Mongolija

Mongolija

Mongolija – zemlja divnih ljudi koji žive izvornim načinom života, neiskvarenim modernim sadržajima... Upoznajte glavni grad Ulan Bator, što u prijevodu znači Crveni heroj, a obiđite i čuveni kompleks Erdene Zu, nacionalni park Terelj, Karakorum, jezero Ugi... Posjetite nomadske obitelji i naučite kako se odgajaju i treniraju sokolovi, jašu deve i spava u tradicionalnim jurtama... Mongolija – to su Džingis Kan, beskrajna stepa i pustinja Gobi, nomadski život u krvi… Džingis Kan je rekao: “Gradovi moraju biti srušeni do temelja, tako da svijet postane stepa u kojoj majke mogu dojiti slobodnu i sretnu djecu”. Nomadski život ovog naroda opisuje i sama povijest glavnog grada, koji se prethodno tri puta selio, premještao i mijenjao ime. U staroj prijestolnici nekadašnjeg Velikog mongolskog carstva – Karakorumu učimo krotiti konje od vrsnih jahača  i upoznajemo se s lokalnim stanovništvom, obilazimo muzej starog grada i kompleks hramova, sve pod zaštitom UNESCO-a.

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Mongolija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Mongolija se nalazi u Istočnoj Aziji i graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, glavni grad je Ulan Bator. Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja i 18. je država po veličini od ukupno 193 države. Današnjom regijom Mongolije su vladala brojna nomadska plemena, uključujući Xiongnu, Xianbei, Rouran, Khaganati i ostalih. 1206. godine Džingis Kan je osnovao Mongolsko carstvo koje je ubrzo postalo površinom najveće carstvo u povijesti. Njegov unuk Kublai Kan je pokorio Kinu i osnovao Yuan dinastiju. Nakon raspada dinastije Yuan, Mongoli su se vratili u Mongoliju i vratili se svojim obrascima konflikta.

2. VIZE
Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza. Viza se vadi u mongolskoj ambasadi u Beču i košta 450 kn. Viza se može ishoditi i preko agencije, cijena usluge agencije ovisi o broju putnika za koje se vadi.Zdravstvena situacija: Obavezno je putno zdravstveno osiguranje. Potvrde o cijepljenju generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Pored obvezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo ponijeti uobičajene lijekove.

3. VREMENSKA ZONA
Mongolija se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura dosta oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura se kreće oko -25 stupnjeva, a ljeti je prosječno +25 stupnjeva celzija. Srednja godišnja količina padalina je jedva iznad 200 mm. Prosječne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama su izrazite, to je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsjevernije pustinje na Zemlji. Samo 10% zemlje je šumovito, a manje od 1% je obradivo.

5. HRANA I PIĆE
Kuhinja se primarno sastoji od mliječnih proizvoda, mesa i životinjske masti. Najpoznatije ruralno jelo je kuhana ovčetina. U gradovima se često mogu naći knedle kuhane na pari punjene mesom, koje se zovu buuz. Ekstremna kontinentalna klima u Mongoliji je utjecala na tradicionalizam u ishrani. Korištenje povrća i začina je ograničeno. Kineska i ruska kuhinja su u velikoj mjeri utjecale na kreiranje mongolske.

6. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Mongolija je sigurna zemlja, ali i pored toga treba biti oprezan na mjestima gdje su veće gužve. Kao i obično, vrijedne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umjesto pješačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.

7. ODJEĆA
Zbog velikih razlika u temperaturi tijekom dana potrebno je slojevito oblačenje. Temperaturne razlike idu i do preko 30 stupnjeva jer se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odleti, a osim toga nalaze se i najsjevernije pustinje na Zemlji.

8. LOKALNA VALUTA
Zvanična valuta u Mongoliji je tugrik (MNT) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1e = 2837 tugrika, 1$ = 2409 tugrika.

9. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Mastercard kreditnom karticom. U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, te u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba ponijeti gotovinu u domaćoj valuti. Putnicima preporučujemo da se ne oslanjaju na kartice i da nose gotovinu sa sobom.

10. STRUJA
Nije potrebno ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Mongoliji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.