Butan

Butan

Butan - zemlja sreće, budističkih hramova i policajaca s bijelim rukavicama umjesto semafora, a tu je i veličanstvena Himalaja. Čak 60% zemlje po zakonu uvijek mora biti prekriveno šumom pa je Butan idealan za ljubitelje trekinga. Jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta u Butanu je „Tiger’s Nest“ – hram na nevjerojatnoj litici, do kojeg vode tri puta - prvi kroz borovu šumu, koja simbolizira zaštitu od zlih sila, dok druga dva vode preko površine imena „Plato tisuću vila“. Hodočasnici i monasi, zajedno u molitvi, traže svoj mir. Oduševit će vas jela kojima dominiraju crvena riža, sir s čili papričicama, a ne smijete propustiti ni tibetansko jelo momo. U Butanu se proizvodi jedno od najboljih azijskih piva – čuvena „Crvena Panda“. Drugo nacionalno piće je čaj, u koji se tradicionalno dodaje ružičasto jakovo mlijeko. Običaj je ne prihvatiti odmah ponuđeno jelo, nego prvo prekriti usta rukom i reći meshu meshu, kako se lokalni stanovnici ne bi uvrijedili. Dišite punim plućima, družite se s najsretnijim ljudima na svijetu i uživajte u nestvarnim djelima prirode!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Butan

Opći podaci: Butan je zaista spektakularna i nevjerojatna zemlja, poznatija kao zemlja osmijeha. Smješten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Himalaji, hramovi, festivali, ministarstvo sreće i priroda, samo su neki od razloga za posjet i uživanje.
Glavni grad: Thimphu
Površina: oko 38.000 km²
Broj stanovnika: 758.288 stanovnika
Stanovništvo: Ngalop (Bhote) 50%, Nepalci 35%, ostala plemena 15%
Jezik: Sharchhopka 28%, Dzongkha (službeni) 24%, Lhotshamkha 22%, ostali 26%
Vjeroispovijest: lamaizam 75%, hinduizam 22%, ostali 3%

Valuta: Valuta se zove Ngultrum. 1eur = 84 btn, 1$ = 72 btn. Poželjnije je ponijeti dolare. Bankomati kao i kartice nisu lako dostupni i nemojte se oslanjati na njih. O pojedinostima se posavjetujte sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Za potrošnju u Butanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

Vremenska zona: UTC+6. Butan ne prelazi na ljetno računanje vremena, tako da je zimi 5h ispred Hrvatske, a ljeti 4h ispred.

Viza: Za ulazak na teritoriju Butan, državljanima Republike Hrvatske su potrebne vize. Državljani RH koji žele turistički putovati u Butan odgovarajuću vizu mogu dobiti isključivo preko turističkih agencija registriranih u Butanu ili njihovih partnerskih agencija, preko kojih je jedino i moguće organizirati turistički boravak u ovoj zemlji. Rok valjanosti putovnice radi turističkog putovanja mora biti 6 mjeseci, što vrijedi i za reguliranje boravka. Na teritoriji Butana ne postoji ambasada RH, već je odgovorna ambasada u New Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju putovnice.

Klima: Butan ima raznovrsnu klimu. Južni dio zemlje ima uglavnom toplu i vlažnu klimu tijekom čitave godine, sa temperaturama od 15 – 30C. Centralni dijelovi zemlje imaju klimu sa sezonskim razlikama, topla leta i suhe i hladne zime. Na krajnjem sjeveru zime su hladne. Planinski vrhovi prekriveni su snijegom. Raspon temperatura koje se očekuju tijekom veljače je od 0C do 19C.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana može biti jako ljuta. Uglavnom je kombinacija butanske, nepalske, tibetanske i indijske kuhinje. Ema datshi (sir i čili papričice), Kewa datshi (krumpir i sir), Shamu datshi (sir i gljive), Shakam ema datshi (sušena govedina sa sirom), Shakam paa (sušena govedina sa čilijem) (https://migrationology.com/bhutanese-food/)... Voće perite vodom iz boce ili oljuštite. Jela mogu biti dosta ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom naručivanja.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Butana cijepljenje nije potrebno. Voda nije za piće, koristi se isključivo voda iz boce i izbjegava se led. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Butanu vodite računa o pijavicama na trekingu.
Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Butan je sigurna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite da fotografirate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova skidajte obuću i vodite računa o sljedećem: često ćete morati skinuti sve predmete od kože sa sebe, ne smete se penjati na hinduističke hramove. Zabranjena je prodaja cigareta kao i njihova proizvodnja. Pušenje je zabranjeno na javnim mjestima. Možete u zemlju unijeti do 200 cigareta (10 kutija). Obavezno pitajte gdje možete zapaliti cigaretu. Izbjegavati teme koje su tabu. Poštujte kraljevsku obitelj. Rijeke i jezera Butana se smatraju svetim mjestima i bacanje kamenčića i otpada u vodene površine predstavlja ozbiljan prekršaj.

Odjeća: Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija odjeća, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i moguće je da temperatura padne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i nekoliko pari hlača. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili šiltericu. Uglavnom se za posjet hramova predlaže da imate duge rukave i duge nogavice, tako da ponesite i to ali tanje kako Vam ne bi bilo previše toplo.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom ne rade u Butanu. Većina smještaja ima wi-fi ali konekcija može biti slaba.
Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice, za svaki slučaj možete ponijeti adapter sa ulazom kao za Veliku Britaniju.

Suveniri: Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, savjetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim. Od suvenira preporučamo: tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradicionalnu glazbu, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i vune, maske…