Kina

Kina

Najstarija civilizacija na svijetu – Kina. Putovanje na kojem ćete doživjeti Kineski zid, Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnijezdo, Ljetnu palaču kraljice Cixi... U središtu starog dijela Pekinga skriva se kompleks Zabranjeni grad, koji je nekada bio carska palača kineskih dinastija Ming i Qing, a danas je muzej koji svjedoči o razvoju jednog naroda. Obilazimo Nebeski Hram, hram posvećen bogu neba gdje su nekadašnji kineski carevi prinosili žrtve bogovima kako bi bili u njihovoj milosti. Putovanje u Kinu dolazi do svog vrhunca kada doživite Ljetnu Palaču Kraljice Cixi ili šetnju Kineskim zidom. Upravo Kineski zid je najveća građevina na svijetu i predstavlja najvažniji obrambeni objekt Kineske države i carstva od pljačkaških pohoda i invazija različitih nomadskih plemena. Za poklone dragim ljudima možete ponijeti originalni kineski suvenir od porculana, a nezaobilazni su i materijali od svile. Nasmijano pleme vas vodi na nezaboravno putovanje stopama velikih ratnika i plemena.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kina

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Kina, službeno Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči s Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgistanom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking (Beijing). Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija s preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država s vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podijeljena na 22 provincije, pet autonomnih regija, četiri općine s direktnom kontrolom i dvije regije sa specijalnim statusom (Hong Kong i Macao).

2. VIZA
Za državljane Republike Hrvatske je potrebna viza. Vadi se u ambasadi u Zagrebu. Redovni postupak izdavanja vize traje 7 radnih dana. 
Cijena vize:
Single - 180 kn (260 express),  Double - 260 kn (360 express), Multiple - 360 kn (traje 6 mjeseci)
Cijena usluge viziranja: samostalno ju izrađuju (Razgovor u ambasadi), ispunjavanje dokumentacije: 200 kn
Način preračunavanja cijene putnicima: plaća se u kunama

3. VREMENSKA ZONA
Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA
Kina se najvećim djelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod utjecajem monsuna. Od rujna/listopada do ožujka/travnja pušu vjetrovi iz pravca Sibira i Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 °C) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsuni pušu s oceana donoseći topao, vlažan zrak i kiše. Veličina teritorija i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južni dio visoravni Yunan-Guizhou ima proljetnu klimu tijekom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutrašnjih regija Kine karakteriziraju velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padalina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.

5. HRANA I PIĆE
Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije noodle-sa, juha i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi sezamovo ulje, fermentirana pasta od graha, soja sos, bjeli luk, đumbir, biber, fermentirana chilli pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane, gdje će vas obrok koštati od 5-7€. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20€.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizirana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog tlaka i razrijeđenog zraka na većoj nadmorskoj visini, potrebna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne prehrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljage, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Osobama koja imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na visoravan.

7. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Kina je država visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.

8. ODJEĆA
Bilo da putujete u Kinu u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

9. LOKALNA VALUTA
Službena valuta u Kini je Yuan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€=7,5 yuana, 1$ = 6,4 yuana. 

10. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Mogu se koristiti kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo napomenuti da se često događalo da kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.

11. STRUJA
U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva plosnata ulaska, sa tri plosnata ulaska  standardni europski koji se koristi u Hrvatskoj.