Turkmenistan

Turkmenistan

Raskršće puteva, Istoka i Zapada, Sjevera i Juga, religija i kultura – jednom riječju Turkmenistan! Neobična zemlja koja je kao službeno pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu, da bi danas to bila ćirilica. Turkmenistan prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska, a na nekoliko mjesta sama zemljina kora je otvorena pa se mogu vidjeti spektakularni prizori. Jedno od takvih mjesta je i plinski krater u Darvazi. Ručno rađeni tepisi, raznovrsna kuhinja i proizvodi od devinog mlijeka, mješavina kultura i naroda, cjenkanje i bakšiš kao dio svakodnevnog života... Glavni grad Turkmenistana je Ašgabat, kojeg, kao i ostatak zemlje, uglavnom naseljava većinski islamsko stanovništvo, ali i znatan broj pravoslavaca. Zelene zastave, neobična ljepota žena, plinski krateri koji se još nazivaju i ustima ili vratima pakla, pustinja, zelena boja, ćilimi, duga povijest, moderne građevine, marame, konji, deve, šatori i svila, samo su neke od posebnosti ove zadivljujuće zemlje!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Turkmenistan

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Neobična zemlja koja je za službeno pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi.
Glavni grad: Ašgabat
Površina: 488.100 km²
Broj stanovnika: 5.350.000 stanovnika
Stanovništvo: Turkmeni 85%, Uzbeci 5%, Rusi 4%, ostali 6%
Jezik: turkmenistanski, ruski, uzbekistanski
Religija: muslimani 89%, pravoslavci 9%, ostali 2%
Neovisnost: 1991. godina

2. VIZA
Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak na teritorij Turkmenistana. Cijena vize je 90USD. Za vađenje vize potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti pravovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo tražiti dodatne dokumente ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Turkmenistana zatraži putovnice i dodatne dokumente, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. Prilikom ulaska u zemlju plaća se i migracijska karta u iznosu od 14USD. Cijene i uvjeti za vizu mogu varirati do datuma polaska jer se regulative često mijenjaju.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +5

4. KLIMA
Klima je suha kontinentalna s velikim promjenama. Ljeti je obično vruće i suho, prosječna temperatura 28-32C. Zime su blage s malo snijega ali moguće su i velike padaline kao i temperature do -20C. Najbolje razdoblje za putovanje u Turkmenistan je proljeće (ožujak-svibanj), kao i jesen (rujan-studeni).

5. HRANA I PIĆE
Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su razne vrste juha (sa brašnom ili rajčicom, ovčetinom, povrćem) koje su za turiste uglavnom količinski dovoljne za cijeli obrok, ovčetina s krumpirom, pilav, jela na bazi ribe (balyk-gavurdak), mliječni proizvodi od devinog mlijeka.. Voće i povrće gulite i perite flaširanom vodom.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za ulazak na teritoriju Turkmenistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode kako za piće tako i za pranje zuba. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje..

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prijelazima. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice. Nije poželjno razgovarati o politici ili raspravljati o bivšem predsjedniku. Iznošenje ribe ili kavijara od jesetre je strogo zabranjeno!

9. ODJEĆA
Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada te ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

10. LOKALNA VALUTA
Manat TMT – 1 EUR=4.2 TMT

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Na mobilne mreže se nemojte oslanjati u Turkmenistanu, jer postoji vjerojatnost da neće raditi. Također, Wi-Fi može biti problem, imajući u vidu lošu telekomunikacijsku infrastrukturu.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, tepihe, nakit...