Singapur

Singapur

Grad savršenstva i utopija 21. stoljeća – Singapur! Putovanje u grad-državu na samom jugu Malajskog poluotoka koji je i druga najveća luka na svijetu. On je apsolutni paradoks uzburkane i kaotične Azije. “Lavlji grad’’ ili ‘’Azijski Gibraltar’’ je početkom 19. stoljeća bio malajsko ribarsko selo, a danas je jedan od visoko moderniziranih svjetskih gradova, poznat po brzoj izgradnji, visoko razvijenom gospodarstvu i bescarinskoj trgovini. Singapur je jedan od četiri azijska tigra. Čekaju vas arhitektonska čuda poznata jedino iz znanstveno-fantastičnih filmova, kao što je primjerice film Avatar. Gardens by the Bay, popularna šuma koja se sastoji od pametnih (smart) stabala na solarni pogon koja uvečer priređuju nezaboravni show. Nalazi se odmah iza hotela Marina Sand Bay i zauzima više od 100 hektara zemljišta u centralnom dijelu Singapura.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Singapur

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Singapur
Površina: 700km²
Broj stanovnika: 5.4 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Kinezi 74%, Malajci 13%, Indijci 9%, ostali 4%
Jezik: engleski, malajski, tamilski (indijski), mandarinski (kineski)
Vjeroispovest: budizam 33%, kršćanstvo 19%, neopredjeljeni 18%, islam 14%, taoizam 11%, hinduizam 5%.
Nezavisnost: 1965. godina

2. VIZE
Državljanima Republike Hrvatske viza za ulazak na teritorij Singapura nije potrebna.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +8

4. KLIMA
Klima u Singapuru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-33C, a najniža oko 23-25C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od studenog do ožujka i od lipnja do rujna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Općenito, pod kišom se podrazumijeva i popodnevni tropski pljusak. Generalno, kiša ne predstavlja problem jer se radi o ekvatorijalnim područjima s relativno visokim temperaturama i dosta sunčanih sati.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna ishrana obuhvaća rižu, nudle, piletinu, govedinu, povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da svakako provjerite prije nego naručite hranu. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje s tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, prije svega kinesku koja je dosta zastupljena). Hrana u restoranima može biti dosta skupa ali u okviru tržnica uvijek se nalaze lokalni restorani i obilje ulične hrane, gdje možete fino i jeftino jesti. U ponudi su i kineska, tajlandska, vijetnamska, korejska kuhinja i druge. Alkohol je poprilično skup. Također, u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte pivo Tiger ali i koktel Singapore Sling. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati chilli rakove, katong laksu, slatkiše na bazi durijana...

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Singapura, zakonski nije potrebno nikakvo cjepivo, ali se svakako posavjetujte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, ljekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Singapur je izuzetno sigurna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše osobne stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstva, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se kazna od 10 godina, 20.000$ ali čak i smrtna kazna! Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prijevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! Na teritoriju Singapura službeno je zabranjeno unositi cigarete i žvakače gume. Ukoliko u Vašem prtljagu imate cigarete može se dogoditi da morate platiti porez. Pušenje je dozvoljeno samo kod naznačenih mjesta. Zabranjeno je opijanje na ulici. Bakšiš je skoro uvijek uključen u račun.

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kapu. Za posjetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i koljena. Što se tiče oblačenja za svakodnevnu varijantu, u Singapuru je kodeks oblačenja poprilično slobodan.

10. LOKALNA VALUTA
Singapurski dolar SGD – 1 EUR=1.6 SGD. Za potrošnju u Singapuru morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostupni. Kartice možete koristiti skoro svuda i uvijek, osim na tržnicama ili prilikom kupovine ulične hrane. O pojedinostima posavjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade na teritoriju Singapura. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.

13. DRUGE NAPOMENE
Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prijevoz odlično funkcionira, a taksi je jeftin. Ukoliko koristite taksi, uvijek tražite da Vam uključe taksimetar
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, začine, čajeve ... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge predmete iz prirode.