Oman

Oman

Oman je arapski dragulj smješten na samom početku Perzijskog zaljeva. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti, prirodnim bogatstvima, šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i povijesnim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tijekom godine. Omanska obala se prostire na preko 1300 km, a sama zemlja graniči s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jemenom i Saudijskom Arabijom. Turizam u Omanu gotovo da nije postojao sve do 1970., kada je na vlast došao novi sultan Qaboos bin Said. Novi vladar, iako autoritaran, zaslužan je za modernizaciju, koju lokalci masovno nazivaju renesansa. Oman je uspio uspostaviti mir u zemlji, sustignuti svoje bogatije susjede, asfaltira puteve i stvoriti uvjete za prihvat turista kojima će prezentirati svoje bogato nasljeđe.

Smješten na uskom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Maskat proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaljeva. Gradsku panoramu ukrašavaju predivni zlatni minareti džamija, utvrde i kule i lijepa linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jednu veliku utvrdu uklesanu u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Muttrah gdje se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruwi, poznatiji kao ,,mala Indija’’, gdje su načičkane brojne trgovine i trgovački centri.   

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Oman

Informacije vezane za COVID-19

Trenutno nema aktualnih Covid mjera.

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Oman (službeno Sultanat Oman) je država koja se nalazi u jugozapadnoj Aziji, točnije na južnoj obali Arapskog poluotoka. Graniči s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom. Administrativno je podjeljen na jedanaest pokrajina. Omanu pripada i enklava Musandam, odvojena od ostatka zemlje teritorijom UAE, na južnoj obali Ormuskog prolaza na ulazu u Perzijski zaljev. Oman izlazi na Arapsko more na jugu i istoku. Veći dio teritorije ove države čini pustinja, a planinski vjenci protežu se duž obale sjevernim i južnim djelom zemlje. U skladu s reljefom, vegetacija je pretežno pustinjska i polupustinjska (pustinjsko raslinje, trave..), dok je vegetacija bujnija u onim dlelovima Omana koji su izloženi padavinama kao što je Dofar, te se sreću akacije, oleanderi, kokosove palme. Oman je poznat po naftnim rezervama, pa je u skladu s tim privreda države ovisna o izvozu sirove nafte. Razvijena je i poljoprivreda.  

Površina zemlje: 309500 km2              
Broj stanovnika: oko 4 miljuna      
Glavni grad: Muscat         
Vladavina: sultan Kabus ibn Said el Said     
Nacionalnost: veći dio stanovništva je omanske nacionalnosti, dok ostalo stanovništvo čine Azijati, stanovnici drugih arapskih zemlja, SAD i Europe         
Službeni jezik: arapski      
Vjeroispovjest: islam (dominantna je vjerska struja ibadizam)                

2. VIZA

U skladu s nacionalnim naporima za promicanje i olakšavanje usluga za turiste koji posjećuju Oman, državljani 103 zemlje su izuzeti od ulaznih viza za boravak do 14 dana. Hrvatska se nalazi na navedenom popisu izuzeća.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC +4, što znači da je 3 sata unaprijed u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA

Klima je pustinjsko – tropska. U unutrašnjem pustinjskom djelu je vrela i suha s velikim dnevnim temperaturnim amplitudama, dok se u priobalnim krajevima vlažnost povećava, ali temperature ostaju visoke. Tijekom proljeća i ljeta puše topao i jak vjetar šamal. Maksimalne dnevne temperature ljeti dostižu i 40 °C, dok su zime nešto hladnije. Proljeće i jesen su najugodniji s temperaturama između 25 -35 °C.

5. HRANA I PIĆE

Omanska kuhinja je pod utjecajem arapske, perzijske, indijske, azijske, mediteranske i afričke kuhinje, što odražava poziciju Omana kao ogromne trgovačke imperije na raskrižju tradicionalnih trgovačkih puteva. Jela se često zasnivaju na piletini, ribi i janjetini, kao i na riži koja je najčešći prilog glavnom jelu. Većina omanskih jela sadrži bogatu mješavinu začina, bilja i marinada. Juhe su također česte i obično se prave od piletine, janjetine i povrća (npr. dimljeni patlidžan). Glavni obrok se obično jede sredinom dana, a večera je lakša.

6. ZDRAVLJE Cijepljenje nije obvezno. Naši putnici individualno odlučuju da li se žele cijepiti ili ne. Najbolje je nazvati HZJZ i provjeriti. Poželjno je ponijeti ljekove za trbuh (probiotike), coldrex ili neke ljekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Neki ljekovi koji su dostupni u Hrvatskoj mogu biti zabranjene supstance u Omanu. Ukoliko putujete u Oman s ljekovima, potrebno je posjedovati kopiju recepta. Dodatne informacije u vezi unosa ljekova mogu se naći na sajtu Ministarstva zdravlja Omana. Nije preporučljivo piti vodu iz slavine. Mineralna voda se obično konzumira u hotelima i restoranima, a može se kupiti u većini trgovina, benzinskim pumpama i supermarketima. Neophodno je sa sobom ponijeti i kremu za sučanje. Korisni broj telefona za hitne pozive: 9999 

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obvezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Allianz osiguranje, za cijenu/osiguranu sumu/broj dana, nazovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Oman je izuzetno sigurna zemlja. I pored toga što je stopa kriminala relativno niska, savetujemo oprez u nekim delovima prestonice. Potrebno je izbegavati korišćenje kamera i dvogleda u blizini vojnih stanica, vladinih zgrada i zračne luke. Preporuka je da ne fotografirate ljude bez pitanja, jer time rizikujete da izazovete veliku uvredu, posebno ako fotografirate dame bez dozvole. Zbog psovanja, gestova nepoštovanja ili naklonosti na javnim mjestima, moguća je reakcija lokalne policije. Kazne za trgovinu, krijumčarenje i posjedovanje čak i vrlo male količine droge su izuzetno visoke (u nekim slučajevima kažnjivo smrću). U Omanu ne postoji razlika između tzv. lake i teške droge - kažnjavaju se istim kaznama. Alkohol prodaju ovlašteni hoteli i restorani. Ispijanje alkoholnih pića u javnosti i pijanstvo na javnom mjestu je nelegalno. Pušenje nije dozvoljeno u kafićima, restoranima, barovima, tržnim centrima, uredima i drugim javnim prostorima - iako je to obično dozvoljeno na otvorenim terasama barova i restorana.              

9. ODJEĆA

Preporučuje se poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose skromnu odjeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno. S obzirom na visoke temperature, preporučljiva je lagana pamučna ili lanena odjeća.

10. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta je Omanski rijal. Novac se lako razmjenjuje u bankama, mjenjačnicama i većim hotelima.

1 €= 0.43 OMR ; 1 USD = 0.38 OMR8/

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Kreditne kartica kao što su American Express, Visa MasterCard i Diners club je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže rade na teritoriji Omana. WiFi imate u smještajima i restoranima, tako da ćete i na taj način moći održavati kontakt s obitelji i prijateljima.

Internet domen: .om
Pozivni broj:  +968

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas (standardni napon 240 V, a frekvencija 50 Hz), ali je potreban strujni adapter za utičnice tipa G.

14. SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, srebrni unikatni nakit, kavu, keramiku, omanski bodež, tamjan (frankincense)...