Oman

Oman je arapski dragulj smješten na samom početku Perzijskog zaljeva. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti, prirodnim bogatstvima, šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i povijesnim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tijekom godine. Omanska obala se prostire na preko 1300 km, a sama zemlja graniči s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jemenom i Saudijskom Arabijom. Turizam u Omanu gotovo da nije postojao sve do 1970., kada je na vlast došao novi sultan Qaboos bin Said. Novi vladar, iako autoritaran, zaslužan je za modernizaciju, koju lokalci masovno nazivaju renesansa. Oman je uspio uspostaviti mir u zemlji, sustignuti svoje bogatije susjede, asfaltira puteve i stvoriti uvjete za prihvat turista kojima će prezentirati svoje bogato nasljeđe.

Smješten na uskom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Maskat proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaljeva. Gradsku panoramu ukrašavaju predivni zlatni minareti džamija, utvrde i kule i lijepa linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jednu veliku utvrdu uklesanu u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Muttrah gdje se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruwi, poznatiji kao ,,mala Indija’’, gdje su načičkane brojne trgovine i trgovački centri.   

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Oman

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 15. 12. 2021. godine za hrvatske su državljane aktualne sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU-a ili cjepiva za koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu primjenu, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa ako je od cjepiva prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 365 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili BAT test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR ili BAT test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 365 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od 365 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od početka bolesti, a cijepljenje je provedeno prije manje od 365 dana. 
Osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna ili Gamaleya u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze tih cjepiva, odnosno od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Oman (službeno Sultanat Oman) je država koja se nalazi u jugozapadnoj Aziji, točnije na južnoj obali Arapskog poluotoka. Graniči s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom. Administrativno je podjeljen na jedanaest pokrajina. Omanu pripada i enklava Musandam, odvojena od ostatka zemlje teritorijom UAE, na južnoj obali Ormuskog prolaza na ulazu u Perzijski zaljev. Oman izlazi na Arapsko more na jugu i istoku. Veći dio teritorije ove države čini pustinja, a planinski vjenci protežu se duž obale sjevernim i južnim djelom zemlje. U skladu s reljefom, vegetacija je pretežno pustinjska i polupustinjska (pustinjsko raslinje, trave..), dok je vegetacija bujnija u onim dlelovima Omana koji su izloženi padavinama kao što je Dofar, te se sreću akacije, oleanderi, kokosove palme. Oman je poznat po naftnim rezervama, pa je u skladu s tim privreda države ovisna o izvozu sirove nafte. Razvijena je i poljoprivreda.  

Površina zemlje: 309500 km2              
Broj stanovnika: oko 4 miljuna      
Glavni grad: Muscat         
Vladavina: sultan Kabus ibn Said el Said     
Nacionalnost: veći dio stanovništva je omanske nacionalnosti, dok ostalo stanovništvo čine Azijati, stanovnici drugih arapskih zemlja, SAD i Europe         
Službeni jezik: arapski      
Vjeroispovjest: islam (dominantna je vjerska struja ibadizam)                

2. VIZA

Za državljane Republike Hrvatske neophodna je viza za posjetu i boravak u Omanu. Dokumentacija koja je neophodna je sljedeća:

  • putovnica (koja vrijedii 6 mjeseci nakon planiranog povratka iz Omana)
  • jedna fotografija na bijeloj pozadini u elektronskom obliku (veličine fotografije za putovnicu – 4cm x 6cm)
  • sken prve strane putovnice u boji u elektronskom obliku

Trajanje vize: 30 dana

Način viziranja: online

Cijena: cca 50 $ (završna cijena se šalje naknadno)

Način plaćanja: kartica
Viza se dobiva online  na stranici: https://evisa.rop.gov.om/
Video tutorial kako se registrirati na stranici (registracija obvezna): https://www.youtube.com/watch?v=7DrvvleavQc&feature=youtu.be&rel=0
Video tutorial kako napraviti turističku e-vizu: https://www.youtube.com/watch?v=WzvWNAq9Sjk&feature=youtu.be&rel=0

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC +4, što znači da je 3 sata unaprijed u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA

Klima je pustinjsko – tropska. U unutrašnjem pustinjskom djelu je vrela i suha s velikim dnevnim temperaturnim amplitudama, dok se u priobalnim krajevima vlažnost povećava, ali temperature ostaju visoke. Tijekom proljeća i ljeta puše topao i jak vjetar šamal. Maksimalne dnevne temperature ljeti dostižu i 40 °C, dok su zime nešto hladnije. Proljeće i jesen su najugodniji s temperaturama između 25 -35 °C.

5. HRANA I PIĆE

Omanska kuhinja je pod utjecajem arapske, perzijske, indijske, azijske, mediteranske i afričke kuhinje, što odražava poziciju Omana kao ogromne trgovačke imperije na raskrižju tradicionalnih trgovačkih puteva. Jela se često zasnivaju na piletini, ribi i janjetini, kao i na riži koja je najčešći prilog glavnom jelu. Većina omanskih jela sadrži bogatu mješavinu začina, bilja i marinada. Juhe su također česte i obično se prave od piletine, janjetine i povrća (npr. dimljeni patlidžan). Glavni obrok se obično jede sredinom dana, a večera je lakša.

6. ZDRAVLJE Cijepljenje nije obvezno. Naši putnici individualno odlučuju da li se žele cijepiti ili ne. Najbolje je nazvati HZJZ i provjeriti. Poželjno je ponijeti ljekove za trbuh (probiotike), coldrex ili neke ljekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Neki ljekovi koji su dostupni u Hrvatskoj mogu biti zabranjene supstance u Omanu. Ukoliko putujete u Oman s ljekovima, potrebno je posjedovati kopiju recepta. Dodatne informacije u vezi unosa ljekova mogu se naći na sajtu Ministarstva zdravlja Omana. Nije preporučljivo piti vodu iz slavine. Mineralna voda se obično konzumira u hotelima i restoranima, a može se kupiti u većini trgovina, benzinskim pumpama i supermarketima. Neophodno je sa sobom ponijeti i kremu za sučanje. Korisni broj telefona za hitne pozive: 9999 

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obvezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Allianz osiguranje, za cijenu/osiguranu sumu/broj dana, nazovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Oman je izuzetno sigurna zemlja. I pored toga što je stopa kriminala relativno niska, savetujemo oprez u nekim delovima prestonice. Potrebno je izbegavati korišćenje kamera i dvogleda u blizini vojnih stanica, vladinih zgrada i zračne luke. Preporuka je da ne fotografirate ljude bez pitanja, jer time rizikujete da izazovete veliku uvredu, posebno ako fotografirate dame bez dozvole. Zbog psovanja, gestova nepoštovanja ili naklonosti na javnim mjestima, moguća je reakcija lokalne policije. Kazne za trgovinu, krijumčarenje i posjedovanje čak i vrlo male količine droge su izuzetno visoke (u nekim slučajevima kažnjivo smrću). U Omanu ne postoji razlika između tzv. lake i teške droge - kažnjavaju se istim kaznama. Alkohol prodaju ovlašteni hoteli i restorani. Ispijanje alkoholnih pića u javnosti i pijanstvo na javnom mjestu je nelegalno. Pušenje nije dozvoljeno u kafićima, restoranima, barovima, tržnim centrima, uredima i drugim javnim prostorima - iako je to obično dozvoljeno na otvorenim terasama barova i restorana.              

9. ODJEĆA

Preporučuje se poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose skromnu odjeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno. S obzirom na visoke temperature, preporučljiva je lagana pamučna ili lanena odjeća.

10. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta je Omanski rijal. Novac se lako razmjenjuje u bankama, mjenjačnicama i većim hotelima.

1 €= 0.43 OMR ; 1 USD = 0.38 OMR8/

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Kreditne kartica kao što su American Express, Visa MasterCard i Diners club je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže rade na teritoriji Omana. WiFi imate u smještajima i restoranima, tako da ćete i na taj način moći održavati kontakt s obitelji i prijateljima.

Internet domen: .om
Pozivni broj:  +968

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas (standardni napon 240 V, a frekvencija 50 Hz), ali je potreban strujni adapter za utičnice tipa G.

14. SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, srebrni unikatni nakit, kavu, keramiku, omanski bodež, tamjan (frankincense)...

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj