Maldivi putovanja

Maldivi se nalaze u Indijskom oceanu, udaljeni su oko 700km od obale Šri Lanke i oko 300 km od obale Indije. Sastoje se od 1.200 manjih i većih otoka od kojih je samo oko 200 otoka naseljeno. Maldivi su najmanja Azijska zemlja, kako po površini tako i po broju stanovnika. Glavni i najveci grad Republike je Male s preko sto tisuća stanovnika i nalazi se na sjevernom obodu Atola Male, točnije na Kaafu Atolu. Toplo i čisto more uz rajske plaže, netaknutu prirodu i povoljnu klimu pružaju odlične uvjete za nezaboravan odmor. Svaki otok predstavlja posebnu priču i sve je podređeno uživanju. Najradije ih posjećuju mladenci, poznavaoci podvodnog sveta i ronjenja, ljubitelji mira i romantičnih destinacija.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Maldivi

Informacije vezane za COVID-19:

Prije ulaska na Maldive potrebno je napraviti PCR test. Taj test ne smije biti stariji od 96 sati.

PCR testiranje na Maldivima – U povratku s Maldiva, prije napuštanja otoka na kojemu boravite, trebat ćete napraviti PCR test. Testiranje će se odviti u hotelu, o čemu će vas vodič obavijestiti na samoj destinaciji. Trošak liječenja, karantene te produženog boravka u hotelu, u slučaju pozitivnog testa, snosi putnik.

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Pri ulasku u Hrvatsku do 30. 4. 2021. godine aktualne su sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolaciju mogu skratiti na način da urede PCR ili BAT testiranje te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko se predoči BAT test, izolacija se ukida, a osoba ima obvezu nakon 10 dana od dana testiranja ponoviti BAT test.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad šest mjeseci, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od šest mjeseci, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Kao potvrda o preboljenju priznaje se i potvrda o preboljenju koju je izdao liječnik. 
Ukoliko su osobe primile dvije doze cjepiva odobrenog od strane EU-a, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu. 
Djeca mlađa od 7 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Maldivi, službeno Republika Maldivi, su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a ostalih 80 se koristi samo za turizam. Službena religija je Islam, a jezik većine stanovništva je divehi, indoeuropski jezik srodan singalskom, glavnom jeziku Šri Lanke. Privreda se temelji na turizmu i ribolovu. Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tzunamiju u Indijskom oceanu u prosincu 2004. godine. 
Nudizam je zakonom zabranjen na Maldivima, uključujući i boravak na plažama odmarališta, kupanje ili ronjenje bez kupaćih kostima u blizini brodova s putnicima. U većini restorana nije dozvoljen boravak u kupaćim kostimima, kako bi se izbjegle neugodnosti za druge prisutne goste. 
Površina: 298 km2
Broj stanovnika: oko 338.000 
Državno uređenje: Republika od 1965. godine.
Glavni grad: Male, oko 70.000 stanovnika
Jezik: Divehi. Engleski jezik je u širokoj primjeni kao službeni jezik. U turističkim područjima govore se i drugi jezici.

2. VIZA
Državljani R. Hrvatske koji turistički putuju na Maldive, besplatnu vizu važeću za period do 30 dana dobivaju u zračnoj luci na Maldivima. Potrebna je sljedeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio-karta, dokaz o posjedovanju dovoljno financijskih sredstava (100 USD plus 50 USD za svaki dan boravka) ili potvrda o uplaćenom turističkom aranžmanu. Rok važenja putovnice radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 mjeseci. 

3. KLIMA
Tropska klima na Maldivima podrazumjeva prosječnu temperaturu između 29 i 32 stupnjeva Celzijusa, s povremenim tropskim pljuskovima. Od kraja ožujka do početka rujna je (jugozapadni) monsunski period u kojem ima povremeno kiše i vjetra, dok je od studenog do travnja (sjeveroistočni) monsun topao i suh. Cijene boravka su najviše u sezoni (prosinac - travanj), naročito u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, kada je na Maldivima suho i toplo vrijeme. Period od ožujka do studenog je također topao, ali s višim stupnjem vlažnosti zraka i većom mogućnošću kiša. Tada na Maldivima ima manje turista, te je lakše pronaći odgovarajući smještaj, koji je pritom povoljniji nego u sezoni. 

4. ZDRAVLJE
Za putovanje na Maldive nije potrebno posjedovati policu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o cijepljenju, izuzev ako dolazite iz područja zahvaćenog žutom groznicom (pojedina područja centralne Afrike ili južne Amerike).

5. SIGURNOST
Maldivi mogu biti izloženi opasnosti od tzunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Maldiva, potrebno je pratiti uputstva koja emitiraju lokalna sredstava javnog informiranja i ponašati se u skladu s njima.

6. LOKALNA VALUTA
Maldivska rufija (MVR) = 100 laresa. Novčanice za MVR 500, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za MVR 2, 1 i 50, 25, 10, 5, 2 i 1 laresa.

 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj