Meksiko

Meksiko

Meksiko – prostrana zemlja bogate povijesti. Njeni nestvarni krajevi otkrivaju naslijeđe Asteka i Maja, a spomenici poput Teotihuacana i Chichen Itze oduševljavaju svojom veličinom. Šetajući starim ruševinama, imat ćete priliku uživati u zvucima životinja iz džungle, a iznad vas će prelijetati šarene ptice. 

Meksiko je i zemlja velike kulture, poznate u čitavom svijetu, koja nudi ponešto za svakoga. Od simbolizma i bogatog stvaralaštva Fride Kahlo, do dramatičnih i zaraznih telenovela ("Televisa presenta!") preko kojih smo učili španjolski. Meksiko nam je podario sombrero, tekilu i tortilje, kao i omiljeni umak čili. Osim ovih poznatih elemenata meksičke kuhinje, nezaobilazna je stavka potpunog gastronomskog doživljaja i čokolada kakvu do sada niste probali  – začinjena čilijem, cimetom i klinčićem. Tostade, tamali i ceviche, punjeni morskim plodovima, svinjetinom, piletinom, grahom, kukuruzom i preukusnom salsom golicat će vam nepca na svakom koraku putovanja kroz Meksiko.

Ono što oduševljava posjetitelje u Meksiku njegova je predivna priroda. Karipski dijelovi ove zemlje ugodne su klime. Idealni su za morski odmor. Na prekrasnim ćete bijelim plažama, okruženima raskošnim zelenilom,uživati u šumu Karipskoga mora, okusu kokosovih oraha i morskih specijaliteta. Putovanje u Meksiko se ne računa ako ne doživite mali raj na zemlji kao što su Isla Mujeres i Playa del Carmen

Sve što očekujete od jednog putovanja možete doživjeti u Meksiku. Spremni za polazak s nama? 

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Meksiko

Informacije vezane za COVID-19:

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

OPĆI PODACI O ZEMLJI
Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države, nalazi se u Sjevernoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 milijuna km2 i graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku s Gvatemalom i Belizeom. Meksiko također izlazi svojim obalama na Tihi ocean na zapadu i Meksički zaljev i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 milijuna dok u Mexico Cityju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 milijuna stanovnika. U pred kolumbijskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maye i Asteci. Španjolska je 1521. godine pokorila ovaj teritorij i organizirala Novu Španjolsku. Meksiko je stekao neovisnost od Španjolske 1821. godine. Razdoblje poslije stjecanja nezavisnosti obilježile su gospodarske nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sustava. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, točnije od 31 države i jedne federalne županije. Službeni jezik u Meksiku je španjolski, ali su u uporabi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo službena religija.

VIZE
Državljanima Republike Hrvatske viza nije potrebna.
* Prilikom slijetanja u Meksiko, u zračnoj luci dobivate formulare koje je potrebno popuniti prije migracijske kontrole. Dio formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

VREMENSKA ZONA
Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Hrvatsku.

KLIMA
Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se dijeli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvaća tropske ravnice u istočnom primorju s visokom temperaturom i velikom količinom padalina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templado (umjerena zemlja) s umjerenom klimom koja je povoljna za život i rad čovjeka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gdje su godišnja doba, a naročito ljeto i zima, izrazita. Unutarnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu s toplim ljetima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropska područja s 8-10 vlažnih mjeseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m s prosječnom temperaturom od 15 stupnjeva.

HRANA I PIĆE
Hrana u Meksiku je vrlo ukusna, ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksička hrana je na  glasu kao izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, već joj pikantnost daju različiti umaci koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savjetujemo da probate meksičke specijalitete poput tacosa, buritosa, Gorditas, quesadille s različitim nadjevima i vrstama mesa. U Meksiku također postoje i međunarodni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporuča se da se u Mexico Cityju ne krećete u određenim zonama grada, izvan plana i programa puta, kao i u nekim dijelovima države Chiapas, Oaxaca i graničnim područjima s Gvatemalom. Karipska regija je sigurna zona.

ODJEĆA
Mexico City je grad koji se nalazi na 2300m nadmorske visine i čija je prosječna godišnja temperatura 15°C. S toga, savjetujemo da za grad ponesete tanje jakne i majice s kapuljačom, kao i dugačke hlače jer preko dana mogu biti proljetne temperature ali navečer se mogu spustiti i na 10°C. Što se tiče drugog dijela putovanja tj. Karipske obale, preporučujemo nošenje ljetne garderobe. Također, preporučuje se nošenje jednog para sportskih tenisica ili druge udobne obuće zbog izleta.

LOKALNA VALUTA
Meksički pezos je službena valuta u Meksiku i njen tečaj je 1e=18pezosa, 1$=17pezosa. Na nekim mjestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati mada je preporučljivo da sa sobom nosite prije svega gotovinu.

STRUJA
Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, plosnata ulaza (kao za američki teritorij).

SUVENIRI
Tekila, različiti komadi odjeće, obuće i nakita s meksičkim motivima, tekuća vanilija, sombrero :)