Jordan putovanja

Jordan - kraljevina na Bliskom Istoku, zemlja u kojoj se nalazi najnevjerojatnije čudo antičkog svijeta, jedinstvena Petra, grad u kamenu. Glavni grad Jordana je Amman, za njega govore da je najliberalniji grad u arapskom svijetu. Putovanje u Jordan je putovanje u jedinu zemlju na bliskoistočnom području koja nema naftu! Veliki broj biblijskih mjesta nalaze se ovdje, među kojima su i gradovi poput Sodome i Gomore. Čeka vas planina Nebo i nevjerojatan pogled na dolinu i Mrtvo more, a po predaji Mojsije se baš tu popeo da bi vidio Obećanu Zemlju. Mrtvo more - kupanje u jezeru u kojem je koncentracija soli u vodi najviša na svijetu, a upravo zbog saliniteta ovdje je nemoguće potonuti! Oduševit će vas gradić Wadi Musa, poznat kao „Mojsijeva dolina“, kao i fascinantna Petra, jedno od najneobičnijih mjesta na svijetu. Ne propušta se ni nestvarna Wadi Rum pustinja, koju zovu „Dolina Mjeseca“.  

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Jordan

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Bliskoistočna zemlja nevjerojatne i burne povijesti i potpuno otvorenih i srdačnih ljudi. Graniči se sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom i Izraelom. Pustinje, rijeke, planine pružaju se duž čitave zemlje, a u samom središtu nalazi se i grad u kamenu – Petra, lokalitet zaštićen od strane UNESCO-a. Na teritoriji ove zemlje nalazi se i najslanije jezero na svijetu – Mrtvo more.
Glavni grad: Aman
Površina: 89.342 km²
Broj stanovnika: 10.2 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Arapi 98%, ostali 2%
Jezik: arapski i engleski
Vjeroispovijest: muslimani 97%, kršćani 2%, ostali (budisti, hinduisti, židovi) 1%
Neovisnost: 1946. godina

2. VIZA
Viza za ulazak u Jordan pribavlja se prilikom slijetanja u zračnu luku u Ammanu i košta 40 Jod (oko 56 $). Ponesite obavezno i dvije fotografije, ne starije od 6 mjeseci, na bijeloj pozadini, dimenzija 3,5×4,5 cm.

3. VREMENSKA ZONA
 GMT +3

4. KLIMA
Klima u Jordanu je tipična pustinjska s visokim dnevnim temperaturama i niskim noćnim. Temperature tijekom dana se kreću između 20 i 32˚C, dok noću mogu pasti na 10-ak stupnjeva, tako da imajte to u vidu prilikom pakiranja.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski istok, npr. jela slična falafelu, humusu i sl. Tu su i slatkiši sa slatkim sirom, baklave... Obavezno probajte čaj i kavu. Alkohol je poprilično skup. Također u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo alkohola obično nema u ponudi. Voće perite flaširanom vodom ili očistite/ogulite. Cijene hrane su pristupačne, što nije slučaj s alkoholnim pićima.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Jordana, zakonski nije obavezno cijepljenje, ali se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponesite lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sunčanje.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate putno zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju Vaše lične stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u sjeverne dijelove Jordana, pogranične dijelove prema Siriji i Izraelu. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije.

9. ODJEĆA
Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Kratke hlače i suknje iznad koljena, kao i gola ramena i topovi s dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posjete vjerskih objekata. Pristojnije oblačenje koje vrijedi za vjerske objekte vrijedi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte pristojniju garderobu, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladi, ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje Petre kao i maramu (za pripadnice ženskog spola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posjete vjerskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

10. LOKALNA VALUTA
Jordanski dinar 1 EUR = 0.88 JOD; 1 USD = 0.71 JOD
Za potrošnju u Jordanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje, ali se nemojte oslanjati na njih. Kartice ne možete uvijek koristiti i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se savjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade na teritoriju Jordana. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju Wi-Fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi posebni adapteri za utičnice.

13. SUVENIRI
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine beduina, začine, čajeve, kavu, keramiku, proizvode s Mrtvog mora, marame... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge prirodne predmete.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj