Dakle raspon temperature u Katmanduu je između 15-30C.
Situacija u vezi potresa: Nepal je vrlo trusno područje ali je sigurno. Šteta od zadnjih potresa se sanira, tako da je sigurno otići u ovu zemlju.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), riža, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili ogulite. Obavezno probajte jelo Momo, Lasi, piletinu s medom i bambusom, piletinu s curryem. Jela mogu biti vrlo ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom narudžbe. Obavezno probajte čuveno pivo Everest.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Nepala cijepljenje nije potrebno. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovitu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i ​​kremu za sunčanje i Autan. 

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trekingu.

8. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Nepal je sigurna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne izvan grupe. Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Pazite kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati skinuti sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se peti na hinduističke hramove, nikako ne smijete fotografirati Kumari.

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i moguće je da temperatura opadne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i hoodicu i nekoliko pari hlača. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u optjecaju je Nepalski Rupiah. 1eur = 120 rupija, 1 $ = 107 rupija.
Svejedno je da li ćete ponijeti dolare ili eure. U ponekim mjenjačnicama se možete cjenkati za tečaj, ukoliko se radi o većem iznosu. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati bakšiš.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva ne rade na teritoriju Nepala. Skoro svi smještaj imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebni adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Na putovanju u Nepal postoji cjelodnevna vožnja od Kathmandua do Pokhare i od Pokhare do Nagarkota.
Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, savjetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim.
Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradicionalnu glazbu, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, predmete proizvedene u tibetanskim izbjegličkim kampovima ...

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj