Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja! Krećemo na put otvorenog uma i čistih misli prema novom i nepoznatom. Pjongjang – glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) administrativni je, kulturni i povijesni centar Sjeverne Koreje. Njegovo ime na korejskom jeziku znači ''široka zemlja''. Prema legendi, osnovan je 2334. godine prije nove ere pod imenom Wanggŏmsŏng te je bio prijestolnica starokorejske države Gojoseon. Pjongjangom su nakon toga vladale dinastija Han, Koger, razna korejska plemena te Japan. Funkciju grada preuzeo je 1945. godine, kada je potpao pod okrilje Sovjetskog Saveza. Tijekom Korejskog rata, grad je jedno vrijeme bio pod kontrolom juga, a pretrpio je veliku štetu od bombardiranja. Obilazimo Trijumfalni slavoluk, Memorijalnu palaču Kumsusan, Memorijalno groblje revolucionara, USS Pueblo te Međunarodni muzej prijateljstva.

 

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Sjeverna Koreja

SJEVERNA KOREJA

 • Prilikom slijetanja u zračnu luku fotografiranje nije dopušteno sve do prolaska carine
 • Ne smijete sami šetati i putovati teritorijem Sjeverne Koreje. Ako se želite kretati određenom rutom molimo vas da upitate lokalnog vodiča zaduženog za vašu grupu da vas prati u svakom trenutku.
 • Sjevernu Koreju tijekom svog boravka u toj zemlji ne nazivajte tako, već ISKLJUČIVO Demokratskom Republikom Korejom (DRK). Smatra se da cijeli otok pripada Demokratskoj Republici Koreji i uvredljivo je dijeliti zemlju na sjevernu i južnu.
 • Lideri zemlje poštuju se u svakom trenutku i na cijelom teritoriju zemlje. Molimo vas da ih ne kritizirate, kao niti režim i samu državu. Iskazujte poštovanje ispred lokalnih spomenika te prilikom obilaska grada, posebno kod Memorijalne palače Kumsusan (morat ćete se pokloniti zajedno s vašim vodičem).
 • Povijest, politika i osjetljive teme – Neki informacije o Demokratskoj Republici Koreji razlikuju se od onih koje smo naučili slušati. Izbjegavajte razgovore  o osjetljivim temama te poštujte svaku vodičevu riječ. Ukoliko vas vodič ili lokalac upitaju što ste znali o zemlji prije dolaska u nju, kao i vaše konkretne utiske sada kada ste u njoj, imate slobodu odgovoriti na takva pitanja, ali IZBJEGAVAJTE kritiku režima.
 • Putnici u svakom trenutku moraju poštovati zemlju i režim u kojem se nalaze. Ne unosite nikakve vjerske simbole, korejski materijala, knjige i turističke vodiča prilikom dolaska u zemlju. Molimo putnike da sa sobom NE NOSE nikakav vid informacija o Sjevernoj ili Južnoj Koreji, uključujući i vlastite slike s putovanja. Ne nosite nikakve simbole SAD-a ili južnokorejske zastave. Ne unosite u zemlju nikakve fotografije vođa, kipova ili portreta koje možete pronaći na internetu.
 • Sve što se vezuje za socijalizam kao i negativni komentari o DRK-u su zabranjeni. Ako kojim slučajem ponesete takav materijal, ostavite ga u ormarićima na drugom katu zračne luke.
 • Fotografiranje – lokalni vodič će vam reći kada NE SMIJETE fotografirati. UVIJEK prvo pitajte vodiča smijete li fotografirati određeni spomenik, ljude i trenutke. Ako u početku prije svake fotografije upitate vodiča je li fotografiranje dopušteno, to će kasnije smanjiti tenziju te će biti popustljiviji tijekom putovanja. Nemojte si dopustiti da vas uhvate zbog nedopuštenog fotografiranja, time ćete izgubiti njihovo povjerenje te će uslijediti određene sankcije. Ne smijete fotografirati vojne punktove prilikom odlaska prema DMZ-u (demilitarizirana zona), u samoj zoni fotografiranje je dopušteno. NIJE dopušteno fotografiranje u vlaku prema Pekingu, kao ni fotografiranje vojnog osoblja i oklopnih vozila na ulicama. Moguće je fotografiranje ljudi na ulicama, ali molimo vas da prvo provjerite s vodičem i samim ljudima je li to u redu. Ako želite fotografirati iz autobusa prilikom obilaska zemlje molimo vas da opet provjerite s vodičem je li to moguće. Važno je naglasiti da će se sve fotografije PROVJERAVATI te će one nedopuštene biti brisane istoga trenutka. Ako ste fotografirali ili snimili nešto što niste smjeli, osim brisanja materijala, vaš će lokalni vodič dobiti ukor te će biti podvrgnut određenim sankcijama. Stoga vas molimo da ne činite ništa što bi ugrozilo vaše putovanje.
 • Prilikom fotografiranja spomenika i portreta, nemojte se oslanjati na njih i pokazivati bilo kakvo nepoštivanje. Naginjanje i izvijanje glave nije dopušteno. Ne smijete savijati fotografije vođa kao ni novina u kojima se nalaze njihove fotografije, nemojte ih narušavati kemijskom olovkom ni polijevati bilo čime, kao niti odlagati bilo kakve predmete na novine.
 • Što možete ponijeti: fotoaparati su u redu, ali bez profesionalne opreme i dodatnih objektiva. Pošaljite nam link opreme ako niste sigurni hoće li se smjeti unijeti i koristiti u zemlji. Vodiči i lokalci uživaju u vašim fotografijama s putovanja po svijetu, posebno iz zemlje iz koje dolazite, tako da ćete biti atrakcija. Prijenosna računala i iPodi smiju se unijeti u zemlju, ali imajte u vidu to da nećete imati pristup interentu, stoga vam preporučamo da ih ne nosite na put. Svi elektronski uređaji bit će detaljno pregledani prilikom ulaska i izlaska iz zemlje. Mobiteli se mogu unijeti i koristiti ali morat ćete kupiti Koryo link sim-karticu prilikom ulaska u zemlju ako telefon želite koristiti za pozive. Sve s eksternim GPS-sustavom ne snije se nositi u državi, ali pametni telefoni smiju se unijeti ako imaju GPS-sustav.
 • Dress code – Prilikom obilaska Palače Kumsusan muškarci moraju nositi košulju i kravatu jer je ovo jedno od najsvetijih mjesta u Demokratskoj Republici Koreji. Žene moraju nositi polu-formalnu odjeću (smart casual). NE SMIJETE nositi traperice, kratke hlačice, bermude, trenirku, japanke i slično. Žvakanje žvakaće gume također nije dopušteno. Ne nosite cipele s metalnim vrhovima ili štikle. Prilikom posjeta ostalim lokacijama ne smijete nositi japanke niti kratke hlačice. Osim toga, možete nositi odjeću u kojoj se osjećate udobno. Ali, svakako provjerite s lokalnim vodičem je li određena odjeća prilikom posjeta uvredljiva.
 • Napojnice – preporučamo da svaki putnik da minimum od 45 eura u totalu na kraju putovanja, ali slobodno možete dati i više s obzirom na to da je napojnica namijenjena i za vodiča i za vozača. Napojnica je jako bitna za lokalno stanovništvo jer predstavlja stupanj zadovoljstva putnika za pružene usluge. Ako se nalazite na privatnoj turi od 4 ili manje osoba preporučamo da svaki putnik da minimum 7 do 10 eura po svakoj noći boravka. Ako ostajete 4 noći preporučamo da svaki putnik da od 30 do 40 eura na kraju putovanja. Molimo vas da bakšiš date u odvojenim bijelim kovertama diskretno vozaču i vodiču na samom kraju putovanja.
 • Pokloni – preporučamo da poklonite nešto vozaču i vodiču prilikom dolaska u hotel jer će to uspostaviti specijalnu vezu tijekom putovanja. Suveniri iz zemlje iz koje dolazite će biti sasvim dovoljni, ili eventualno možete kupiti nešto u samom hotelu u kojem ste smješteni. Muškarci uglavnom vole duhan (paket od 10 kutija je od 7–15 eura), žene vole kreme (oko 5 eura). Vojnici u demilitariziranoj zoni prihvaćaju cigarete.
 • Molimo vas da ne idete iza vojnika koji se nalaze na straži na vratima prema Južnoj Koreji u DMZ-u.
 • Međunarodne kreditne kartice nisu funkcionalne niti u cijeloj zemlji ima bankomata. Ako želite kupiti suvenire, grickalice i slično, molimo vas da ponesete novac sa sobom na putovanje. Prihvaćaju se euri i kineski RMB. Nosite sa sobom sitniji novac jer se veće novčanice neće prihvatiti. Potrgan je novac neupotrebljiv. Možda ćete kupiti više suvenira nego što očekujete tako da procijenite da ćete potrošiti još nekih 50 eura po noći.
 • Međunarodni pozivi, mailovi i druge usluge – Međunarodni pozivi mogući su s recepcije hotela, iako cijene ovise o zemlju koju zovete (od 0.70 – 6 eura u minuti). Pošta je dostupna. Internet se može koristiti za mailove na drugom katu hotela Yanggakdo, ali se naplaćuje po kilobajtu i vrlo je spor pa vam preporučamo da izbjegavate ovakav oblik komunikacije.
 • Vrlo je važno napomenuti da, što više pokazujete zanimanje, poštovanje i prijateljstvo prema lokalnim vodičima, vozačima i lokalcima, i vaše će putovanje biti ugodno te ćete steći realističniji pogled na državu u kojoj se nalazite. Lokalni su vodiči čak i raspoloženi na kraju dana popiti piće s vama kako biste se bolje upoznali.