Gruzija

Gruzija

Upoznajemo skriveni dragulj Kavkaza, zemlju vrhunskih vina, užurbanih tržnica i veličanstvenih planinskih pejzaža – Gruziju. Krstarimo centralnim, sjevernim i istočnim djelovima zemlje ciljajući udaljene gradove Signagi i Ananuri, prolazeći kroz oblake, stada krava i ovaca, vinograde i voćnjake. Tbilisi, prijestolnica zemlje, mjesto je intenzivnog preplitanja civilizacija i grad koji nikada ne spava. Tragovi osmanske, židovske, ruske imperijalne te sovjetske i suvremene gruzijske kulture i arhitekture su na svakom koraku, čineći zasebne cjeline koje se na nevjerojatan način stapaju u jedno. Uživamo u blagodatima sumpornih kupaonica, blagom okusu autohtonih gruzijskih vina, pikantnosti adžike i jednostavnom savršenstvu čurčele, hačapurija i hinkalija. Gruzija je i jedan od centara ranog kršćanstva: upoznajemo kultove Sv. Nine i Davida Garedže, obilazimo kompleks Garedža - Udabno i samostane u stjeni do kojih hodamo duž granice sa Azerbejdžanom. Posjećujemo drevne prijestolnice Mchetu i Upliscihe, a u Goriju posjećujemo rodnu kuću i muzej J. V. Staljina. U potpunosti se stapamo s Kavkazom kroz razgovore s trgovcima, cjenkanje na lokalnim tržnicama i neumjereno konzumiranje snažno začinjenih gruzijskih gastronomskih specijaliteta i alkoholnih pića. Ugodivši sebi istinskim hedonizmom na više nivoa i duhovno obogaćeni, desetljećima ćemo pamtiti egzotične planinske predjele i ljepote žarkog Tbilisija, želeći da im se obavezno ponovno vratimo.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Gruzija

Informacije vezane za COVID-19:

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 28. 2. 2022. godine za hrvatske su državljane aktualne sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju valjanu EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU-a ili cjepiva za koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu primjenu, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa ako je od cjepiva prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 270 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili antigenski test, propisuje im se obavezna izolacija u trajanju od 7 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili antigenski test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 180 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili antigenski nalaz ne stariji od 180 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva ako je prošlo 14 dana od primitka te doze te ako nije prošlo više od 270 dana od primitka te doze
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP-a na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Gruzija je država u euroazijskoj regiji, te predstavlja europski balkon u Aziji. Ona se nalazi na području geopolitičke regije Kavkaza, na samoj granici između istočne Europe i jugozapadne Azije. Graniči s Rusijom na sjeveru i sjeveroistoku, Turskom i Armenijom na jugu, i Azerbejdžanom na jugoistoku, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Poznata je po svojim prirodnim ljepotama, poput planina Veliki i Mali Kavkaz, vulkanske regije koja je dio Armenske visoravni i Kolhidske nizine koja se nalazi između njih.
Površina zemlje: 69.700km2
Broj stanovnika: 3.7 milijuna stanovnika
Glavni grad: Tbilisi (1.2 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: Gruzijci (preko 85%, a nacionalne manjine su: Azeri, Armeni i Rusi)
Službeni jezici: gruzijski
Vjera: pravoslavlje
Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA
Za Republiku Gruziju hrvatskim državljanima nije potrebna viza.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Klimu u regiji umnogome određuje planina Kavkaz. Istočni dio zemlje pripada kontinentalnoj klimi, dok je na zapadu osjetno toplije. Nadmorska visina također igra ulogu u određivanju klime određenog područja, te je tako svugdje iznad 1500m temperatura dosta hladnija.

5. HRANA I PIĆE
Gruzijska kuhinja je jedinstvena, jer predstavlja spoj bliskoistočnih kulinarskih tradicija s europskim. Hačapuri je kruh punjen sirom i predstavlja ozbiljan zalogaj za svakoga. U zavisnosti od regije dodaju mu i druge ukusne sastojke. Mčadi su gruzijski kukuruzni muffini. Hinkali su knedle u kojima često prevladava opojni kumin. Churchkhela je omiljena poslastica Gruzije. Kupuje se na tržnici, a u pitanju je slatkiš u obliku duguljaste svijeće. Možete je jesti ušećerenu s orasima, lješnicima, bademima, suhim grožđem itd. Od pića treba svakako probati cijeđeni sok od nara na ulici i brojna vina.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Što se tiče cjepiva, najbolje je da se posavjetujete sa svojim doktorom, ali po našem iskustvu, nema potrebe za cijepljenjem. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lijekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.
Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali ga je potrebno dobro oprati.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji - ALLIANZ osiguranje, za cijenu pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Tbilisi je jedan od turistički najsigurnijih gradova u Europi. U samoj Gruziji vidljivo je obavezno prisustvo policije u svakom većem turističkom mjestu.
Magistralni putevi su dobri, ali su dionice u planinskim predjelima u lošijem stanju.

9. ODJEĆA
U razdoblju kada mi idemo u Gruziju očekujemo temperaturu oko 15-20 °C. Treba spakirati uglavnom dosta majica i vesta. Udobne tenisice za šetnju su obavezne. Budući da su polasci uvijek na jesen ili proljeće bilo bi dobro uvijek kod sebe imati kišobran ili kabanicu. S druge strane tople jakne neće biti potrebne. Sve u svemu, uvijek se preporučuje slojevito oblačenje.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta u Gruzija naziva se gruzijski lari (GEL). 1EUR = 2.9 GEL.  Novac je sigurno mijenjati u svim mjenjačnicama i preporučljivo je ponijeti eure.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Sistem bankomata i kartica postoji u Gruziji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcioniraju normalno u Gruziji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice. Također, internet kafića ima svugdje, a wi-fi imate u smještajima.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.