Gruzija putovanja

Upoznajemo skriveni dragulj Kavkaza, zemlju vrhunskih vina, užurbanih tržnica i veličanstvenih planinskih pejzaža – Gruziju. Krstarimo centralnim, sjevernim i istočnim djelovima zemlje ciljajući udaljene gradove Signagi i Ananuri, prolazeći kroz oblake, stada krava i ovaca, vinograde i voćnjake. Tbilisi, prijestolnica zemlje, mjesto je intenzivnog preplitanja civilizacija i grad koji nikada ne spava. Tragovi osmanske, židovske, ruske imperijalne te sovjetske i suvremene gruzijske kulture i arhitekture su na svakom koraku, čineći zasebne cjeline koje se na nevjerojatan način stapaju u jedno. Uživamo u blagodatima sumpornih kupaonica, blagom okusu autohtonih gruzijskih vina, pikantnosti adžike i jednostavnom savršenstvu čurčele, hačapurija i hinkalija. Gruzija je i jedan od centara ranog kršćanstva: upoznajemo kultove Sv. Nine i Davida Garedže, obilazimo kompleks Garedža - Udabno i samostane u stjeni do kojih hodamo duž granice sa Azerbejdžanom. Posjećujemo drevne prijestolnice Mchetu i Upliscihe, a u Goriju posjećujemo rodnu kuću i muzej J. V. Staljina. U potpunosti se stapamo s Kavkazom kroz razgovore s trgovcima, cjenkanje na lokalnim tržnicama i neumjereno konzumiranje snažno začinjenih gruzijskih gastronomskih specijaliteta i alkoholnih pića. Ugodivši sebi istinskim hedonizmom na više nivoa i duhovno obogaćeni, desetljećima ćemo pamtiti egzotične planinske predjele i ljepote žarkog Tbilisija, želeći da im se obavezno ponovno vratimo.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Gruzija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Gruzija je država u euroazijskoj regiji, te predstavlja europski balkon u Aziji. Ona se nalazi na području geopolitičke regije Kavkaza, na samoj granici između istočne Europe i jugozapadne Azije. Graniči s Rusijom na sjeveru i sjeveroistoku, Turskom i Armenijom na jugu, i Azerbejdžanom na jugoistoku, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Poznata je po svojim prirodnim ljepotama, poput planina Veliki i Mali Kavkaz, vulkanske regije koja je dio Armenske visoravni i Kolhidske nizine koja se nalazi između njih.
Površina zemlje: 69.700km2
Broj stanovnika: 3.7 milijuna stanovnika
Glavni grad: Tbilisi (1.2 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: Gruzijci (preko 85%, a nacionalne manjine su: Azeri, Armeni i Rusi)
Službeni jezici: gruzijski
Vjera: pravoslavlje
Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA
Za Republiku Gruziju hrvatskim državljanima nije potrebna viza.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Klimu u regiji umnogome određuje planina Kavkaz. Istočni dio zemlje pripada kontinentalnoj klimi, dok je na zapadu osjetno toplije. Nadmorska visina također igra ulogu u određivanju klime određenog područja, te je tako svugdje iznad 1500m temperatura dosta hladnija.

5. HRANA I PIĆE
Gruzijska kuhinja je jedinstvena, jer predstavlja spoj bliskoistočnih kulinarskih tradicija s europskim. Hačapuri je kruh punjen sirom i predstavlja ozbiljan zalogaj za svakoga. U zavisnosti od regije dodaju mu i druge ukusne sastojke. Mčadi su gruzijski kukuruzni muffini. Hinkali su knedle u kojima često prevladava opojni kumin. Churchkhela je omiljena poslastica Gruzije. Kupuje se na tržnici, a u pitanju je slatkiš u obliku duguljaste svijeće. Možete je jesti ušećerenu s orasima, lješnicima, bademima, suhim grožđem itd. Od pića treba svakako probati cijeđeni sok od nara na ulici i brojna vina.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Što se tiče cjepiva, najbolje je da se posavjetujete sa svojim doktorom, ali po našem iskustvu, nema potrebe za cijepljenjem. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lijekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.
Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali ga je potrebno dobro oprati.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji - ALLIANZ osiguranje, za cijenu pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Tbilisi je jedan od turistički najsigurnijih gradova u Europi. U samoj Gruziji vidljivo je obavezno prisustvo policije u svakom većem turističkom mjestu.
Magistralni putevi su dobri, ali su dionice u planinskim predjelima u lošijem stanju.

9. ODJEĆA
U razdoblju kada mi idemo u Gruziju očekujemo temperaturu oko 15-20 °C. Treba spakirati uglavnom dosta majica i vesta. Udobne tenisice za šetnju su obavezne. Budući da su polasci uvijek na jesen ili proljeće bilo bi dobro uvijek kod sebe imati kišobran ili kabanicu. S druge strane tople jakne neće biti potrebne. Sve u svemu, uvijek se preporučuje slojevito oblačenje.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta u Gruzija naziva se gruzijski lari (GEL). 1EUR = 2.9 GEL.  Novac je sigurno mijenjati u svim mjenjačnicama i preporučljivo je ponijeti eure.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Sistem bankomata i kartica postoji u Gruziji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcioniraju normalno u Gruziji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice. Također, internet kafića ima svugdje, a wi-fi imate u smještajima.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj