Poljska putovanja

Srednjoeuropska država koja po veličini zauzima deveto mjesto, a po broju stanovnika osmo u Europi (s oko 40 milijuna stanovnika), danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za mlade. Putovanje u Poljsku se organizira više puta godišnje, a atraktivna je tijekom cijele sezone. Nova godina u Krakowu, obilazak Varšave i Gdanjska na proputovanjima prema Baltiku, izleti u logor Auschwitz i rudnik soli Vjelička, samo su dio ponude za Poljsku. 

Glavni grad Poljske je Varšava, dok su drugi veći gradovi Krakow, Vroclav, Poznanj i Gdanjsk. Službena valuta Poljske je zlot (zlatnik), a Poljaci su, nakon Čeha, drugi najbogatiji narod Centralne Europe. Cijene u Poljskoj su niže u odnosu na zemlje Zapadne Europe. Ručak u restoranu, brza hrana, piće i taksi su povoljni i zbog toga se veliki broj turista odlučuje za putovanje u Poljsku. Tradicionalna poljska hrana je pierogi,a pije se i kuhano pivo. Po izvještaju UN, Poljska je jedna od najsigurnijih zemalja u Europi, pa se putnici osjećaju sigurno šetajući ulicama svih njenih gradova. 

Znamenite ličnosti Poljske su: Marija Kiri – prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, Nikola Kopernik – prvi znanstvenik koji je formulirao heliocentrični sistem, Frederik Chopen – jedan od najpoznatijih kompozitora svih vremena, papa Ivan Pavle II – prvi papa koji nije bio iz Italije.

Zanimljive činjenice koje se saznaju kroz putovanje u Poljsku: 

  • Najstariji restoran u Europi “Piwnica Swidnicka” se nalazi u Vroslavu
  • Tvorac čuvenog kozmetičkog brenda „Max Factor“ je Poljak Maksimilian Faktorovic
  • Drugo najstarijo sveučilište u Europi se nalazi u Krakowu

Poljska je zemlja legendi, dobre hrane i odličnog provoda, a putovanje u Poljsku je avantura koje se dugo pamti. 

Video

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Jungle newsletter

Prijavi se na Jungle newsletter za najbolje ponude, popuste, blogove i zanimljivosti o našim neobičnim pustolovinama!