Maroko

Maroko

Maroko čine pješčane plaže Atlantika, pustinja Sahara i snijegom prekriveni vrhovi planine Atlas. Putovanje u Maroko odvesti će vas u Marakech - bezbrojne tržnice, džamija Kutubija, Jemaa el Fna – najveći trg u sjevernoj Africi i brojne druge znamenitosti. Na prepunim bazarima svatko će pronaći i ispregovarati nešto za sebe: začini, slatkiši, marame, torbe, rukotvorine, nakit i umjetnine, brbljavi trgovci, fotografiranje s egzotičnim životinjama. Putovanje u Rabat – današnju prijestolnicu u kojoj se nalazi Kraljevska palača i impresivni Mauzolej Muhameda V. Čuvena Casablanca – „Bijeli grad“ i ekonomsko središte zemlje u kojem dominira francuska arhitektura. Stara prijestolnica Fes, grad s dvije medine i najdužom pješačkom zonom na svijetu, središte islamske duhovnosti i znanosti. Poseban doživljaj predstavljaju slapovi Ouzoud koji se ubrajaju među najviše u cijeloj Africi. Bujna vegetacija i životinjski svijet u okolici slapova zaustavljaju dah, a najhrabriji će se i okupati u njihovoj hladnoj vodi.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Maroko

Nema Covid mjera za ulazak u Maroko.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Maroko, ili službeno Kraljevina Maroko, je sjevernoafrička zemlja burne povijesti i intenzivnog života. Na zapadu izlazi na Atlantski ocean, a na sjeveru na Sredozemno more. Graniči s Alžirom na istoku, Mauritanijom na jugu. Maroko je pod svoju kontrolu stavio Zapadnu Saharu, čiji najveći dio teritorija drži još od 1975. godine. Živo primorje bujne vegetacije, pustinje, kao i nekoliko planinskih vijenaca čine geografske karakteristike ove zemlje. Maroko je zemlja prelijepih gradova, islamske arhitekture, ali i vrlo ukusne hrane.
Površina zemlje: 446.550 km2, 57. po veličini na svijetu
Broj stanovnika: 33,28 milijuna stanovnika
Glavni grad: Rabat (1,2 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: muslimani suniti
Službeni jezici: arapski i francuski
Vjeroispovijest: pretežno muslimanska
Neovisnost: 1956. godine (od Francuske)

2. VIZA
Za ulazak u Maroko i boravak u Maroku do tri mjeseca, državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje šest mjeseci dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje).

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC 0, znači 1 sat unazad u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
U priobalnom dijelu Maroka klima je tipična mediteranska, s bujnom vegetacijom, dok je u unutrašnjosti klima znatno oštrija, sa sušnim ljetima i oštrim zimama. U ljetnim mjesecima temperature znaju biti visoke, kao i vlažnost zraka (do 45 stupnjeva C). Također, povremeno se događa nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padaline.

5. HRANA I PIĆE
U Maroku koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu i govedinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski Istok i islamske zemlje Sjeverne Afrike. Marokanci u svojim obrocima koriste jako puno povrća, pa su tako i njihova tradicionalna jela (Kuskus i Tažin) na bazi mesa, ali s velikom količinom povrća. Obavezno probajte tradicionalni marokanski čaj od mente i kavu. Alkohol je vrlo rijedak u javnoj upotrebi u Maroku i zaista rijetko gdje se može naći. U dućanima se prodaje samo bezalkoholno pivo. Voće operite flaširanom vodom ili ogulite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cjepiva za ulazak u zemlju nisu potrebna. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je savjetovati se s Vašim liječnikom i Zavodom za javno zdravstvo. Ono što svakako preporučamo su lijekovi protiv prehlade, bolova, temperature, probiotici i  lijekovi koje obično nosite sa sobom na putovanje. Također, savjetujemo da nosite sa sobom kremu za sunčanje.

7. OSIGURANJE
Nije obavezno, ali je svakako preporučljivo da ga imate. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući, ili kod nas – Allianz osiguranje. Ukoliko se odlučite uplatiti osiguranje u agenciji, potrebno ga je uplatiti do nekoliko dana prije početka putovanja, a policu ćete dobiti putem maila.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Gradovi i mjesta koja se obilaze na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nije preporučljivo da žene šetaju same, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. Izbjegavati konzumiranje alkohola na javnim mjestima. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

9. ODJEĆA
Suknje iznad koljena, kratke hlače, majice s dubokim dekolteom ili slična garderoba se smatra neprimjerenom i zbog toga postoji mogućnost neprimjerenih komentara lokalnog stanovništva, te ovakav izbor garderobe treba izbjegavati. Dakle, birajte garderobu u skladu s vremenskim prilikama i periodom godine u kojem se putuje. Obavezno ponesite i neku garderobu dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Maroku povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje gradova. Također, savjetuje se nošenje šešira ili kapa, uslijed mogućih velikih vrućina. Preporuča se pristojno ponašanje i poštovanje religijskih objekata.

10. LOKALNA VALUTA
Marokanski dirham (MAD ili DHS): 1 EUR = 11 MAD; 1 USD = 9 MAD
Za potrošnju u Maroku poželjno je imati lokalnu valutu, iako na mnogim mjestima možete platiti i u dolarima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Maroku, iako na mnogim mjestima ne funkcionira plaćanje platnim karticama, zato je preporučljivo nositi sa sobom gotovinu.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Mreže iz Hrvatske imaju ugovor s lokalnim operaterima, tako da roaming u Maroku funkcionira. Internet u Maroku je široko rasprostranjen, ali postoje i restorani, kafići i druga mjesta gdje nema Wi-Fi-a.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi posebni adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučamo tradicionalne rukotvorine od drveta, islamsku keramiku, minijature, začine, čajeve, kavu, pistacije, marame i ešarpe, kao i figurice i magnete sa raznim marokanskim simbolima. Cijene suvenira su jako povoljne, a bakšiš i cjenkanje su dio tradicije, naročito na štandovima u medinama.