Libanon

Libanon

Libanon, mediteranska, planinska, nevjerojatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo cedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno s aramejskog, Libanon znači bijelo, po snjegovima istoimene planine. Ovaj teritorij naseljavali su Feničani, o čemu svjedoči tisućugodišnje postojanje gradova kao što su Beirut, Tir, Sidon. Gradovi ljubičastog naroda danas se smatraju najstarijim gradovima na svijetu.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Libanon

Informacije vezane za COVID-19: 
 

Ukinute su sve Covid mjere za ulazak u Libanon!

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

 

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Bliskoistočna zemlja nevjerojatne i burne povijesti i potpuno otvorenih i ljubaznih ljudi. Libanon je država u zapadnoj Aziji. Smještena je na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru i istoku sa Sirijom i na jugu s Izraelom.
Glavni grad: Beirut
Površina: 10.452 km²
Broj stanovnika: oko 6.2 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Arapi 95%, Armeni 4%, ostali 1%
Jezik: arapski, engleski, francuski, armenski.
Religija: muslimani 54%, kršćani 40.5%, ostali 5.5%
Nezavisnost: 1943. godina

2. VIZA
Hrvatska je uvrštena u skupinu zemalja čijim se državljanima za ulazak u Libanon vize izdaju u zrakoplovnoj ili pomorskoj luci besplatno po prispjeću i to na rok od 30 dana s mogućim produženjem na rok do 90 dana. Kako bi dobili vizu potrebno je da putovnica vrijedi još najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja te u putovnici ne smije biti žig Izraela.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +3

4. KLIMA
Na području Libanona prevladava topla mediteranska klima, koja se odlikuje toplim ljetima i blagim i umjereno kišovitim zimama. Kolovoz je najtopliji mjesec u godini, s prosječnom temperaturom od 32°C, dok su siječanj i veljača najhladniji mjeseci u godini, s temperaturom koja je prosječno oko 12°C. Količina padalina na nivou godine je mala, i uglavnom je ograničena na određeni broj dana u godini, kada se sliju velike količine kiše na ovo područje. Snjeg je jako rijedak i karakterističan je mahom za vrhove planina s ogromnom nadmorskom visinom, a za Libanon je zanimljivo da, uslijed relativne blizine i velikog kontrasta, imate priliku da se prijepodne sunčate i kupate na plaži, a već popodne skijate u skijališnim i zimskim centrima na obližnjim planinama. Općenito najbolji period za posjetu je od ožujska do lipnja i od listopada do prosinca.

5. HRANA I PIĆE
Libanonska hrana je vrlo raznovrsna i jako ukusna. Za libanonsku kuhinju je karakteristično da se koristi mnogo povrća i začina u pripremanju lokalnih proizvoda, pa su tako lokalni začini praktično neizostavna stavka svakog jela koje se služi na libanonskoj trpezi. Često se pri kuhanju koristi i menta i može se reći da je Libanonci izrazito vole upotrebljavati. Pored toga, dosta je zastupljen i slanutak, pa su tako neka od najpoznatijih libanonskih jela napravljena upravo od nje, kao što su Humus i Falafel. Također, nadaleko su poznate i raznovrsne libanonske salate, kao što su Fatuš i Tabule, koje imaju jake i izuzetno pikantne okuse, ali libanonska kuhinja je ipak dosta poznata i po korištenju ogromnih količina mesa. Libanonci na mnogo načina pripremaju meso, a najčešće upotrebljavaju govedinu i ovčetinu, dok su svinjetina i riba daleko manje zastupljeni. Ipak, postoje usko specijalizirani riblji restorani, gdje se svježa riba, koja svakog jutra stiže na štandove u Beirut, priprema na najrazličitije načine. Generalno, libanonska kuhinja je jako ukusna i odlikuje vrlo raznovrsnim korišćtenjem začina i kombiniranjem povrća, mesa i začina, koji su svojstveni za ovo područje.

6. ZDRAVLJE
Za ulazak na teritorij Libanona, zakonski nije potrebno primanje cjepiva, ali se svakako savjetujte sa svojim liječnikom. Od ljekova sa sobom ponijeti ljekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, ljekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno ljekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je sa sobom ponijeti i kremu za sučanje. Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i poneti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u uredu do 5 dana prije puta -  Allianz osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Vojni punktovi se nalaze širom Beiruta i Libanona, uslijed trenutne vojne i političke situacije u zemlji, ali se generalno može reći da je zemlja mirna. Treba napomenuti da je slikanje vojnika i vojnih baza zabranjeno i da, u slučaju da vojnik vidi nekoga tko slika njega ili vojnu bazu, ima pravo da oduzme fotoaparat ili telefon. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Napojnice i cjenkanje dio su tradicije.

9. ODJEĆA
Molimo Vas da obratite pažnju na način odjevanja. Hlače i suknje iznad koljena, kao i gola ramena i topovi s dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posjete vjerskih objekata. Pristojno oblačenje koje vrijedi za vjerske objekte vrijedi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte pristojnu garderobu, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladni ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje kao i maramu (za pripadnice ženskog spola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetnji po suncu ili prilikom posjete vjerskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

10. LOKALNA VALUTA
Libanon – libanonska lira (LBP) 1EUR = 1766 LBP, 1 USD = 1507 LBP
Za potrošnju u Libanonu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanonu. Također, treba napomenuti da postoje marketi koji imaju minimum ispod kojeg ne primaju kreditne kartice i koji je uglavnom nekoliko eura, pa je zbog toga dobro uvijek kod sebe imati određen iznos u lokalnoj valuti. Također, u Libanonu američki dolar generalno jako dobro kotira i praktično sve možete platiti dolarima, što nije slučaj s eurom. O pojedinostima se posavjetujete sa svojom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako vam kartice ne bi bile blokirane.
Raspon cijena može biti veoma širok u odnosu na kvalitetu usluge koju želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na preijvoz i posjete liječniku. Tradicionalni restorani mogu biti pristupačniji nego kod nas, dok su cijene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. “Cjenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim trgovinama) dio je ovdašnje kulture.

12. KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade na teritoriju Libanona. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi. Lokalne kartice su mahom oko 15 dolara (USD).

13. STRUJA
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.

14. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine, tradicionalne slatkiše, duboreze i suvenire od kedrovog drveta, vina, začine... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge predmete iz prirode.