Zanzibar putovanja

Sinonim za raj ili hedonizam – otok Zanzibar. Ovo je otok začina, prepun morskih plodova i fascinantnog podvodnog svijeta. Zanzibar je prije svega otok divnih, nasmijanih i nevjerojatno opuštenih ljudi. Boraveći na Zanzibaru zaboravit ćete na sve ostalo dok se prepuštate čarima tropskog raja, zvucima valova, toplome oceanu i snježno-bijelome pijesku…

Posebnu čar ima prijestolnica Zanzibara – Stone Town – ubrzana, živahna i šarena košnica. Grad je kolijevka kulture i stoljetne tradicije, brodova i raskošnih palača, arapskih utvrda i britanskih vila, sve jedno pored drugog, načičkano uz obalu Indijskog oceana. Neizostavne znamenitosti su kuća Freddyja Mercuryja, Arapska tvrđava, Kuća čuda i, naravno, lokalna tržnica začina.

Čekaju vas i najljepše plaže Zanzibara – Kendwa i Nungwi. Posebnu draž ima mjesto Michamwi, u kojem se nalaze poznati restoran The Rock i naša omiljena chill zona – Kae Funk Beach Bar. Čekamo vas u raju, prekrasnome Zanzibaru!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Zanzibar je siguran otok u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima i vole se družiti i upoznavati nove ljude. Što više, većina lokalaca je spremna sama vam pomoći oko bilo čega, ne tražeći zauzvrat ništa. Iako su lokalci generalno druželjubivi u susretljivi, treba uzeti u obzir da se ipak na Zanzibaru njeguje tradicija trgovanja i cjenkanja. U uskim i isprepletanim ulicama Stone Town-a postavljene su suvenirnice, tezge i prodavaonice raznih artikala, te šetnja kroz njih može predstavljati problem pojedincima koji nisu navikli na svijet trgovine koji je poznat u islamskom, a naročito arapskom svijetu. Pojedini trgovci su jednostavno previše uporni u namjeri da prodaju svoje artikle turistima. Situacija je malo drugačija noću. Preporučljivo je kretati se u grupi kada padne noć. Iako je sve relativno sigurno, a u gradu je takođe postavljen video nadzor, ne treba riskirati. Noćni život privlači razne profile ljudi, što lokalaca, što stranih turista, te se preporučuje oprez kada se odlazi u noćni provod.


Cjepivo nije potrebna, kao ni lijekovi protiv malarije. Od lijekova je jedino potrebno ponijeti probiotike, ukoliko bude nekih trbušnih problema, lijekove protiv bolova ili za snižavanje temperature. Također je preporučljivo ponijeti kreme za sunčanje i neke preparate protiv komaraca.


Za ulazak na Zanzibar je potrebna viza koja se dobiva u zračnoj luci. Viza košta 50 dolara. Za dobivanje vize potrebno je popuniti formular koji se preuzima u zračnoj luci i priložiti fotografiju dimenzija 3,5 X 4,5 na bijeloj pozadini.


Pažnju treba obratiti na ulične trgovce koji često mogu biti naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su neumorno pratiti turiste, što može nekome biti neugodno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe i rade kao osiguranje pri hotelima I suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima zanimljivo ako se oblače kao Masai ratnici, ali se iza te njihove persone nerijetko kriju loše namjere prema turistima i često pokušavaju prodati ilegalne supstance. Svako korištenje supstanci je zakonski zabranjeno i treba izbjegavati bilo kakve ponude.


Zanzibar je država u kojoj živi preko 90% muslimimanskog stanovništva. Obzirom da je u pitanju ljetovalište, lokalno muslimansko stanovništvo ne pravi problem oko načina odjevanja, naročito ne turista. Poprilično su liberalni po pitanju oblačenja, naročito u Stone Town-u, koji je i najpopularnija turistička destinacija na Zanzibaru. Preporučljivo je da se prilikom pješačke ture i obilaska Stone Town-a, pristojno obučemo, s obzirom da se obilazi Hindu hram, kao i Anglikanska katedrala i nekadašnja tržnica robova. S tim u vezi, iz pijeteta i poštovanja prema žrtvama, treba se pristojno obući. Međutim, tko se želi upustiti u istraživanje šireg područja grada, neka se obuče pristojno i neka vrijedne stvari ostavi u sefu smještaja ili kod osobe od povjerenja. 

Također se preporučuje ponijeti tenisice za ježeve kada je izlet Stone Town i Prison Island u pitanju, jer ima morskih ježeva na plaži otoka gdje se nalazi zatvor. Također se savjetuje da se tenisice za ježeve ponesu kada se ide na izlet Plavi safari. Na izletu je oseka neobično jaka, voda može da se povuče i više stotina metara, otkrivajući tanak sloj morske trave i kamena, gdje morski ježevi žive. Teško ih je ugledati pa je potrebno ponijeti tenisice protiv morskih ježeva ili deblje papuče/japanke. Ukoliko i dođe do uboda, nije ništa strašno. Bodlje morskih ježeva nisu otrovne, a nakon nekog vremena i same otpadnu.


Najveći izbor suvenira nalazi se u ulici Gizenga u Stone Town-u.  Gizenga se spaja s ulicom Kenyatta, koja je glavna ulica u Stone Town-u i nalazi se nedaleko od glavne pošte i kuće Freddy Mercurya, tako da se lako nalazi. Duž te ulice postoji veliki broj suvenirnica, koje su načičkane jedna do druge. U takvim trgovinama obavezno je cjenkanje tako da pored novca, treba se naoružati i strpljenjem, jer cjenjanke može potrajati. Cijena suvenira u Stone Town-u je neobično visoka za standarde Zanzibara, netko bi čak rekao da su cijene poprilično europske. To je i logično, s obzirom da suvenire uglavnom kupuju turisti. Jeftiniji suveniri mogu se kupiti na izletu Blue safari, na otoku koje se zove Kwale, koje se posjećuje na tom izletu. Suveniri mogu biti duplo, a nerijetko, i tri puta jeftiniji nego oni u gradu. Obično se od suvenira kupuju magneti u obliku Masai ratnika, raznobojne marame i šalovi s arapskim i afričkim motivima, tabla za Bao šah ili (swahili šah), tradicionalna Masai odjeća, afričke maske i totemi, slike s prizorima iz safarija, afričkog svakodnevnog života itd.


Lokalni broj može se kupiti na improviziranim kioscima koji se nalaze u  glavnoj ulici Kenyatta u  Stone Town-u, ili u posebnim trgovinama s opremom za mobilne telefone, gdje se obično prodaju sim kartice za telefone ( Zantel, Tigo…) Sve kartice rade tako što se aktiviraju paketi putem sms-a, koji, ovisno od uplaćene količine novca, daju određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva ( inozemnih ili lokalnih)


Zanzibar je otok prije svega za opuštanje i uživanje na plaži. Njihova filozofija života može se svesti na dvije riječi – hakuna matata, što se može prevesti kao “Nema problema”. Kod lokalaca je sve hakuna matata i sve je lagano i spontano. Tako se može i definirati noćni život Zanzibara. Ako izuzmemo Fullmoon party, koja se organizira u Kendwi, selu na sjeveru otoka, Zanzibar se ne može pohvaliti noćnim provodom kakav postoji u Europi. Najveći izbor klubova je u Stone Town-u i to čak četiri noćna kluba!

  • 1. Taperia: Restoran/klub gdje obično počinje izlazak u Stone Town-u. Često se održavaju uživo svirke lokalnih bendova i savršena je priprema za daljnji provod. Obično kreće okupljanje u Taperiji oko 20:30 i traje do 23:00 ( vikendom i do 01:30)
  • 2. 6 Degrees South: Ako niste znali, Zanzibar se nalazi 6 stupnjeva južno od Ekvatora. Ukoliko i po dolasku na Zanzibar zaboravite gdje se nalazi otok, tu je klub 6 degrees south da vas podsjeti. Obično je ovaj klub sljedeća stanica, nakon što se Taperia isprazni. Nalazi se na samoj obali, nedaleko od čuvenog hotela Africa House i okuplja mahom turiste. Često se održavaju karaoke večeri u klubu.
  • 3. Tatu: Ukoliko se netko previse osramotio pjevajući karaoke, utočište može pronaći u diskoteci Tatu. Nalazi se odmah prekoputa diskoteke 6 Degrees South. Ovo mjesto okuplja lokalce i turiste podjednako i odlično je mjesto za noćne ptice jer partyiji traju do ranih jutarnjih sati, budući da je posljednja stanica u začaranom trokutu klubova u Stone Town-u.
  • 4. Bwawani: Samo za one koji su spremni za izlazak do jutarnjih sati. Tulum u ovoj diskoteci kreće tek kada se isprazne svi spomenuti klubovi u Stone Town-u, što je obično negdje oko 01:30 – 02:00 ujutro. Do diskoteke se stiže taksijem, koji košta 7000TSH ( oko 3 dolara).

Po noćnom provodu poznat je i Nungwi gdje na samoj plaži postoji veliki broj beach barova/restorana, klubova i diskoteka ( Cocobello, Gerry’s, Istanbul, Cholos…) dok se u resortu Kendwa rocks često održavaju Fullmoon partyiji koje traju do ranih jutarnjih sati.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj