Mongolija putovanja

Mongolija – zemlja divnih ljudi koji žive izvornim načinom života, neiskvarenim modernim sadržajima... Upoznajte glavni grad Ulan Bator, što u prijevodu znači Crveni heroj, a obiđite i čuveni kompleks Erdene Zu, nacionalni park Terelj, Karakorum, jezero Ugi... Posjetite nomadske obitelji i naučite kako se odgajaju i treniraju sokolovi, jašu deve i spava u tradicionalnim jurtama... Mongolija – to su Džingis Kan, beskrajna stepa i pustinja Gobi, nomadski život u krvi… Džingis Kan je rekao: “Gradovi moraju biti srušeni do temelja, tako da svijet postane stepa u kojoj majke mogu dojiti slobodnu i sretnu djecu”. Nomadski život ovog naroda opisuje i sama povijest glavnog grada, koji se prethodno tri puta selio, premještao i mijenjao ime. U staroj prijestolnici nekadašnjeg Velikog mongolskog carstva – Karakorumu učimo krotiti konje od vrsnih jahača  i upoznajemo se s lokalnim stanovništvom, obilazimo muzej starog grada i kompleks hramova, sve pod zaštitom UNESCO-a.

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Mongolija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Mongolija se nalazi u Istočnoj Aziji i graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, glavni grad je Ulan Bator. Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja i 18. je država po veličini od ukupno 193 države. Današnjom regijom Mongolije su vladala brojna nomadska plemena, uključujući Xiongnu, Xianbei, Rouran, Khaganati i ostalih. 1206. godine Džingis Kan je osnovao Mongolsko carstvo koje je ubrzo postalo površinom najveće carstvo u povijesti. Njegov unuk Kublai Kan je pokorio Kinu i osnovao Yuan dinastiju. Nakon raspada dinastije Yuan, Mongoli su se vratili u Mongoliju i vratili se svojim obrascima konflikta.

2. VIZE
Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza. Viza se vadi u mongolskoj ambasadi u Beču i košta 450 kn. Viza se može ishoditi i preko agencije, cijena usluge agencije ovisi o broju putnika za koje se vadi.Zdravstvena situacija: Obavezno je putno zdravstveno osiguranje. Potvrde o cijepljenju generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Pored obvezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo ponijeti uobičajene lijekove.

3. VREMENSKA ZONA
Mongolija se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura dosta oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura se kreće oko -25 stupnjeva, a ljeti je prosječno +25 stupnjeva celzija. Srednja godišnja količina padalina je jedva iznad 200 mm. Prosječne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama su izrazite, to je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsjevernije pustinje na Zemlji. Samo 10% zemlje je šumovito, a manje od 1% je obradivo.

5. HRANA I PIĆE
Kuhinja se primarno sastoji od mliječnih proizvoda, mesa i životinjske masti. Najpoznatije ruralno jelo je kuhana ovčetina. U gradovima se često mogu naći knedle kuhane na pari punjene mesom, koje se zovu buuz. Ekstremna kontinentalna klima u Mongoliji je utjecala na tradicionalizam u ishrani. Korištenje povrća i začina je ograničeno. Kineska i ruska kuhinja su u velikoj mjeri utjecale na kreiranje mongolske.

6. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Mongolija je sigurna zemlja, ali i pored toga treba biti oprezan na mjestima gdje su veće gužve. Kao i obično, vrijedne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umjesto pješačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.

7. ODJEĆA
Zbog velikih razlika u temperaturi tijekom dana potrebno je slojevito oblačenje. Temperaturne razlike idu i do preko 30 stupnjeva jer se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odleti, a osim toga nalaze se i najsjevernije pustinje na Zemlji.

8. LOKALNA VALUTA
Zvanična valuta u Mongoliji je tugrik (MNT) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1e = 2837 tugrika, 1$ = 2409 tugrika.

9. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Mastercard kreditnom karticom. U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, te u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba ponijeti gotovinu u domaćoj valuti. Putnicima preporučujemo da se ne oslanjaju na kartice i da nose gotovinu sa sobom.

10. STRUJA
Nije potrebno ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Mongoliji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Jungle newsletter

Prijavi se na Jungle newsletter za najbolje ponude, popuste, blogove i zanimljivosti o našim neobičnim pustolovinama!