Meksiko putovanja

Meksiko – prostrana zemlja bogate povijesti. Njeni nestvarni krajevi otkrivaju naslijeđe Asteka i Maja, a spomenici poput Teotihuacana i Chichen Itze oduševljavaju svojom veličinom. Šetajući starim ruševinama, imat ćete priliku uživati u zvucima životinja iz džungle, a iznad vas će prelijetati šarene ptice. 

Meksiko je i zemlja velike kulture, poznate u čitavom svijetu, koja nudi ponešto za svakoga. Od simbolizma i bogatog stvaralaštva Fride Kahlo, do dramatičnih i zaraznih telenovela ("Televisa presenta!") preko kojih smo učili španjolski. Meksiko nam je podario sombrero, tekilu i tortilje, kao i omiljeni umak čili. Osim ovih poznatih elemenata meksičke kuhinje, nezaobilazna je stavka potpunog gastronomskog doživljaja i čokolada kakvu do sada niste probali  – začinjena čilijem, cimetom i klinčićem. Tostade, tamali i ceviche, punjeni morskim plodovima, svinjetinom, piletinom, grahom, kukuruzom i preukusnom salsom golicat će vam nepca na svakom koraku putovanja kroz Meksiko.

Ono što oduševljava posjetitelje u Meksiku njegova je predivna priroda. Karipski dijelovi ove zemlje ugodne su klime. Idealni su za morski odmor. Na prekrasnim ćete bijelim plažama, okruženima raskošnim zelenilom,uživati u šumu Karipskoga mora, okusu kokosovih oraha i morskih specijaliteta. Putovanje u Meksiko se ne računa ako ne doživite mali raj na zemlji kao što su Isla Mujeres i Playa del Carmen

Sve što očekujete od jednog putovanja možete doživjeti u Meksiku. Spremni za polazak s nama? 

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Što se tiče glavnog grada, treba biti obazriv i kretati se isključivo po turističkim djelovima grada. U večernjim satima, u Starom djelu grada poželjno je kretati se samo oko Glavnog gradskog trga i Glavne ulice ili ići u Novi dio grada – kvartovi Condesa, Roma i Polanco koji su puni barova, restorana i tržnih centara.


Pijte isključivo flaširanu vodu. Prilikom plaćanja računa u restoranima imajte u vidu da se ostavlja bakšiš od 10 %. Ukoliko ne volite ljutu hranu, naglasite u restoranima, zato što se standard ljutog u Meksiku dosta razlikuje od našeg. Vodite računa o cijenaa i računima, ne dozvolite da Vam naplate nešto više samo zato što ste turist. 


Za izlet u Teotihuacan se preporučuje udobna odjeća i obuća s obzirom da imate mogućnost penjanja na Piramidu Sunca i Mjeseca. Iz tog razloga se u Vašoj prtljazi svakako trebaju naći udobne tenisice (ili druga odjeća koja vam odgovara). Preporučuje se nošenje šešira ili kapa kao zaštita od Sunca.


U Starom djelu grada uglavnom se sve zatvara u ranim večernjim satima, s obzirom da se noćni život seli u Novi dio grada. 

  1. Najbolje mjesto za izlaske su djelovi grada oko ulice Reforme- La Condesa, Zona Rosa, Polanco.
  2. Barovi za izlazak- Salon Pata Negra i Wallace Whisky Bar.
  3. U Starom djelu grada možete posjetiti pivnicu Cerveceria de Barrio preko puta Almeda parka.
  4. Odlazak na trg Garibaldi, mjestu okupljanja marijača.
  5. Preporuka i za najbolji pogled u gradu- popeti se na vidikovac na zgradi Torre Latinoamericana.

Suveniri u Mexico City-u su za nijansu jeftintiji nego na jugu i mogu se naći na štandovima po gradu ili lokalnim trgovinama.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Meksiko

Informacije vezane za COVID-19:

Prilikom ulaska u Meksiko nije potrebno raditi test na koronavirus. Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente, a temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku, a u avionu ćete dobiti i higijenski paketić od aviokompanije. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, sve osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima. Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje. Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Prilikom ulaska u Hrvatsku do 31. 10. 2021. godine aktualne su sljedeće mjere:
Hrvatski državljani koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu uz predočenje te potvrde mogu bez drugih ograničenja ući u zemlju.
Ako su osobe primile dvije doze cjepiva odobrenog od strane EU-a, odnosno jednu dozu cjepiva Johnson&Johnson, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. U tom slučaju prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti potvrdu o primljenom cjepivu ne stariju od 365 dana ako je od cijepljenja prošlo najmanje 14 dana.
U slučaju da osoba ne posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu, primjenjuju se sljedeće mjere:
Sve osobe koje ulaze u RH dužne su prilikom ulaska predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48h.
Ukoliko osobe nemaju PCR ili BAT test, propisuje im se obvezna izolacija u trajanju od 10 dana. Izolacija se može skratiti testiranjem na koronu (PCR ili BAT test) te se izolacija prekida ukoliko je test negativan.
Ukoliko se predoči PCR ili BAT test, izolacija se ukida i nema obaveze ponovnog testiranja.
Ukoliko su osobe preboljele koronu unazad 365 dana, izuzete su obveze izolacije ili predočenja negativnog testa. Kao potvrda o preboljenju korone priznaje se potvrda liječnika ili pozitivan PCR ili BAT nalaz ne stariji od 365 dana, ali stariji od 11 dana od ulaska u RH. Ova se mjera odnosi i na osobe koje su preboljele koronu i cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od početka bolesti. Potvrda ne smije biti starija od 270 dana.
Osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna ili Gamaleya u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze tih cjepiva, odnosno od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze izolacije ili predočenja negativnog testa.

Napomene o zdravstvenim formalnostima mogu se pronaći na stranicama MVEP-a na idućoj poveznici - http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

OPĆI PODACI O ZEMLJI
Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države, nalazi se u Sjevernoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 milijuna km2 i graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku s Gvatemalom i Belizeom. Meksiko također izlazi svojim obalama na Tihi ocean na zapadu i Meksički zaljev i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 milijuna dok u Mexico Cityju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 milijuna stanovnika. U pred kolumbijskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maye i Asteci. Španjolska je 1521. godine pokorila ovaj teritorij i organizirala Novu Španjolsku. Meksiko je stekao neovisnost od Španjolske 1821. godine. Razdoblje poslije stjecanja nezavisnosti obilježile su gospodarske nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sustava. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, točnije od 31 države i jedne federalne županije. Službeni jezik u Meksiku je španjolski, ali su u uporabi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo službena religija.

VIZE
Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna.
* Prilikom slijetanja u Meksiko, u zračnoj luci dobivate formulare koje je potrebno popuniti prije migracijske kontrole. Dio formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

VREMENSKA ZONA
Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Hrvatsku.

KLIMA
Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se dijeli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvaća tropske ravnice u istočnom primorju s visokom temperaturom i velikom količinom padalina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templado (umjerena zemlja) s umjerenom klimom koja je povoljna za život i rad čovjeka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gdje su godišnja doba, a naročito ljeto i zima, izrazita. Unutarnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu s toplim ljetima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropska područja s 8-10 vlažnih mjeseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m s prosječnom temperaturom od 15 stupnjeva.

HRANA I PIĆE
Hrana u Meksiku je vrlo ukusna, ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksička hrana je na  glasu kao izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, već joj pikantnost daju različiti umaci koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savjetujemo da probate meksičke specijalitete poput tacosa, buritosa, Gorditas, quesadille s različitim nadjevima i vrstama mesa. U Meksiku također postoje i međunarodni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporuča se da se u Mexico Cityju ne krećete u određenim zonama grada, izvan plana i programa puta, kao i u nekim dijelovima države Chiapas, Oaxaca i graničnim područjima s Gvatemalom. Karipska regija je sigurna zona.

ODJEĆA
Mexico City je grad koji se nalazi na 2300m nadmorske visine i čija je prosječna godišnja temperatura 15°C. S toga, savjetujemo da za grad ponesete tanje jakne i majice s kapuljačom, kao i dugačke hlače jer preko dana mogu biti proljetne temperature ali navečer se mogu spustiti i na 10°C. Što se tiče drugog dijela putovanja tj. Karipske obale, preporučujemo nošenje ljetne garderobe. Također, preporučuje se nošenje jednog para sportskih tenisica ili druge udobne obuće zbog izleta.

LOKALNA VALUTA
Meksički pezos je službena valuta u Meksiku i njen tečaj je 1e=18pezosa, 1$=17pezosa. Na nekim mjestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati mada je preporučljivo da sa sobom nosite prije svega gotovinu.

STRUJA
Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza (kao za američki teritorij).

SUVENIRI
Tekila, različiti komadi odjeće, obuće i nakita s meksičkim motivima, tekuća vanilija, sombrero :)

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj