Maldivi

Maldivi

Maldivi se nalaze u Indijskom oceanu, udaljeni su oko 700km od obale Šri Lanke i oko 300 km od obale Indije. Sastoje se od 1.200 manjih i većih otoka od kojih je samo oko 200 otoka naseljeno. Maldivi su najmanja Azijska zemlja, kako po površini tako i po broju stanovnika. Glavni i najveci grad Republike je Male s preko sto tisuća stanovnika i nalazi se na sjevernom obodu Atola Male, točnije na Kaafu Atolu. Toplo i čisto more uz rajske plaže, netaknutu prirodu i povoljnu klimu pružaju odlične uvjete za nezaboravan odmor. Svaki otok predstavlja posebnu priču i sve je podređeno uživanju. Najradije ih posjećuju mladenci, poznavaoci podvodnog sveta i ronjenja, ljubitelji mira i romantičnih destinacija.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Maldivi

Prije ulaska na Maldive potrebno je ispuniti sljedeći obrazac: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd
Ovaj je obrazac potrebno ispuniti unutar 48 sata prije polaska na Maldive.

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Maldivi, službeno Republika Maldivi, su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a ostalih 80 se koristi samo za turizam. Službena religija je Islam, a jezik većine stanovništva je divehi, indoeuropski jezik srodan singalskom, glavnom jeziku Šri Lanke. Privreda se temelji na turizmu i ribolovu. Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tzunamiju u Indijskom oceanu u prosincu 2004. godine. 
Nudizam je zakonom zabranjen na Maldivima, uključujući i boravak na plažama odmarališta, kupanje ili ronjenje bez kupaćih kostima u blizini brodova s putnicima. U većini restorana nije dozvoljen boravak u kupaćim kostimima, kako bi se izbjegle neugodnosti za druge prisutne goste. 
Površina: 298 km2
Broj stanovnika: oko 338.000 
Državno uređenje: Republika od 1965. godine.
Glavni grad: Male, oko 70.000 stanovnika
Jezik: Divehi. Engleski jezik je u širokoj primjeni kao službeni jezik. U turističkim područjima govore se i drugi jezici.

2. VIZA
Državljani R. Hrvatske koji turistički putuju na Maldive, besplatnu vizu važeću za period do 30 dana dobivaju u zračnoj luci na Maldivima. Potrebna je sljedeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio-karta, dokaz o posjedovanju dovoljno financijskih sredstava (100 USD plus 50 USD za svaki dan boravka) ili potvrda o uplaćenom turističkom aranžmanu. Rok važenja putovnice radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 mjeseci. 

3. KLIMA
Tropska klima na Maldivima podrazumjeva prosječnu temperaturu između 29 i 32 stupnjeva Celzijusa, s povremenim tropskim pljuskovima. Od kraja ožujka do početka rujna je (jugozapadni) monsunski period u kojem ima povremeno kiše i vjetra, dok je od studenog do travnja (sjeveroistočni) monsun topao i suh. Cijene boravka su najviše u sezoni (prosinac - travanj), naročito u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, kada je na Maldivima suho i toplo vrijeme. Period od ožujka do studenog je također topao, ali s višim stupnjem vlažnosti zraka i većom mogućnošću kiša. Tada na Maldivima ima manje turista, te je lakše pronaći odgovarajući smještaj, koji je pritom povoljniji nego u sezoni. 

4. ZDRAVLJE
Za putovanje na Maldive nije potrebno posjedovati policu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o cijepljenju, izuzev ako dolazite iz područja zahvaćenog žutom groznicom (pojedina područja centralne Afrike ili južne Amerike).

5. SIGURNOST
Maldivi mogu biti izloženi opasnosti od tzunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Maldiva, potrebno je pratiti uputstva koja emitiraju lokalna sredstava javnog informiranja i ponašati se u skladu s njima.

6. LOKALNA VALUTA
Maldivska rufija (MVR) = 100 laresa. Novčanice za MVR 500, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za MVR 2, 1 i 50, 25, 10, 5, 2 i 1 laresa.