Uzbekistan

Uzbekistan

Put svile vodi nas na putovanje u magičnu zemlju Uzbekistan. Nekada dio Perzijskog carstva, kasnije pokoren od strane Aleksandra Makedonskog, a zatim dio Sovjetskog Saveza, dok je danas samostalna država. Uzbekistan je poznat po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korijene iz Aleksandrovog doba. Najpopularnija jela su pilav, laghman (tjestenine-rezanci s mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krumpirom ili bundevom), shurpa (juha), manti (knedle s mesom ili krumpirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashlik (kebab)... Većinsko islamsko stanovništvo uz kršćane je stvorilo nevjerojatnu mješavinu kultura koja se ogleda u svim aspektima svakodnevnog života, od arhitekture, preko odjeće, hrane, mirisa, okusa, glazbe i običaja. Šetnja sokacima i bazarima pravi je doživljaj, nasmijani ljudi, brkati Uzbeci, štandovi na kojima vas čekaju  tkanine, keramika, svila, vina, tepisi... Oduševit će vas putovanje u Samarkand ili u glavni grad Uzbekistana, Taškent, baš kao i plave keramičke pločice koje krase džamije, a smatraju se jednima od najljepših na svijetu.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Uzbekistan

Informacije vezane za COVID-19

Putnici moraju imati potvrdu o cijepljenju kojom se potvrđuje da su u potpunosti procijepljeni ili negativan PCR test s QR kodom koji je izdan najkasnije 72 sata prije dolaska. U protivnom, bit će podvrgnuti antigenskom testiranju po dolasku. 
Ova se mjera ne odnosi na putnike mlađe od 12 godina, kao niti na putnike koji posjeduju potvrdu o imunitetu izdanu u Mađarskoj. 

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Zanimljiva zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate povijesti. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerojatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.
Glavni grad: Taškent
Površina: 447,400km²
Broj stanovnika: oko 30 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%
Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.
Vjeroispovjest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%
Nezavisnost: 1991. godina

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske potrebna nije potrebna viza za ulazak na teritorij Uzbekistana do 30 dana. 

3. VREMENSKA ZONA
GMT +5

4. KLIMA
Najbolje vrijeme za posjetu je od ožujak do srpanj i od rujna do listopada. Ljeti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne a krajem listopada očekuju se temperature oko 10C. Tijkom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snjeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalana ishrana obuhvaća jela kao što su rižoto, laghman (tjestenine-nudle s mesom i povrćem), samsa (tjesto punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (juha), manti (knedle s mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab),kruhovi...

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Uzbekistana, zakonski nije potrebno da primate cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od ljekova sa sobom ponijeti ljekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, ljekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno ljekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Možete ga uzeti i kod nas u agenciji – Allianz osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Sigurnosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite uslikati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

9. ODJEĆA
Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona, ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili šiltericu. Osim garderobe koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, gornji dio trenirke ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom pojsete vjerskim objektima, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven, kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte posjetitelji se moraju izuti.

10. LOKALNA VALUTA
Sum UZS – 1 EUR=12.342 UZS (na dan 18. 1. 2022. g.)
Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se posavjetujte sa svojom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira se preporuča tradicionalna odjeća i materijali, keramika, svila, vina, tepisi, vezeni predmeti...