Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke države nalaze se u Sjevernoj Americi te se protežu od istočne obale, koja leži na Atlantskom oceanu, do zapadne obale, koja izlazi na Tihi ocean. Sjever SAD-a graniči s Kanadom, a južna granica zemlju dijeli od Meksika. SAD se sastoji od 50 saveznih država te je, ovisno o kriterijima mjerenja, treća, odnosno četvrta zemlja svijeta po površini, treća po broju stanovnika te prva po gospodarskoj snazi.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sjedinjene Američke Države

Informacije vezane za COVID-19

Trenutno nema aktualnih Covid mjera.

O uvjetima ulaska u SAD molimo vas da se i sami informirate na stranicama ministarstva vanjskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/sjedinjene-americke-drzave,118.html

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

 

OPĆI PODACI O ZEMLJI

Sjedinjene Američke države nalaze se u Sjevernoj Americi te se protežu od istočne obale, koja leži na Atlantskom oceanu, do zapadne obale, koja izlazi na Tihi ocean. Sjever SAD-a graniči s Kanadom, a južna granica zemlju dijeli od Meksika. SAD se sastoji od 50 saveznih država te je, ovisno o kriterijima mjerenja, treća, odnosno četvrta zemlja svijeta po površini, treća po broju stanovnika te prva po gospodarskoj snazi.
Površina zemlje: 9,525.067 km2 / 9,833.517 km2 (ovisno o kriterijima mjerenja)
Broj stanovnika: 331,449.281 (2020. g.)
Glavni grad: Washington (689.545 stanovnika, 2020. g.)
Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo 63% (protestantizam 40%, katolicizam 21 %,), ateisti 29%
Neovisnost: 4. srpnja 1776. godine

VIZA

Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u SAD. Hrvatski državljani nositelji obične ili diplomatske/službene putovnice prije ulaska u SAD moraju ispuniti prijavu na linku u Elektronskome sustavu za putnu autorizaciju (ESTA): https://esta.cbp.dhs.gov/. Pristojba za podnošenje zahtjeva iznosi 21 USD. Putnicima se preporuča da se prijave u sustav nakon rezervacije putovanja, a ne manje od 72 h prije ukrcaja na let. 

Hrvatski državljani čiji su zahtjevi putem ESTA-e odbijeni moraju ispuniti zahtjev za neuseljeničku vizu. Više informacija na: https://ais.usvisa-info.com/hr-hr/niv/information/niv

Hrvatski državljani koji posjeduju prethodno izdanu valjanu B1/B2 vizu, tj. neuseljeničku vizu, i dalje će moći putovati u SAD s tom vizom u svrhu za koju je izdana, te nisu dužni podnositi zahtjev za odobrenje putovanja putem sustava ESTA. 

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

VAŽNA NAPOMENA:
Hrvatski državljani koji su putovali u Sjevernu Koreju,  Iran, Siriju i Kubu moraju predati zahtjev za neuseljeničku vizu jer postoji mogućnost da će im zahtjev za ESTU biti odbijen. Putnici su se dužni sami informirati o procesu dobivanja neuseljeničke vize.
 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6/-7/-8/-9/-10.

KLIMA

Sjedinjene Američke Države zbog veličine na svom teritoriju imaju primjere gotovo svih svjetskih klima. Na jugu SAD-a klima je suptropska, tropska na Havajima i južnoj Floridi, polarna na Aljasci, polusušna u Velikim nizinama, mediteranska na kalifornijskoj obali te sušna u Velikom bazenu i na Jugozapadu.

HRANA I PIĆE

Hrana u SAD-u je vrlo raznovrsna, a prehrambene specifičnosti ovise o kulturno-geografskim regijama. Hamburger je vjerojatno najpoznatije američko jelo. Roštilj je također popularan diljem zemlje, a neka od karakterističnih američkih jela su sendvič Philly cheesesteak (sir i govedina), a u New Yorku hot dog. Na jugu SAD-a hrana se tradicionalno priprema s puno ulja/masti. u Kaliforniji se kuhinja temelji na svježim, lokalnim i sezonskim namirnicama. Posjetitelji mogu birati između široke palete nacionalnih kuhinja koje su svoj put, što zahvaljujući useljenicima, što zahvaljujući međunarodnoj popularnosti (npr. talijanska i francuska kuhinja) pronašle do SAD-a. Vrlo su popularni restorani brze hrane. Neki od najvećih lanaca restorana, koji se ne mogu pronaći u Hrvatskoj, su Chick-Fil-A, Taco Bell (meksička hrana), Wendy's (svježa govedina), Dunkin' (poznati po krafnama, odnosno donutima), Olive Garden (tjestenina), Panda Express (kineska hrana), Chipotle (meksička hrana), itd.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama. 

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali se preporuča. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 7 dana prije putovanja.

SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Sjedinjene Američke Države generalno su sigurna destinacija za turiste. U velikim se gradovima treba paziti džeparenja, a poželjno je i izbjegavati određene četvrti koje se ne nalaze na uobičajenim turističkim rutama.

ODJEĆA

Ono što ćete ponijeti sa sobom od odjeće ovisi o destinaciji unutar SAD-a te vremenskom periodu putovanja. Putnici više informacija o tome koju odjeću ponijeti dobivaju u završnom pismu desetak do tjedan dana prije putovanja. 

LOKALNA VALUTA

Valuta u SAD-u je američki dolar. 1 USD = 6,66 kn (na dan 24.1.2022.)

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

U SAD-u je na većini mjesta moguće plaćanje kreditnim karticama, a i bankomati su rasprostranjeni.

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA

U SAD-u su nastavci za utičnicu su dvostruki te plosnati. Dakle, potrebno je imati adapter za korištenje elektroničkih uređaja koje ćete nositi sa sobom na putovanje. Adapteri se mogu kupiti u većini dućana elektronske opreme. 

Naše mobilne mreže funkcioniraju u SAD-u, a možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi je dostupan u svim smještajima te većini restorana, tako da i na taj način možete održavati kontakt s obitelji i prijateljima.