Kostarika

Kostarika

Kostarika – zemlja koju iznova obilazimo zbog uzbudljivih adrenalinskih avantura, hikinga po čuvenim vulkanima i zelenila koje se pruža visoko pod oblake. Kostarika je najmiroljubivija zemlja na svijetu koja nema vojsku još od 1949. godine, a poznata je po dugovječnim ljudima budući da u njoj postoje  tzv. plave zone u kojima žive mnogi stogodišnjaci. Narod Kostarike izmiješan je vjekovima i danas ćete ovdje pronaći potomke pretkolumbovskog stanovništva poput Bribri, Cabecar ili Ngobe Indijanaca. Ponosni dom jedne od najvećih bioraznolikosti na svijetu i zemlja u kojoj 26% teritorija čine zaštićeni nacionalni parkovi.  Srce Kostarike predstavlja njezina Središnja dolina - aktivni vulkani, gusta džungla, bistre rijeke i kolonijalna mjesta koja nam žele dobrodošlicu. Monteverde krije zanimljive priče o svojim osnivačima, a adrenalinskim ovisnicima omogućit će beskrajne avanture. Popularni “Cloud forest” obično je na must see listi svakog putnika. Jeste li ste se ikad usudili prići krateru vulkana? Putovanje na Kostariku donijet će vam priliku i da posjetite jezero Arenal, kao i istoimeni vulkan.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kostarika

1. OPĆI PODACI 

Kostarika je država u Centralnoj Americi. Poznata je kao demokratska i najstabilnija država Latinske Amerike. Jedna je od najrazvijenih zemalja na kontinentu. 

Površina zemlje: 51 100 km²

Broj stanovnika: 4,8 milijuna

Glavni grad: San Jose

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici i mulati.

Službeni jezik: španjoslki uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Vjeroispovjest: Više od dvije trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 13%. Zanimljivo je da ima oko 2% budista.

Nezavisnost: Od Španjolske 1821. Godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Hrvatske nije potrebna viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6.

4. KLIMA

U Kostarici je zastupljena tropska klima. Prosječna godišnja temperatura je oko 27°C uz visok stupanj vlažnosti zraka. Period od studenog do lipnja je sušni period godine, dok je period od lipnja do listopada kišni. 

5. HRANA

Kuhinja Kostarike je miks domorodačke kuhinje s karipskom. Obavezno je probati ukusni tamales kuhan u lišću od banane. Obavezni sastojci svakog jela su crni grah i riža. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na tržnicama. Cijene su kao i u Europi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. CJEPIVO I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Cjepivo nije neophodna za putnike koji putuju u Kostariku, ali se savjetuje da se putnici individualno informiraju na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je ponijeti ljekove za stomak (probiotike), coldrex ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. 

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - ALLIANZ osiguranje.

8. SIGURNOST

Situacija u Kostariki je sigurna U svakom slučaju savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mjestima. 

9. ODJEĆA

S obzirom na visoke temperature tijekom cijele godine na put je potrebno ponijeti ljetnju odjeću. Ponesite i šešire ili šilterice kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Valuta u Kostarici je kolon (CRC). Jedan euro je 628 CRC dok je dolar oko 567 CRC. Država je u većoj mjeri amerikanizirana. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mjesta. Preporuka je da se nose dolari a ne euri.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže rade na Kostarici. Postoji opcija kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je ponijeti adapter s dva tanka ulaza (120 V).