Bali

Bali

Putovanje na Bali nikad nije bilo bliže! Možete odabrati između različite dužine programa od 10 ili 12 dana. Izbor je na vama, a cijena za Bali je nevjerojatna kao i sam otok.

Java na zapadu i Lombok na istoku okružuju ovu indonezijsku provinciju sa središtem u Denpasaru. Bali je fascinantnan otok s izobiljem rižinih polja, kokosovih palmi, kave, kakaa i duhana… 

Fenomenalne plaže i nevjerojatna boja mora – destinacija Bali

Otok Bali jedan je od 17.508 otoka koje Republika Indonezija ponosno nosi pod svojim imenom. Prije Drugog svjetskog rata bio je pod vlašću Nizozemske, a tada ga zauzimaju Japanci. Ime otoka Bali znači i „jutro svijeta“, „otok bogova“ i  „posljednji raj na zemlji“. 

Bali je smješten u predjelu ekvatora – stotine kilometara duge pješčane plaže i veliki valovi predstavljaju mamac za hedoniste i surfere. U unutrašnjosti otoka prelazit ćemo rižina polja, riječne brzace, penjati se na vulkanske kratere visine preko 3.000 m, čekati izlazak sunca s pogledom na vulkan Agung, zavlačiti se u pećine i tropske šume. Na Baliju postoji šest vulkanskih kupa i dvije tektonske ploče. Bit ćemo okruženi prelijepom prirodom u kojoj živi oko 280 vrsta ptica, zbog čije se pjesme, u kombinaciji s mirisima otoka, osjećamo kao da smo u raju. 

Balinežani su druželjubiv i ugodan narod, čija kalendarska godina broji samo 210 dana, a žive za ceremonije i proslave u kojima je balinežanski ples uvijek u središtu zbivanja. Otok se odlikuje raskošnom hinduističkom arhitekturom, a svaka kuća posjeduje privatni hram ukrašen šarenim reljefnim elementima i skulpturama odjevenima u sarong

Gdje se može popiti najskuplja kava na svijetu? Baš ovdje, na Baliju!

Idemo na Bali putovanje nasmijani! Dok promatramo najljepše zalaske sunca Indijski ocean pruža nam osjećaj mira. Bali sezona traje gotovo cijele godine, a aranžman je pogodan i za putovanje s djecom. Krenimo zajedno u avanturu. 

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Iako je Bali prelijepa i popularna destinacija za odmor, treba paziti na potencijalne krađe, tj. džeparenje. Svoje dragocjenosti čuvajte i ne ostavljajte bez nadzora. 


1. Seminyak plaža – 5 km duge zlatne plaže, bogate barovima i odličnim restoranima.
2. NuaDua plaža – prelijepa bijelo pudersata plaža pogodna je za obitelji, ali i za avanturiste koji se žele okušati u nekom od vodenih sportova koje nudi upravo ova plaža.
3. Jimbaran Bay – plaža pogodna za ljubitelje morske hrane i zalaska sunca.
4. Plaža Amed – pravo mjesto za ljubitelje ronjenja i za istraživanje morskog svijeta.
5. Bingin plaža – odlična je za surfere, boho energija.


Preporučujemo Vam neke od sljedećih mjesta za masažu: 
-Carla spa Ubud 
-Midas spa Ubud

Oba salona se nalaze u centru Ubuda i u svojoj ponudi imaju tradicionalnu balinežansku masažu.

Cijena masaže ovisi o vrsti masaže i dužini trajanja, uglavnom se kreću u rasponu od 100 000-400 000 rp.


Lokalni broj se moze pronaći u marketima mini mart, cirkle k. Zamolite radnika da Vam pomognu s registracijom i aktivacijom broja. Cijena lokalne kartice se kreće u rangu od 170 000-400 000rp.


Vaše putovanje planirajte tako da se datumi ne poklapaju s praznikom Nyepi. U vrijeme tih dana je sve na Baliju, pa čak i zračna luka, zatvoreno. Uvijek se prikladno obucite, pokrivajući ramena i koljena, i ponašajte se na odgovarajući način tijekom posjete hramovima.


Od odjeće vam savjetujemo da poneste ljetnu odjeću. Za ulazak u hramove je neophodno da imate sarang, posebne marame koje prekrivaju noge, vrijedi i za muškarce i za žene. Možete ih nabaviti na Baliju.


Na Ubud Art Marketu možete pronaći prekrasne svilene šalove, ručno tkane torbe, košare ili kape i mnoge druge ručno rađene predmete.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Bali

Informacije vezane za COVID-19

Trenutno nema aktualnih Covid mjera.

Mjere za ulazak u određene zemlje se svakodnevno mijenjaju. Najnovije mjere možete provjeriti na linkovima u nastavku:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP-a. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Od 14.02.2024. uvodi se naplaćivanje jednokratne turističke pristojbe u iznosu 150.000 IDR (oko 9 eura) za sve putnike. Taksa se plaća po slijetanju na otok, u zračnoj luci u Denpasaru.

Opći podaci

 • Neovisnost: 1950. godine
 • Glavni grad: Jakarta
 • Broj stanovnika: 260 milijuna stanovnika (Bali oko 4 milijuna stanovnika)
 • Površina: 1 904 569 km², od toga kopno 1 811 569 km²
 • Stanovništvo: indonežanski narodi oko 80%, Malajci 3,7%, Kinezi 1,2%, ostali 15%
 • Jezik: indonežanski, engleski, malajski
 • Vjeroispovijest: Islam 88%, Kršćanstvo 8%, Hinduizam 2%, Budizam 1%, ostali 1% (Bali – Hinduizam 94%, Islam 5%)
 • Valuta: indonežanski rupi (IDR)

Dokumenti i vize

 • Za ulazak na teritorij Indonezije (kojoj pripada i otok Bali) državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza, koja se izrađuje na dolasku te iznosi oko 30 eura. Za vizu je potrebna putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma povratka iz Indonezije, povratna karta, bankovni izvještaj o dovoljnoj količini sredstava na računu (2000 $), potvrda smještaja.
 • Savjetujemo da slikate putovnicu i imate ju spremljenu u digitalnom obliku u mobitelu ili na mailu kako biste u slučaju izgubljenog ili ukradenog dokumenta mogli dokazati identitet.
 • Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite na navedeno, morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u prometu poprilično kaotično. Druga opcija je iznajmljivanje automobila i vozača.
 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

Lijekovi i cjepiva

 • Za ulazak na teritorij Indonezije zakonski nije potrebno nikakvo cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom. Ukoliko ste neko cjepivo svejedno primili, ponesite potvrdu sa sobom. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Možete se savjetovati sa svojim liječnikom i Institutom za javno zdravstvo Andrija Štampar. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim liječnikom odlučili uzimati lijekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Važno je znati da navedeni lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati nuspojave.
 • Savjetujemo da sa sobom ponesete lijekove za svaki slučaj – probiotike, aktivni ugljen, lijekove za prehladu, bolove ili temperaturu, lijekove za terapiju (ako ju imate), te flastere. Također, ponesite sredstvo protiv komaraca za tropska područja, kremu za sunčanje visokog zaštitnog faktora (30-50), te ostale proizvode za osobnu higijenu.

Zdravstveno osiguranje

 • Nije obvezno, ali ga svakako preporučamo za sve daleke destinacije. Putno zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana prije polaska na putovanje. Za cijenu osiguranja kontaktirajte agenciju.

Hrana i piće

 • Tradicionalna prehrana uključuje rižu, rezance, piletinu, govedinu (Yogyakarta), svinjetinu (Bali), povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, stoga se savjetuje da provjerite sastojke prije narudžbe.
 • Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje s tradicijom ulične hrane), a možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja.
 • Alkohol je poprilično skup. Također, u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol.
 • Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, a što se vode tiče konzumirajte isključivo flaširanu vodu i njom ispirite voće i povrće, te ih prije konzumacije ogulite/oljuštite.
 • Od jela obavezno probajte nasi kampur i nasi goreng (na bazi riže), mie goreng (na bazi rezanaca), gado gado (salata s kuhanim krumpirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina), a od pića kopi luwak kavu, domaće alkoholno piće arrack te pivo Bintang.
 • Običaj je ostaviti napojnicu u restoranu.

Telefon, komunikacija, struja i vremenska zona

 • Sve naše mreže funkcioniraju, a također možete kupiti i njihovu lokalnu SIM karticu za lakšu komunikaciju.
 • Na putovanju će Vam internet gotovo svuda biti dostupan (smještaj, restorani, kafići). Wi-Fi signal u hotelu može biti slabiji u sobama, ali je dostupan na recepciji.
 • Na Baliju je struja 230V i nije potreban dodatni nastavak za utičnicu.
 • Vremenska zona u Indoneziji je GMT+7 (na Baliju GMT+8).

Klima

 • Klima u Indoneziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna najviša je 30-32°C, najniža oko 22-25°C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Glavna sezona za posjetu ovih područja je od lipnja do rujna, ali treba imati u vidu da se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

Sigurnost i pravila ponašanja

 • Indonezija je sigurna destinacija, ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše osobne stvari, posebno na ulicama ili u metrou, odnosno na mjestima gdje je veća gužva. Posebno obratite pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Yogyakarti ili izlaska na Baliju.
 • Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna!
 • Zabranjeno je u prijevoz i hotele unositi voće durian zbog čega možete platiti kaznu!
 • Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati.
 • S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i oblačenja. Ispred hramova i džamija obavezno se izuvajte i ulazite bosi.
 • U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se lijeva smatra nečistom. Ne okrećite stopala ka drugim ljudima.
 • Obavezno vodite računa o majmunima i izbjegavajte kontakt očima. Može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Također, vole krasti stvari od turista.

Novac, plaćanje, potrošnja i suveniri

 • Svejedno je hoćete li nositi eure ili dolare, svakako ćete novac mijenjati u lokalnu valutu (indonežanske rupije).
 • Okvirni odnos lokalne valute je 1 EUR = 16 836 IDR i 1 USD = 14 383 IDR.
 • Što se tiče kartica, možete ih nositi za podizanje novca, ali savjetujemo da prethodno najavite svojoj banci odlazak u inozemstvo, pošto često kartice imaju blokadu za podizanje novca van Europe. Svakako je poželjno imati gotovinu kod sebe i u većoj mjeri se oslonite na istu, nego na kartice.
 • Prosječna potrošnja na turama po Indoneziji je od 400 € pa naviše (bez fakultativnih izleta), ali to je svakako individualna stvar, pa tako ovu informaciju uzmite s rezervom.
 • Od suvenira preporučamo tradicionalnu odjeću i nakit, batik, kopi luwak kavu, Garam slatke cigare s klinčićem, začine, čajeve, figure hindu božanstava...
 • Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge predmete iz prirode.

Odjeća

 • Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica, prije svega za avion te obilaske gradova i prilikom ulaska u džamije ili druga svetišta.
 • Ponesite i kišobran ili kabanicu, te šešir/kapu.
 • Za posjet budističkim i hinduističkim hramovima mora se poštovati kodeks oblačenja – pokrivena ramena, dekolte i koljena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odjeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.