Zanzibar putovanja

Sinonim za raj ili hedonizam – otok Zanzibar. Ovo je otok začina, prepun morskih plodova i fascinantnog podvodnog svijeta. Zanzibar je prije svega otok divnih, nasmijanih i nevjerojatno opuštenih ljudi. Boraveći na Zanzibaru zaboravit ćete na sve ostalo dok se prepuštate čarima tropskog raja, zvucima valova, toplome oceanu i snježno-bijelome pijesku…

Posebnu čar ima prijestolnica Zanzibara – Stone Town – ubrzana, živahna i šarena košnica. Grad je kolijevka kulture i stoljetne tradicije, brodova i raskošnih palača, arapskih utvrda i britanskih vila, sve jedno pored drugog, načičkano uz obalu Indijskog oceana. Neizostavne znamenitosti su kuća Freddyja Mercuryja, Arapska tvrđava, Kuća čuda i, naravno, lokalna tržnica začina.

Čekaju vas i najljepše plaže Zanzibara – Kendwa i Nungwi. Posebnu draž ima mjesto Michamwi, u kojem se nalaze poznati restoran The Rock i naša omiljena chill zona – Kae Funk Beach Bar. Čekamo vas u raju, prekrasnome Zanzibaru!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Zanzibar je siguran otok u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima i vole se družiti i upoznavati nove ljude. Što više, većina lokalaca je spremna sama vam pomoći oko bilo čega, ne tražeći zauzvrat ništa. Iako su lokalci generalno druželjubivi u susretljivi, treba uzeti u obzir da se ipak na Zanzibaru njeguje tradicija trgovanja i cjenkanja. U uskim i isprepletanim ulicama Stone Town-a postavljene su suvenirnice, tezge i prodavaonice raznih artikala, te šetnja kroz njih može predstavljati problem pojedincima koji nisu navikli na svijet trgovine koji je poznat u islamskom, a naročito arapskom svijetu. Pojedini trgovci su jednostavno previše uporni u namjeri da prodaju svoje artikle turistima. Situacija je malo drugačija noću. Preporučljivo je kretati se u grupi kada padne noć. Iako je sve relativno sigurno, a u gradu je takođe postavljen video nadzor, ne treba riskirati. Noćni život privlači razne profile ljudi, što lokalaca, što stranih turista, te se preporučuje oprez kada se odlazi u noćni provod.


Cjepivo nije potrebna, kao ni lijekovi protiv malarije. Od lijekova je jedino potrebno ponijeti probiotike, ukoliko bude nekih trbušnih problema, lijekove protiv bolova ili za snižavanje temperature. Također je preporučljivo ponijeti kreme za sunčanje i neke preparate protiv komaraca.


Za ulazak na Zanzibar je potrebna viza koja se dobiva u zračnoj luci. Viza košta 50 dolara. Za dobivanje vize potrebno je popuniti formular koji se preuzima u zračnoj luci i priložiti fotografiju dimenzija 3,5 X 4,5 na bijeloj pozadini.


Pažnju treba obratiti na ulične trgovce koji često mogu biti naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su neumorno pratiti turiste, što može nekome biti neugodno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe i rade kao osiguranje pri hotelima I suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima zanimljivo ako se oblače kao Masai ratnici, ali se iza te njihove persone nerijetko kriju loše namjere prema turistima i često pokušavaju prodati ilegalne supstance. Svako korištenje supstanci je zakonski zabranjeno i treba izbjegavati bilo kakve ponude.


Zanzibar je država u kojoj živi preko 90% muslimimanskog stanovništva. Obzirom da je u pitanju ljetovalište, lokalno muslimansko stanovništvo ne pravi problem oko načina odjevanja, naročito ne turista. Poprilično su liberalni po pitanju oblačenja, naročito u Stone Town-u, koji je i najpopularnija turistička destinacija na Zanzibaru. Preporučljivo je da se prilikom pješačke ture i obilaska Stone Town-a, pristojno obučemo, s obzirom da se obilazi Hindu hram, kao i Anglikanska katedrala i nekadašnja tržnica robova. S tim u vezi, iz pijeteta i poštovanja prema žrtvama, treba se pristojno obući. Međutim, tko se želi upustiti u istraživanje šireg područja grada, neka se obuče pristojno i neka vrijedne stvari ostavi u sefu smještaja ili kod osobe od povjerenja. 

Također se preporučuje ponijeti tenisice za ježeve kada je izlet Stone Town i Prison Island u pitanju, jer ima morskih ježeva na plaži otoka gdje se nalazi zatvor. Također se savjetuje da se tenisice za ježeve ponesu kada se ide na izlet Plavi safari. Na izletu je oseka neobično jaka, voda može da se povuče i više stotina metara, otkrivajući tanak sloj morske trave i kamena, gdje morski ježevi žive. Teško ih je ugledati pa je potrebno ponijeti tenisice protiv morskih ježeva ili deblje papuče/japanke. Ukoliko i dođe do uboda, nije ništa strašno. Bodlje morskih ježeva nisu otrovne, a nakon nekog vremena i same otpadnu.


Najveći izbor suvenira nalazi se u ulici Gizenga u Stone Town-u.  Gizenga se spaja s ulicom Kenyatta, koja je glavna ulica u Stone Town-u i nalazi se nedaleko od glavne pošte i kuće Freddy Mercurya, tako da se lako nalazi. Duž te ulice postoji veliki broj suvenirnica, koje su načičkane jedna do druge. U takvim trgovinama obavezno je cjenkanje tako da pored novca, treba se naoružati i strpljenjem, jer cjenjanke može potrajati. Cijena suvenira u Stone Town-u je neobično visoka za standarde Zanzibara, netko bi čak rekao da su cijene poprilično europske. To je i logično, s obzirom da suvenire uglavnom kupuju turisti. Jeftiniji suveniri mogu se kupiti na izletu Blue safari, na otoku koje se zove Kwale, koje se posjećuje na tom izletu. Suveniri mogu biti duplo, a nerijetko, i tri puta jeftiniji nego oni u gradu. Obično se od suvenira kupuju magneti u obliku Masai ratnika, raznobojne marame i šalovi s arapskim i afričkim motivima, tabla za Bao šah ili (swahili šah), tradicionalna Masai odjeća, afričke maske i totemi, slike s prizorima iz safarija, afričkog svakodnevnog života itd.


Lokalni broj može se kupiti na improviziranim kioscima koji se nalaze u  glavnoj ulici Kenyatta u  Stone Town-u, ili u posebnim trgovinama s opremom za mobilne telefone, gdje se obično prodaju sim kartice za telefone ( Zantel, Tigo…) Sve kartice rade tako što se aktiviraju paketi putem sms-a, koji, ovisno od uplaćene količine novca, daju određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva ( inozemnih ili lokalnih)


Zanzibar je otok prije svega za opuštanje i uživanje na plaži. Njihova filozofija života može se svesti na dvije riječi – hakuna matata, što se može prevesti kao “Nema problema”. Kod lokalaca je sve hakuna matata i sve je lagano i spontano. Tako se može i definirati noćni život Zanzibara. Ako izuzmemo Fullmoon party, koja se organizira u Kendwi, selu na sjeveru otoka, Zanzibar se ne može pohvaliti noćnim provodom kakav postoji u Europi. Najveći izbor klubova je u Stone Town-u i to čak četiri noćna kluba!

 • 1. Taperia: Restoran/klub gdje obično počinje izlazak u Stone Town-u. Često se održavaju uživo svirke lokalnih bendova i savršena je priprema za daljnji provod. Obično kreće okupljanje u Taperiji oko 20:30 i traje do 23:00 ( vikendom i do 01:30)
 • 2. 6 Degrees South: Ako niste znali, Zanzibar se nalazi 6 stupnjeva južno od Ekvatora. Ukoliko i po dolasku na Zanzibar zaboravite gdje se nalazi otok, tu je klub 6 degrees south da vas podsjeti. Obično je ovaj klub sljedeća stanica, nakon što se Taperia isprazni. Nalazi se na samoj obali, nedaleko od čuvenog hotela Africa House i okuplja mahom turiste. Često se održavaju karaoke večeri u klubu.
 • 3. Tatu: Ukoliko se netko previse osramotio pjevajući karaoke, utočište može pronaći u diskoteci Tatu. Nalazi se odmah prekoputa diskoteke 6 Degrees South. Ovo mjesto okuplja lokalce i turiste podjednako i odlično je mjesto za noćne ptice jer partyiji traju do ranih jutarnjih sati, budući da je posljednja stanica u začaranom trokutu klubova u Stone Town-u.
 • 4. Bwawani: Samo za one koji su spremni za izlazak do jutarnjih sati. Tulum u ovoj diskoteci kreće tek kada se isprazne svi spomenuti klubovi u Stone Town-u, što je obično negdje oko 01:30 – 02:00 ujutro. Do diskoteke se stiže taksijem, koji košta 7000TSH ( oko 3 dolara).

Po noćnom provodu poznat je i Nungwi gdje na samoj plaži postoji veliki broj beach barova/restorana, klubova i diskoteka ( Cocobello, Gerry’s, Istanbul, Cholos…) dok se u resortu Kendwa rocks često održavaju Fullmoon partyiji koje traju do ranih jutarnjih sati.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Zanzibar

Informacije vezane za COVID-19:

Pri ulasku u Tanzaniju potrebno je predočiti negativan PCR test na koronavirus. Test ne smije biti stariji od 72 sata. Također, svi putnici moraju vjerodostojno popuniti obrazac za nadzor putnika dostupan na: https://afyamsafiri.moh.go.tz/ unutar 24 sata prije dolaska u Tanzaniju. Svi putnici koji ulaze u Ujedinjenu Republiku Tanzaniju bit će podvrgnuti pojačanom pregledu na infekciju COVID-19, uključujući brzi test. Troškovi brzog testa iznose 25 $ po putniku (oko 155 kn). Po dolasku na bilo koju točku ulaska u zemlju (zračna luka, kopneni prijelaz ili morska luka), svi će putnici dobiti zdravstvene kartice s besplatnim brojem telefona te će im se savjetovati da sami prate pojavu potencijalnih simptoma. U slučaju da razviju bilo kakve simptome, bit će testirani i liječeni o svome trošku u zdravstvenim ustanovama koje je odredila Vlada Tanzanije.

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente, a temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi mjera sukladno kojoj je obvezno PCR testiranje prije povratka u Hrvatsku. Neovisno o testu, pri povratku u Hrvatsku putnici su dužni ići u samoizolaciju u trajanju 14 dana. Nakon sedmog dana mogu se testirati te, u slučaju negativnog testa, izaći iz samoizolacije. Ova mjera je na snazi do 15. 8. 2021. godine, ali postoji vjerojatnost da će se ova mjera produžiti po njenom isteku.

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP-a na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Opći podaci

Napomena: Od 01. 06. 2019. godine nastupila je zabrana proizvodnje, unosa i korištenja plastičnih vrećica u Tanzaniji. Zabrana se odnosi i na turiste koji dolaze u Tanzaniju, stoga molimo da izbjegavate korištenje istih, te na drugi način pakirate svoje stvari (bilo u ručnoj ili predanoj prtljazi) kako biste izbjegli plaćanje visokih novčanih kazni. Plastične vrećice i ostala plastična ambalaža u kojima se nalaze proizvodi kupljeni u zračnoj luci moraju se ukloniti prije ulaska u avion kao i sve „zip“ vrećice koje putnici koriste za pakiranje tekućina. Ukoliko ih putnici koriste tijekom leta, iste moraju ostaviti u avionu.

*Zanzibar

 • Glavni grad: Zanzibar City
 • Broj stanovnika: oko 800 000
 • Vjeroispovijest: 99% muslimansko stanovništvo

Dokumenti i vize

 • Za ulazak na teritorij Tanzanije (kojoj pripada i otok Zanzibar) državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza. Cijena vize iznosi oko 325 kn (50 $, novčanice novijeg datuma, izdane nakon 2006. godine), a dobiva se po dolasku u zračnoj luci i vrijedi 3 mjeseca. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju dimenzija 3,5×4,5 cm s bijelom pozadinom. Postoji mogućnost da u zračnoj luci zatraže plaćanje vize karticom (Visa, MasterCard; ovo se češće događa ako putujete direktno na Zanzibar) pa je važno da kod sebe imate i kreditnu karticu. Kada se prelazi na Zanzibar (na turi Tanzanija i Zanzibar) u luci se prolazi kontrola putovnica i dobiva viza za Zanzibar, bez nadoplate.
 • Na teritoriju Tanzanije ne postoji ambasada Republike Hrvatske, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Također ni Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija nemaju svoje ambasade.
 • Savjetujemo da slikate putovnicu i imate ju spremljenu u digitalnom obliku u mobitelu ili na mailu kako biste u slučaju izgubljenog ili ukradenog dokumenta mogli dokazati identitet.
 • Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor na Zanzibaru potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi na Zanzibaru, u nadležnoj policijskoj postaji ili u Stone Townu, ako želite voziti po cijelom otoku.

Lijekovi i cjepiva

 • Cjepivo protiv žute groznice više nije obvezno, ali ako ste cjepivo svejedno primili, ponesite potvrdu sa sobom. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Možete se savjetovati sa svojim liječnikom i Institutom za javno zdravstvo Andrija Štampar. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim liječnikom odlučili uzimati lijekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Važno je znati da navedeni lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati nuspojave.
 • Savjetujemo da sa sobom ponesete lijekove za svaki slučaj – probiotike, aktivni ugljen, lijekove za prehladu, bolove ili temperaturu, lijekove za terapiju (ako ju imate), te flastere. Također, ponesite sredstvo protiv komaraca za tropska područja, kremu za sunčanje visokog zaštitnog faktora (30-50), te ostale proizvode za osobnu higijenu.
 • Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Zdravstveno osiguranje

 • Nije obvezno, ali ga svakako preporučamo za sve daleke destinacije. Putno zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana prije polaska na putovanje. Za cijenu osiguranja kontaktirajte agenciju.

Hrana i voda

 • Isključivo pijte flaširanu vodu i njom perite zube, a što se hrane tiče možete jesti što želite, samo kada jedete voće i povrće obavezno ih operite flaširanom vodom i/ili oljuštite.
 • Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), riža, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporuča (prije svega jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane).

Telefon, komunikacija, struja i vremenska zona

 • Može se dogoditi da neke naše mreže ne funkcioniraju ili da mreža nije svugdje jednako pokrivena signalom u Tanzaniji i na Zanzibaru, te u tom slučaju savjetujemo da uzmete lokalne kartice za svaki slučaj. Internet je zastupljen na recepcijama i restoranima.
 • Potrebno je ponijeti adapter za struju s tri ulaza – kao za Veliku Britaniju. Adapter se ne može kupiti na samoj destinaciji, stoga savjetujemo da isti potražite u bilo kojem bolje opremljenom dućanu s elektroničkom ili putnom opremom.
 • Vremenska zona u Tanzaniji je GMT+3. Tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Tanzanije je +2h, a tijekom ljetnog računanja je +1h.

Klima

 • Tanzanija i Zanzibar odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33°C, noćna oko 15-20°C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponesite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od ožujka do lipnja, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

Sigurnost

 • Tanzanija i Zanzibar su sigurne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporuča se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, niti da sami obilazite Dar es Salaam. Također, nije preporučljivo da se krećete sa skupocjenim nakitom.
 • Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Pazite kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati.

Novac, plaćanje, potrošnja i suveniri

 • Što se tiče plaćanja, u Tanzaniji i Zanzibaru valuta je tanzanijski šiling: 1 EUR = 2578 TZS; 1 USD = 2300 TZS.
 • Nosite dolare koje ćete na destinaciji mijenjati u šilinge (ponegdje je moguće platiti u dolarima, no ne oslanjajte se na to), bitno je da novčanice dolara nisu starije 2006. godine.
 • Savjetujemo da, nakon što sletite, u zračnoj luci zamijenite manji dio novca u lokalnu valutu (30-50 $). Bankomati postoje, ali nisu lako dostupni te plaćanje karticama (Visa, MasterCard) nije svugdje zastupljeno, tako da je bolje osloniti se na gotovinu. Svakako najavite svojoj banci putovanje, obzirom da banke znaju blokirati račun kada primijete aktivnost na neuobičajenom području te se raspitajte za naknade.
 • Što se tiče osobne potrošnje na destinaciji, to je uglavnom individualno i ovisi gdje jedete, koliko suvenira kupujete i slično. Na turi Tanzanija i Zanzibar okvirno je potrebno oko 500-600 $, a na turi Zanzibar oko 400-500 $ po osobi (bez fakultativnih izleta).
 • Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati napojnicu.
 • Za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, koralja i minerala te drugih predmeta iz prirode.
 • Od suvenira preporučamo čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kavu s Kilimanjara, tradicionalnu glazbu, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu te začine sa Zanzibara.

Odjeća

 • Od odjeće je potrebna ljetna, laganija odjeća, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica za avion, večeri, safari, kao zaštitu od komaraca i slično. U večernjim satima moguć je pad temperature.
 • Na Zanzibaru Vam je potrebna ljetna odjeća i odjeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u naselje, te obilazak Stone Town-a gdje se morate pristojno obući, jer se radi o mjestu gdje je veći postotak stanovnika islamske vjere). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue Safari poželjno je imati nešto u čemu možete hodati kroz vodu (zbog oštrih koralja, algi, ježeva i sl.).
 • Ukoliko se putuje u vrijeme Ramazana treba voditi računa da je neophodno pristojno oblačenje, što podrazumijeva pokrivene noge i ramena (duži rukavi), osobito kada se ide u obilazak većih mjesta kao što je Stone Town.
Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj