Malezija

Malezija

Nasmijano pleme vodi vas na putovanje u Maleziju, svojevrsnu mješavinu tradicionalnog i modernog, koje se ogleda u neboderima, svjetskim bankama i trgovačkim lancima u kojima je sve ‘’original copy’’. Petronas kule, šoping, Park Ptica i čuvene Batu pećine u kojima se nalazi hindu hram. Glavni grad Malezije je Kuala Lumpur ili "nečisti grad", kako ga je nazvao Jean Cocteau. Moderan, automatiziran i čist, u prethodnom desetljeću je iz malog i nerazvijenog grada u džungli prerastao u metropolu nezamislivih razmjera. Putovanje na kojem ćete doživjeti mješavinu kultura, religija i utjecaja Kineza, Hindusa i Malajaca. Malezija je zemlja u kojoj multietničnost i multikulturalnost imaju veliki utjecaj na politiku. Ovdje je islam ustavom određen kao državna religija iako je sloboda vjeroispovijesti zajamčena. Mirisi i okusi će vas očarati dok koračate nepreglednom urbanom džunglom pored koje se nalaze lokalni dućani, kineske i indijske četvrti, ali i nepregledna polja na kojima se uzgajaju razne vrste čaja, raznovrsna flora i fauna i misao da zelena boja nikada nije bila toliko zelena.

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Malezija

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni grad: Kuala Lumpur
Površina: 330.000 km²
Broj stanovnika: 27 milijuna stanovnika
Stanovništvo: najbrojniji su Malajci oko 50% i Kinezi 22%
Jezik: Malajski i Engleski
Vjeroispovijest: Islam 60%, Budizam 20%, Kršćanstvo 9%, Hinduizam 6% i ostali 5%
Nezavisnost: 1963. godina

2. VIZE
Državljanima Republike Hrvatske viza nije potrebna.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +8

4. KLIMA
Klima u Maleziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 32-34C, noćna oko 23-25C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od ožujka do travnja i od listopada do studenog, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Općenito, suhi period je od svibnja do rujna.

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna ishrana obuhvaća piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće, morske plodove i ribu. Odnosno kombinacija azijske i arapske kuhinje. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se dobro provjerite prije nego naručite hranu. Ulična hrana se preporučuje (prije svega jer je ovo područje s tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, prije svega kinesku), tu su i pržene banane, nasilemak, pivo Anchor. Alkohol nije lako naći i poprilično je skup. Također, u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritorij Malezije, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST, BEZBEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Malezija je sigurna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše osobne stvari, posebno na ulicama, gdje je više gužve ili u metrou. Izbjegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posjedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odijevanja. U razgovoru i pokazivanju ne upirite kažiprst, koristite palac. S muškarcima se možete rukovati i to s obje ruke, ali sa ženama ne, ukoliko ona prva ne pruži ruku. Nije preporučljivo grljenje i ljubljenje u javnosti. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prijevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu!

9. ODJEĆA
Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kapu.

10. LOKALNA VALUTA
Malezijski Ringit MYR – 1 EUR=4.7 MYR
Za potrošnju u Maleziji morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Svejedno je da li ćete sa sobom nositi dolare ili eure. Na tržnicama, dućanima suvenira i kod uličnih trgovaca cjenkajte se. Osim cjenkanja običaj je i ostavljati bakšiš.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankomati postoje i lako su dostupni (u Kuala Lumpuru). Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade na prostoru Malezije. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj ponijeti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.

13. DRUGE NAPOMENE
Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prijevoz odlično funkcionira, a taksi je jeftin. Ukoliko koristite taksi, uvijek tražite da Vam uključe taksimetar.
Zabranjeno je iznošenje školjki, koralja i minerala i drugih predmeta iz prirode, voća prvenstveno manga, duriana. Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, batik, kavu i slatkiše s durianom…