Iran

Iran

Iran - jedna od kolijevki civilizacije, stvorena na temeljima moćnog Perzijskog carstva, legendi, mitova i temperamentu gostoljubivog naroda. Zapljuskuju ga Kaspijsko more i Perzijski zaljev. Glavni grad je Teheran, a važni su i Isfahan, Shiraz, Jazd, Kerman i drugi, svaki spektakularan na svoj način. Iranci nisu Arapi i ne govore arapskim jezikom. Oni su ponosni Perzijanci, koji čuvaju svoje naslijeđe, farsi jezik i šiitski islam. Duh Istoka prisutan je u svakodnevnom životu, odjeći, hrani, glazbi, živahnim ljudima, otkačenim bazarima. Piletina i janjetina pripremaju se i jedu na puno različitih načina, kao i kruh, salate i druga jela karakteristična za Bliski Istok. U obrocima je vrlo prisutna riža, a čest začin je šafran. Tu su i izvrsni slatkiši s kokosom, pistacijama ili bademima... Morate probati sladoled s pistacijama, šafranom i ružinim laticama! Obavezno popijte tradicionalni iranski čaj i kavu. Alkohol je zabranjen, ali postoji bezalkoholno pivo različitih okusa. Iranski umjetnici stoljećima pišu najljepše pjesme i priče na svijetu te stvaraju prelijepu odjeću i tkanine, keramiku, minijature. Perzijski tepisi su najskuplji i najbolji na svijetu! Zemlja u čijim se palačama i divljini kriju perzijske mačke, gepardi, najrjeđe i najskuplje drago kamenje na svijetu i najljepši vrtovi na planetu!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Iran

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Bliskoistočna zemlja povijesti duge više tisuća godina. Graniči s Armenijom, Azerbajdžanom, Turkmenistanom, Turskom i Irakom. Također, Iran izlazi na Kaspijsko more i Perzijski zaljev. Pustinje i nekoliko planinskih vijenaca protežu se duž čitave zemlje. Iran je zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane.
Glavni grad: Teheran
Površina: 1.648.195 km2
Broj stanovnika: 80.28 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Perzijanci 51%, Azeri 24%, Mazandarani 8%, Kurdi 7%, Arapi 3% i drugi
Jezik: farsi
Religija: muslimani – preko 99%
Neovisnost: 1501. godina

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Iran. Potrebno je pozivno pismo, cijena je 62,50kn. S tim dokumentom u zračnoj luci dobiva se viza, cijena je trenutno 650 kn, no podložna je promjenama.
Putovnica mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci nakon razdoblja namjeravanoga boravka u Iranu. U putovnici ne smije biti žig Izraela.

3. VREMENSKA ZONA
UTC +4:30

4. KLIMA
Klima u Iranu je suha i polusuha. Temperature se, ipak, rijetko penju iznad 29 stupnjeva, ali bez obzira na to, prema generalnim načinima oblačenja u Iranu, potrebno je nositi stvari dugih nogavica i rukava. Također, povremeno se događa nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padaline. Tokom jeseni može biti i dosta hladno.

5. HRANA I PIĆE
U Iranu koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski Istok. Također, Iranci u svojim obrocima koriste mnogo riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši s kokosom, pistacijima ili bademima... Obavezno probajte tradicionalni iranski čaj i kavu. Alkohol je zabranjen u Iranu i služi se samo bezalkoholno pivo s različitim okusima. Voće operite flaširanom vodom ili ogulite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Irana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Obavezno sa sobom ponesete i kremu za sunčanje. 

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kom europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove grada koje vam vodič napomene kao nesigurne. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu, SAD-u i Siriji. Vodite računa kad fotografirate, vojne objekte i postrojenja vojske Irana je zabranjeno slikati. Napojnice i cjenkanje dio su tradicije. U metrou postoje posebni vagoni za žene a u autobusima su odvojeni dijelovi za žene. Zabranjeno je rukovanje s ženama. Kontakti s muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. Tokom Ramazana nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti cigarete na javnim mjestima. Pri ulasku u Iran, strani državljani su dužni prijaviti iznos stranog novca koji unose u Iran jer u suprotnom riskiraju zapljenu novaca od strane carinskih vlasti. Zabranjen je unos materijala koji negativno tretiraju Iran. Preporučuje se putnicima da posebno obrate pažnju na osobne dokumente i novac. S obzirom na to da su registrirani napadi na žene koje nisu poštovale islamski kodeks oblačenja, preporučuje se strogo poštivanje islamskog pravila oblačenja, kako bi se izbjegle neugodnosti. Molimo Vas da u Iran nikako ne unosite alkohol i svinjsko meso, koje uključuje i prerađevine, također ovo se odnosi i na sve predmete koji prisustvuju u procesu kockanja.

9. ODJEĆA
Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Za žene je obavezno nošenje marame, koju morate staviti na glavu odmah po slijetanju na aerodrom u Iranu, a također su obavezni i dugi rukavi i nogavice. Suknje, majice s dekolteom ili kratkim rukavima su zabranjene. Muškarcima je dozvoljeno nositi majice s kratkim rukavima, dok donji dio odjeće, kao i kod žena mora biti dug. Dakle, birajte odjeću u skladu s tim, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Iranu povremeno događaju kratkotrajne padaline. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje arheoloških lokaliteta i gradova, a muškarci mogu ponijeti i šešir za slučaj velikih vrućina. Na putovanja koja se odvijaju tokom jeseni obavezno ponijeti i topliju odjeću.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta: Iranski rijal: 1 EUR=52.000 rijala; 1 USD= 40.000 rijala, iako su velike razlike u tečaju za potrošnju u Iranu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Kreditne kartice i bankomati: Sustav bankomata i kartica koje koristimo u Europi ne funkcioniraju, dakle one se ne mogu koristiti. Postoje bankomati i uređaji za naplatu preko kreditnih kartica, ali oni služe isključivo za iranski bankarski sustav, koji je zatvoren.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Mreže iz Srbije i Hrvatske imaju ugovor s operaterima u Iranu, tako da te mreže rade, dok državljani BiH, koji imaju m:tel-ovu karticu ne mogu koristiti svoj telefon. Internet u Iranu je dijelom cenzuriran i mogu se koristiti samo pojedine aplikacije. Ipak, interneta u Iranu generalno nema na svim mjestima, tako da postoje hoteli, restorani i kafići koji nemaju wi-fi.

13. DRUGE NAPOMENE
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, manje perzijske tepihe (postoji ograničenje od 15 m2 koliko smijete iznijeti iz zemlje), začine, čajeve, kavu, pistacije, marame... Pri izlasku iz Irana, putnici mogu iznijeti jedan ručno rađeni, tkani, tepih u veličini do najviše 12 metara kvadratnih; predmete od srebra, bez dragog kamenja, do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja, do 150g; 10kg pistacija; najviše 200g šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umjetnička djela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska dijela, minijaturne umjetničke predmete, kao i antički kovani novac.