Peru putovanja

Peru je zemlja koja ima najviše pješčane dine na svijetu i mističnu energiju kakvu posjeduje samo Machu Picchu, a tu su i šareni obronci Rainbow Mountain (Dugina planina), dolina Inka, čupave ljame, Kečua Indijanci, otoci u Punu. Zemlja kojom su vladale legendarne Inke poznata je po jednoj od najvećih bioraznolikosti na planetu: iz Amazone stiže voće macu-macu, preko 3000 vrsta krumpira, chicha morada sokovi od ljubičastog kukuruza nude se u svakoj taverni, alpake šetaju drevnim gradovima, ružičasti delfini plivaju u rijekama, a vidjet ćete čak i mumije izvanzemaljce iz Paracasa... Čekaju vas legende ispričane ne samo na španjolskom nego i na Kečua i Aimaru jezicima, klanjanje bogu Sunca Intiju i stvoritelju Virakochi, sve to uz čaj od koke. Peru je zemlja u kojoj tradicija pulsira, zbog čega na putovanju u Peru treba doživjeti mnogo više od gradova Lima i Cusco - upoznat ćete i Pisac, Chinchero, Ollantaytambo, Arequipu, Nazcu i Paracas.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Prema carinskim propisima za Peru Vam nije potrebno cjepivo, ali Vam savjetujemo da nazovete institut za Javno zdravstvo i provjerite. Ukoliko ćete istraživati Amazonsko područje Perua, svakako Vam savjetujemo da primite cjepivo. Zbog Vaše sigurnosti preporučujemo upotrebu flaširane vode. 


Za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.


Naše mreže funkcioniraju u Peru a SIM kartice također možete uzeti na licu mjesta (mreža Claro je najpopularnija) ali kupovina SIM kartice često dugo traje u poslovnicama mobilnih kompanija. WiFi mreže ima u svim smještajima kao i u većini restorana.


Preporučujemo da ponesete kabanicu, udobnu obuću, nešto na duge rukave ili jaknu jer preko noći može opasti temperatura i šešir ili kapu za zaštitu od Sunca. Gojzerice možete ponijeti ukoliko ih imate ali osim trekinga po Rainbow mountin-u nisu neophodne. Svuda možete prati veš, veoma je jeftina ta usluga, zbog toga nemate potrebe previše se pakirati.


Cusco je prosječno siguran grad, ali opet treba voditi računa o svojim osobnim stvarima. Preporučuje se da novac i putovnicu čuvate u hotelima. Krećite se glavnom turističkom zonom i nemojte noću hodati sami.

Turizam je glavni izvor zarade za Cusco, tako da je politika koncipirana na zaštiti turista, međutim u Cuscu se preporučuju standardne mjere predostrožnosti. Vodite računa o sitnim zločinima u turističkim područjima i zaštitite svoje dragocjenosti. 


Sigurnost u Limi se mjenja prema zonama grada. Postoje sigurnija predgrađa, kao što je Miraflores ili Baranko. U Mirfloresu najčešće odsjedaju turisti, posjeduje uređena šetališta, mnogo turističke policije i smatra se sigurnijim djelom grada. Dok generalno Lima ne slovi kao siguran grad, te se preporučuje da se krećete glavnim ulicama, turističkim zonama i da posebno vodite računa o vašim osobnim stvarima. Nikako se ne preporučuje da šetate sami noću i da šetate mračnim ulicama ili da posjećujete favele. 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj