Peru putovanja

Peru je zemlja koja ima najviše pješčane dine na svijetu i mističnu energiju kakvu posjeduje samo Machu Picchu, a tu su i šareni obronci Rainbow Mountain (Dugina planina), dolina Inka, čupave ljame, Kečua Indijanci, otoci u Punu. Zemlja kojom su vladale legendarne Inke poznata je po jednoj od najvećih bioraznolikosti na planetu: iz Amazone stiže voće macu-macu, preko 3000 vrsta krumpira, chicha morada sokovi od ljubičastog kukuruza nude se u svakoj taverni, alpake šetaju drevnim gradovima, ružičasti delfini plivaju u rijekama, a vidjet ćete čak i mumije izvanzemaljce iz Paracasa... Čekaju vas legende ispričane ne samo na španjolskom nego i na Kečua i Aimaru jezicima, klanjanje bogu Sunca Intiju i stvoritelju Virakochi, sve to uz čaj od koke. Peru je zemlja u kojoj tradicija pulsira, zbog čega na putovanju u Peru treba doživjeti mnogo više od gradova Lima i Cusco - upoznat ćete i Pisac, Chinchero, Ollantaytambo, Arequipu, Nazcu i Paracas.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Prema carinskim propisima za Peru Vam nije potrebno cjepivo, ali Vam savjetujemo da nazovete institut za Javno zdravstvo i provjerite. Ukoliko ćete istraživati Amazonsko područje Perua, svakako Vam savjetujemo da primite cjepivo. Zbog Vaše sigurnosti preporučujemo upotrebu flaširane vode. 


Za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.


Naše mreže funkcioniraju u Peru a SIM kartice također možete uzeti na licu mjesta (mreža Claro je najpopularnija) ali kupovina SIM kartice često dugo traje u poslovnicama mobilnih kompanija. WiFi mreže ima u svim smještajima kao i u većini restorana.


Preporučujemo da ponesete kabanicu, udobnu obuću, nešto na duge rukave ili jaknu jer preko noći može opasti temperatura i šešir ili kapu za zaštitu od Sunca. Gojzerice možete ponijeti ukoliko ih imate ali osim trekinga po Rainbow mountin-u nisu neophodne. Svuda možete prati veš, veoma je jeftina ta usluga, zbog toga nemate potrebe previše se pakirati.


Cusko je raj za ljubitelje shopinga i za kupovinu suvenira. U Peru-u se od davnina gaji kultura pravljenja predmeta i odjeće od vune alpake. Na raspolaganju je veliki izbor predmeta od džempera do vunenih šešira, čarapa i marama, dostupni u svim oblicima, veličinama i nijansama, te je i razumljivo zašto su to najpopularniji pokloni za suvenire u Peruu. Ne samo da su lijepi, praktični i pristupačni, već Vam također pomažu ugrijati vas na putu kroz Peru. Što više, voljeni su od strane mještana. Možete primjetiti koliko dama na tržnicama nose debele vunene čarape i tople kape. Tržnica San Pedro je najbolje mjesto za kupovinu u Cusku. Pored predmeta rađenih od vune možete naći i magnete, čajeve od koke, privjeske i mnoge druge rukotvorine. 


Cusco je prosječno siguran grad, ali opet treba voditi računa o svojim osobnim stvarima. Preporučuje se da novac i putovnicu čuvate u hotelima. Krećite se glavnom turističkom zonom i nemojte noću hodati sami.

Turizam je glavni izvor zarade za Cusco, tako da je politika koncipirana na zaštiti turista, međutim u Cuscu se preporučuju standardne mjere predostrožnosti. Vodite računa o sitnim zločinima u turističkim područjima i zaštitite svoje dragocjenosti. 


S obzirom da se Cusco nalazi na visini od oko 3400 m, ne preporučujemo konzumaciju alkohola prvi dan kada dođete u ovaj grad. Tek kada se priviknete na ove visine preporučujemo probati popularni pisco sour ili čaj od koke u sljedećim mjestima:

  1. Ukukus bar 
  2. Paddy Flahert`s Irish pub- Plaza de Armas
  3. KM0 -na trgu San Balas
  4. El Jardin Secreto –calle Plateros, na 5 minuta hoda od trga Oružja.
  5. Mushrooms-bar s pogledom na trg Oružja.

Sigurnost u Limi se mjenja prema zonama grada. Postoje sigurnija predgrađa, kao što je Miraflores ili Baranko. U Mirfloresu najčešće odsjedaju turisti, posjeduje uređena šetališta, mnogo turističke policije i smatra se sigurnijim djelom grada. Dok generalno Lima ne slovi kao siguran grad, te se preporučuje da se krećete glavnim ulicama, turističkim zonama i da posebno vodite računa o vašim osobnim stvarima. Nikako se ne preporučuje da šetate sami noću i da šetate mračnim ulicama ili da posjećujete favele. 


  1. Loki – bar u koji izlaze i lokalci i turisti, opuštena atmosvera, nalazi se u Miraloresu.
  2. La noche de Lima je opušten bar koji se nalazi u blizini glavnog trga.
  3. El Dragon de Barranco je jedan od najboljih diskoteka u Limi, s povoljin cijenama koktela.
  4. Calle de las Pizzas- ulica s dosta lokalnih barova i klubova, veoma povoljnim cijenama pisco sour koktela.
  5. Del Carajo- odličan klub u centru Baranka s lokalnom latino glazbom.

Prilikom posjete Limi preporučujemo ponijeti kabanicu, udobnu obuću, nešto na duge rukave ili jaknu jer preko noći može opasti temperatura. Šešir ili šilterica za zaštitu od Sunca. Najvažnije što vam preporučujemo je ponijeti torbice koje se stavljaju oko vrata, koje možete uvući ispod jakne ili majice i tamo držati svoje dragocjenosti poput novca, telefona ili putovnice, ukoliko nemate priliku ostaviti ih u smještaju. 


Ukoliko posjećujete grad Limu i ljubitelj ste šopinga preporučujemo Vam da posjetite Larcomar šoping centar. Centar s oko 80 trgovina, koji se nalazi u Mirafloresu. Tradicionalne suvenire, poput šalova, urađene od vune alpake možete pronaći u blizini Glavnog trga. Od suvenira je najbolje ponijeti džempere od vune alpake, narukvice s inka motivima, šaleve. Ukoliko ste ljubitelj umjetnosti preporučujemo neke od slika iz škole Kuskenja, koja vuče svoje porijeklo još od drevnih andskih civilizacija.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Peru

Informacije vezane za COVID-19:

Putnici moraju imati COVID-potvrdu o cjepivu ili negativan PCR test. Posljednja doza cjepiva mora biti primljena najmanje 14 dana prije dolaska u Peru, a negativan PCR test ne stariji od 72 h prije polaska. Ova se mjera ne odnosi na putnike mlađe od 12 godina koji nemaju simptome COVID-a-19.

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 31. 1. 2022. godine za hrvatske su državljane aktualne sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU-a ili cjepiva za koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu primjenu, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa ako je od cjepiva prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 365 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili BAT test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR ili BAT test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 365 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od 365 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od početka bolesti, a cijepljenje je provedeno prije manje od 365 dana. 
Osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna ili Gamaleya u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze tih cjepiva, odnosno od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP-a na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj