Meksiko putovanja

Meksiko - zemlja sombrera, brzog Gonzalesa, tequile, tortilje i omiljenog čili umaka. Bogata povijest, kulturni diverzitet, legende i nestvarna prostranstva kupit će vas za sva vremena. Meksiko i Frida Kahlo, čuvene piramide i nezaobilazne zgrade Televise. Nevjerojatni Teotihuacan i Chichen Itza, gdje ćete šetajući kroz antičke ruševine uživati u zvucima životinja iz džungle, a iznad vas će prelijetati šarene ptice. Kokosovi orasi, šum valova tirkiznog mora, zlatni pijesak i meksički dio Kariba.  Putovanje u Meksiko se ne računa ako ne doživite mali raj na zemlji kao što su Isla Mujeres i Playa del Carmen. Ni jedan posjet Meksiku nije potpun bez malo tequile i odlične hrane. Jest ćete čokoladu kakvu nikad do sad niste probali, začinjenu čilijem, cimetom i klinčićem. A tostade, tamalesi i ceviche, punjene morskim plodovima, svinjetinom, piletinom, grahom, kukuruzom i preukusnom salsom će vam golicati nepca na svakom koraku putovanja kroz Meksiko.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Što se tiče glavnog grada, treba biti obazriv i kretati se isključivo po turističkim djelovima grada. U večernjim satima, u Starom djelu grada poželjno je kretati se samo oko Glavnog gradskog trga i Glavne ulice ili ići u Novi dio grada – kvartovi Condesa, Roma i Polanco koji su puni barova, restorana i tržnih centara.


Pijte isključivo flaširanu vodu. Prilikom plaćanja računa u restoranima imajte u vidu da se ostavlja bakšiš od 10 %. Ukoliko ne volite ljutu hranu, naglasite u restoranima, zato što se standard ljutog u Meksiku dosta razlikuje od našeg. Vodite računa o cijenaa i računima, ne dozvolite da Vam naplate nešto više samo zato što ste turist. 


Za izlet u Teotihuacan se preporučuje udobna odjeća i obuća s obzirom da imate mogućnost penjanja na Piramidu Sunca i Mjeseca. Iz tog razloga se u Vašoj prtljazi svakako trebaju naći udobne tenisice (ili druga odjeća koja vam odgovara). Preporučuje se nošenje šešira ili kapa kao zaštita od Sunca.


U Starom djelu grada uglavnom se sve zatvara u ranim večernjim satima, s obzirom da se noćni život seli u Novi dio grada. 

  1. Najbolje mjesto za izlaske su djelovi grada oko ulice Reforme- La Condesa, Zona Rosa, Polanco.
  2. Barovi za izlazak- Salon Pata Negra i Wallace Whisky Bar.
  3. U Starom djelu grada možete posjetiti pivnicu Cerveceria de Barrio preko puta Almeda parka.
  4. Odlazak na trg Garibaldi, mjestu okupljanja marijača.
  5. Preporuka i za najbolji pogled u gradu- popeti se na vidikovac na zgradi Torre Latinoamericana.

Suveniri u Mexico City-u su za nijansu jeftintiji nego na jugu i mogu se naći na štandovima po gradu ili lokalnim trgovinama.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Meksiko

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države, nalazi se u Sjevernoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 milijuna km2 i graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku s Gvatemalom i Belizeom. Meksiko također izlazi svojim obalama na Tihi ocean na zapadu i Meksički zaljev i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 milijuna dok u Mexico Cityju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 milijuna stanovnika. U pred kolumbijskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maye i Asteci. Španjolska je 1521. godine pokorila ovaj teritorij i organizirala Novu Španjolsku. Meksiko je stekao neovisnost od Španjolske 1821.godine. Razdoblje poslije stjecanja nezavisnosti obilježile su gospodarske nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sustava. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, točnije od 31 države i jedne federalne županije. Službeni jezik u Meksiku je španjolski, ali su u uporabi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo službena religija.

2. VIZE
Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna.
* Prilikom slijetanja u Meksiko, na aerodromu dobivate formulare koje je potrebno popuniti prije migracijske kontrole. Dio formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

3. VREMENSKA ZONA
Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se dijeli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvaća tropske ravnice u istočnom primorju s visokom temperaturom i velikom količinom padalina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templado (umjerena zemlja) s umjerenom klimom koja je povoljna za život i rad čovjeka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gdje su godišnja doba, a naročito ljeto i zima, izrazita. Unutarnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu s toplim ljetima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropska područja s 8-10 vlažnih mjeseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m s prosječnom temperaturom od 15 stupnjeva.

5. HRANA I PIĆE
Hrana u Meksiku je vrlo ukusna, ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksička hrana je na  glasu kao izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, već joj pikantnost daju različiti umaci koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savjetujemo da probate meksičke specijalitete poput tacosa, buritosa, Gorditas, quesadille s različitim nadjevima i vrstama mesa. U Meksiku također postoje i međunarodni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

7. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporuča se da se u Mexico Cityju ne krećete u određenim zonama grada, izvan plana i programa puta, kao i u nekim dijelovima države Chiapas, Oaxaca i graničnim područjima s Gvatemalom. Karipska regija je sigurna zona.

8. ODJEĆA
Mexico City je grad koji se nalazi na 2300m nadmorske visine i čija je prosječna godišnja temperatura 15°C. S toga, savjetujemo da za grad ponesete tanje jakne i majice s kapuljačom, kao i dugačke hlače jer preko dana mogu biti proljetne temperature ali navečer se mogu spustiti i na 10°C. Što se tiče drugog dijela putovanja tj. Karipske obale, preporučujemo nošenje ljetne garderobe. Također, preporučuje se nošenje jednog para sportskih tenisica ili druge udobne obuće zbog izleta.

9. LOKALNA VALUTA
Meksički pezos je službena valuta u Meksiku i njen tečaj je 1e=18pezosa, 1$=17pezosa. Na nekim mjestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati mada je preporučljivo da sa sobom nosite prije svega gotovinu.

10. STRUJA
Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza (kao za američki teritorij).

11. SUVENIRI
Tekila, različiti komadi odjeće, obuće i nakita s meksičkim motivima, tekuća vanilija, sombrero :)

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj