Mjanmar

Mjanmar

Nekadašnja Burma, a današnji Mjanmar. Putovanje u Mjanmar osvojit će vas hramovima koji oduzimaju dah već pri prvom pogledu, a uz njih dolazi i netaknuta priroda i  zalasci sunca u milijun boja dok promatrate let šarenih balona. Dirnut će vas srdačnost i dobrota lokalnog stanovništva, koje jedva čeka da vam približi život i kulturu ove nestvarne zemlje. Najveći grad nekadašnje Burme je Yangon. U njemu se nalazi ,,kruna Burme’’ – Švedagon pagoda, čija je zlatna stupa ukrašena s više od 7000 dijamanata, rubina, topaza, safira i vidljiva je iz svih dijelova grada. U Mijanmaru morate vidjeti i jezero Inle, na kojem možete birati između različitih aktivnosti i atrakcija: vožnja čamcem po jezeru, upoznavanje s lokalcima, cigarete od banana, učenje posebne tehnike ribolova od lokalnih ribara, suveniri na tradicionalnoj plutajućoj tržnici. Putovanje u Mijanmar vodi nas i u grad Bagan koji je bio prijestolnica prvog kraljevstva. Na prostoru ravnice oko samog grada nekada se nalazilo preko 10 000 hramova od kojih je do danas sačuvano nešto više od 2000, čeka nas istraživanje najljepših među njima.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Mjanmar

1. OPĆI PODACI
Mjanmar, nekadašnja Burma, nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Graniči s Bangladešom i Indijom na zapadu, s Kinom na sjeveru, sjeveroistoku s Laosom i Tajlandom na istoku. Ova ogromna zemlja velikim djelom – obalom dužine 1.930 km - na svom jugu i jugozapadu izlazi na Bengalski zaljev i gleda na otvoreni Indijski ocean.
Glavni grad: Nejpjido
Površina: 678.500km2
Broj stanovnika: 60.380.000 stanovnika                                                     
Jezik: Burmanski 
Vjeroispovjest: Teravada budisti 88%, kršćanstvo 6.2%, islam 4.3%, ostali 1.5%
Nezavisnost: 04.01.1948.
Valuta: Kyat (MMK) – 1€ iznosi oko 1.715.71 MMK ; 1$ iznosi oko 1.526.37 MMK

2. NOVAC, KREDITNE KARTICE, BANKOMATI
Ne preporučuje se velika razmjena novca u zračnoj luci, jer tečaj zna biti znatno lošiji. Preporučljivije je da nosite dolare, i obavezno vodite računa da kada nosite dolare, novčanice ne smiju biti starije od 2006. godine, također ne smiju biti ni izgužvane, ni poderane, niti imati bilo kakve mrlje. Mnogi neće prihvatiti stare i izgužvane novčanice. Većina hotela i restorana prihvaća plaćanje kreditnim karticama, samo morate provjeriti s matičnom bankom o visinama provizije. Dakle, prije putovanja, posavjetujte se s svojim bankarom. Imajte u vidu da čim odete iz većih gradova u manje, plaćanje karticom neće biti moguće. Trudite se da novac ne mjenjate na ulici.

3. VREMENSKA ZONA
UTC/GMT +06:30

4. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske, potrebna je viza za Mjanmar. Cijena vize: 50 USD (325 kn) Cijena usluge viziranja: 100 kn
Način preračunavanja cijene putnicima: Izračun tečaja se radi na dan kada se šalje obavijest o izradi vize. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u putovnici, i putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od trenutka povratka s putovanja.

5. KLIMA
Najveći dio zemlje leži u monsunskoj zoni. Sjeverni djelovi su hladniji s prosječnom temperaturom od 21 stupanj C, dok je prosječna temperatura obalskog djela 32 stupnjeva C. U tijeku godine postoje tri perioda: topla sezona – od ožujska do svibnja, kišna sezona – od lipnja do listopada i hladna sezona – od studenog do veljače. U siječnju noćna temperatura može ići i do 13 stupnjeva, dok dnevna može biti i do 35 stupnja Celzijusa.

6. HRANA I PIĆE
Burmanska kuhinja je spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na raskrižju azijskih puteva. Najveći utjecaj na Burmansku kuhinju imale su Indija, Kina i Tajland. Riža je osnovna namirnica. Burmanci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se služe uz rižu. Riba je vrlo često sastavni dio burmanske kuhinje, bilo svježa ili kao začin u obliku različitih ribljih pasta.  Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na stol u posebnim posudicama. Burmanci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici. Na raspolaganju je naravno i mnogo sezonskog voća. Među pićima glavni je čaj. Zeleni čaj je za Burmance voda, te je dostupan uvijek i svuda, a pije se bez ikakvih dodataka. Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino.

7. ZDRAVLJE
Informacije iz ambasade Mjanmara: Za ulazak u Mjanmar nisu potrebna cjepiva i ljekovi. Međutim ambasada Mjanmara savjetuje da se uvijek možete savjetovati sa svojim liječnikom i na taj način odlučiti želite li se cijepiti ili ne. Potrebno je naravno, držati se osnovnih načela higijene. Mreža državnih i privatnih zdravstvenih ustanova je razgranata u Mjanmaru. Obavezno konzumirajte samo flaširanu vodu.

8. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Allianz osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana prije puta.

9. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Mjanmar je sigurna zemlja. Poznata je po gostoljubivosti lokalnog stanovništva i odnos prema stranim turistima je prijateljski. Svakako uvijek treba voditi računa na većim mjestima gdje se kreće veliki broj ljudi, na svoje osobne stvari, jer je moguće džeparanje.

10. ODJEĆA
Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim krajevima uvijek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom - pokrivena ramena i dekolte, ali i koljena (duže suknje, hlače). Takva je odjeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budističke hramove moramo poštovati pravila, (izuti se, skinuti i čarape, dakle skroz bosi).Ponesite obavezno par komada tople odjeće jer u visinskim djelovima Burme neće biti naodmet (jezero Inle). Za veći dio putovanja preporučujemo udobne cipele. U određenim hramovima nosi se i longi - duga marama koja se veže oko struka, koja je ujedno i narodna nošnja i može se kupiti i iznajmiti svuda na lokalitetima.

11. KOMUNIKACIJA
Velika je vjerovatnoća da Vam kartice neće funkcionirati u Burmi, ali internet je lako dostupan i u hotelima i restoranima, tako da se lako možete čuti s obitelji, ali imajte u vidu da nekad može biti loša konekcija. U svakom slučaju postoji opcija i da kupite lokalnu SIM karticu.

12. STRUJA
Što se tiče električne energije, u Burmi je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao i kod nas, za svaki slučaj možete ponijeti i britanske utičnice.

Dodatno:

  • Burma je poznata po svom dragom kamenju rubinu i žadu. Ukoliko se odlučite da kupite neki dragulj, obavezno tražite certifikat koji izdaju trgovci licencirani od strane vlade
  • Ne dodirujte nečiju glavu, to se smatra izuzetno uvredljivim
  • Nikada ne dajte novac djeci
  • Izbegavajte korištenje lijeve ruke. Posjetioci koji koriste lijevu ruku da bi prihvatili ili dali stvari, mogu se smatrati grubim
  • U sve hramove i religiozne objekte, morate ulaziti bosi i poštovati sva pravila koja su istaknuta