Poljska

Poljska

Srednjoeuropska država koja po veličini zauzima deveto mjesto, a po broju stanovnika osmo u Europi (s oko 40 milijuna stanovnika), danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za mlade. Putovanje u Poljsku se organizira više puta godišnje, a atraktivna je tijekom cijele sezone. Nova godina u Krakowu, obilazak Varšave i Gdanjska na proputovanjima prema Baltiku, izleti u logor Auschwitz i rudnik soli Vjelička, samo su dio ponude za Poljsku. 

Glavni grad Poljske je Varšava, dok su drugi veći gradovi Krakow, Vroclav, Poznanj i Gdanjsk. Službena valuta Poljske je zlot (zlatnik), a Poljaci su, nakon Čeha, drugi najbogatiji narod Centralne Europe. Cijene u Poljskoj su niže u odnosu na zemlje Zapadne Europe. Ručak u restoranu, brza hrana, piće i taksi su povoljni i zbog toga se veliki broj turista odlučuje za putovanje u Poljsku. Tradicionalna poljska hrana je pierogi,a pije se i kuhano pivo. Po izvještaju UN, Poljska je jedna od najsigurnijih zemalja u Europi, pa se putnici osjećaju sigurno šetajući ulicama svih njenih gradova. 

Znamenite ličnosti Poljske su: Marija Kiri – prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, Nikola Kopernik – prvi znanstvenik koji je formulirao heliocentrični sistem, Frederik Chopen – jedan od najpoznatijih kompozitora svih vremena, papa Ivan Pavle II – prvi papa koji nije bio iz Italije.

Zanimljive činjenice koje se saznaju kroz putovanje u Poljsku: 

  • Najstariji restoran u Europi “Piwnica Swidnicka” se nalazi u Vroslavu
  • Tvorac čuvenog kozmetičkog brenda „Max Factor“ je Poljak Maksimilian Faktorovic
  • Drugo najstarijo sveučilište u Europi se nalazi u Krakowu

Poljska je zemlja legendi, dobre hrane i odličnog provoda, a putovanje u Poljsku je avantura koje se dugo pamti. 

Video