Mauricijus

Mauricijus

Netaknuta priroda, blještavo plavo more, šarenilo cvijeća, sitni bijeli pijesak, rajski svijet! Osim toga, gostoljubivi Mauricijus ne nudi samo lijepo vrijeme i fantastične plaže, nego i kulturni identitet vrijedan istraživanja. Putovanje na Mauricijus je pravi izbor i za sve one željne rekreacije i sporta jer nudi vrhunsko planinarenje, kite surfing i ronjenje. Masivni koraljni greben okružuje čitav otok i  predstavlja pravi užitak za iskusne ronioce. Planinska unutrašnjost bogata je prašumama, slapovima, planinarskim stazama i divljim svijetom. Zelene šume pružaju dom rijetkim biljnim i životinjskim vrstama, kao što je leteća lisica koja se samo ovdje može vidjeti. Čuveni park Casela idealan je za safari avanturu, vidjet ćete zebre, nojeve, žirafe, deve, lavove, tigrove, na plaži Tamarin dupine i kitove, a u selu Chamarel divovske kornjače. Probat ćemo tradicionalna sejšelska jela kao što je dholl puri (palačinka punjena graškom i mješavinom začina), škampe u ljutom umaku, pržene rezance i riblje specijalitete pripremljene na sve moguće načine.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Mauricijus

OPĆE INFORMACIJE

Mauricijus je otočna država u zapadnom dijelu Indijskog oceana. Ova mala otočna država, koju su otkrili Portugalci 1505., iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetioca širom svijeta, a naročito je popularno među ljubiteljima prirode, roniocima i svima onima koji su željni odmora na predivnim bijelim plažama i kupanju u tirkiznom oceanu. U potpunosti je okružena koraljnim grebenom zbog čega se odlikuje izuzetnim bogatstvom podvodnog svijeta. Mauricijus je poznat po bogatoj povijesti na koju su imale utjecaj tri velike kulture – francuska, britanska i azijska. Mauricijus se tretira kao jedna od najrazvijenijih država afričkog kontinenta. Pored prihoda od turizma, ovaj otok je poznat i kao značajni proizvođač i izvoznik šećera. Plantaže šećerne trske su zaista ogromne i pružaju se po cijeloj površini otoka.

Površina: 2.040 km2

Broj stanovnika: 1,2 miliona

Glavni grad: Port Louis, 148.000 stanovnika

Državno uređenje: Republika Mauricijus, nezavisnost od Velike Britanije stekla 12.ožujka 1968.

Službeni jezik: engleski i francuski

Vremenska zona: UTC +4

VIZE

Državljanima Republike Hrvatske ne treba viza, ali svi putnici moraju ispuniti online obrazac "Mauritius All-In-One Travel Form" te po dolasku predočiti PDF dokument s QR kodom koji će se automatski generirati. Više informacija možete pronaći na mrežnoj poveznici Mauritius Now.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

CIJEPLJENJE

Ne postoji obaveza cijepljenja osim onih koja dolaze iz mjesta sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svjetske zdravstvene organizacije.

KLIMA

Klima na otoku je tropska, zime su tople i suhe (svibanj-studeni), a ljeta vlažna i topla (studeni-travanj). Tokom zimskog dijela godine prosječne temperature zraka kreću se od 22°C-27°C. Ljetni period godine je znatno topliji sa temperaturama do čak 38°C, a ono što je karakteristično je i povremeno javljanje kratkotrajnih pljuskova. Međutim, kako Mauricijus ima nekoliko mikroklimatskih zona, moguće je da u jednom dijelu otoka pada kiša, a nekoliko kilometara dalje sija sunce. Temperatura oceana se nikada ne spušta ispod 23°C što znači da tokom čitave godine možete uživati u kupanju na ovom tropskom otoku. Studeni i prosinac su mjeseci sa najdužom insolacijom, u trajanju od 10 h dnevno. Najkišovitiji mjesec je veljača, sa 10 kišnih dana u prosjeku. Najtopliji mjeseci u godini su prosinac, siječanj i veljača, tokom kojih je moguća i pojava ciklona.

NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJET MAURICIJUSU

Na Mauricijus možete ići tokom čitave godine s obzirom da je zastupljena tropska klima i da su temperature zraka i mora uvijek visoke. Ali kao što smo gore naglasili, vrijeme se razlikuje od regije do regije jer Mauricijus ima više mikroklimi. Najbolje vrijeme za posjet je u periodu naše ljetne, a njihove zimske sezone koja traje od svibnja do studenog. Tokom ovog perioda vrijeme je toplo i ugodno, sa prosječnim temperaturama oko 27°C. Kiše se rijetke, a mogu se javiti u vidu povremenih kratkotrajnih pljuskova, najčešće noću.

KOMUNIKACIJA, INTERNET I STRUJA

Struja je ista kao u Europi 220V, ali su utičnice drugačije. U većini hotela postoje adapteri, jer su putnici uglavnom iz europskih država.

JEZIK

Dva službena jezika na Mauricijusu su engleski i francuski. Engleski je jezik koji koristi vlada, skupština i sud. Većina medija koristi francuski jezik. Široko je rasprostranjen mauricijski kreolski jezik. To je jezik kojim su se afrički robovi sporazumijevali sa svojim francuskim robovlasnicima onako kako su oni „čuli“da se izgovara, kao što u Africi takozvani engleski kreolski jezik, koji pogrdno zovu Pidgin english vuče korjene iz engleskog. Radi ilustracije razlike između francuskog i kreolskog, francuska riječ madmoazel (gospođica, franc. madmoaselle) na kreolskom se izgovara „mamzel”. Kasnije su u taj jezik unijete i riječi iz engleskog, pa i drugih jezika, a pisani kreolski je razvijen tek šezdesetih godina prošlog vijeka.

STANOVNIŠTVO I RELIGIJA

Pored potomaka Europljana, Afrikanaca, Indijaca, Pakistanaca i Tamila, na otoku živi i oko 5% Kineza. Interesantno je da iako se trude da se ne miješaju previše, na otoku se lako mogu pronaći mješavine svih rasa. Kreoli su uglavnom potomci robova koji su u vrijeme francuske vlasti dovedeni iz Afrike i sa Madagaskara, dok je u vrijeme britanske vladavine po ukidanju ropstva 1835. godine počela imigracija radnika sa indijskog podkontinenta. Skoro sve svjetske religije su zastupljene na Mauricijusu, a sa preko 50% dominira hinduizam, zatim kršćanstvo (28%), i islam (17%).

HRANA

Izmješana kolonijalna prošlost se odrazila na kulturu Mauricijusa. Kuhinja je mješavina indijske, francuske i kreolske kuhinje, odlikuje se izuzetno začinjenom hranom snažnog ukusa. Stanovništvo najčešće večeri provodi u nekom od velikog broja restorana širom cijelog otoka i može se naći hrana za svačije ukuse, od indijskih restorana, preko kineskih, kreolskih, južnoafričkih, pa do restorana sa europskom kuhinjom. Takođe su prisutni i veliki svjetski lanci restorana. Mauricijus se može pohvaliti i kvalitetnim pivom, kao i rumom koji se pravi od šećerne trske, još od vremena prvih kolonista. Sama proizvodnja ruma je u 19. veku dosta doprinijela ekonomskom procvatu kada su osnovane brojne destilerije. Preporuča se flaširana voda za piće.

OSTALO

Na Mauricijusu se vozi lijevom stranom, kao u Engleskoj. Sa međunarodnog aerodroma Plaisance postoje redovne avio-linije prema svim većim svjetskim gradovima. Pušenje na javnim mjestima je zabranjeno, osim na posebno označenim mjestima.